Mówi: | Agata Ziemnicka |
Funkcja: | dietetyk, psycholog |
Same kosmetyki nie zagwarantują pięknej cery. Duży wpływ na wygląd skóry mają odpowiednia żywność i dobre nawodnienie
Zbilansowana dieta, bogata w składniki pozytywnie wpływające na stan skóry, jest podstawą zdrowej cery. Niektóre produkty spożywcze charakteryzują się wyjątkowymi właściwościami i pomagają w walce z niedoskonałościami. Aby cieszyć się promienną i gładką skórą, należy dbać o nią kompleksowo. Oprócz zewnętrznej pielęgnacji ważne są również nawodnienie i odpowiedni jadłospis.
– Jeżeli dobrze przygotujemy skórę od wewnątrz, dostarczymy jej białko, witaminę C i kolagen, będzie miała dobre podwaliny. W konsekwencji produkty, których użyjemy, lepiej się wchłoną. Jeżeli natomiast będziemy używać tylko i wyłącznie kosmetyków, jednocześnie nie dbając o dietę i nie nawadniając organizmu, efekt nie będzie aż tak spektakularny – mówi w rozmowie z agencją Newseria dietetyczka i psycholożka Agata Ziemnicka.
Niektóre produkty mają szczególne właściwości korzystne dla organizmu. Dla przykładu jedzenie gorzkiej czekolady chroni skórę przed szkodliwym promieniowaniem ultrafioletowym. Ochronę zawdzięczamy obecności polifenoli, które mają działanie przeciwutleniające, a także poprawiają krążenie.
– Produkty spożywcze mają również fotoprotekcyjne działanie. Oznacza to, że jedząc chociażby czekoladę, chronimy skórę przed negatywnym działaniem promieni UV. Szacuje się, że ochrona przed poparzeniem wzrasta wówczas aż o 30 proc. Najlepiej zabezpieczać skórę kompleksowo, zarówno od środka, jak i od zewnątrz. Podczas pielęgnacji najważniejsza jest współpraca – tłumaczy dietetyczka.
Aby dowiedzieć się, jaka jest przyczyna nawracających zmian skórnych, warto prowadzić dziennik spożywczy. Kontrola tego typu pomoże wykluczyć z diety produkty, które niekorzystnie wpływają na skórę i powodują nieestetyczne zmiany.
– Jeżeli odżywiamy się nieświadomie, a na twarzy zaczynają pojawiać się niedoskonałości, warto zrobić spis produktów spożywczych, które jedliśmy przez ostatni tydzień. Ważne, żeby był to prawdziwy spis, nikomu go nie pokażemy, więc możemy być szczerzy. Możemy bowiem wówczas zobaczyć, czego jest w naszej diecie najwięcej, i połączyć to, co zjedliśmy, ze zmianami, które wystąpiły na naszej twarzy. Niedoskonałości mogą wynikać również z niedoboru jakiegoś produktu – mówi ekspertka.
Histamina to hormon, który jest przekaźnikiem biorącym udział w procesach zapalnych. Jego nagły wzrost objawia się reakcjami alergicznymi – wysypką, zaczerwienieniem. Agata Ziemnicka tłumaczy, że niektóre produkty spożywcze w nadmiarze mogą powodować przekroczenie progu histaminowego. Dobrze jest więc uważnie obserwować swój organizm.
– Warto prowadzić dziennik , aby zaobserwować, czy nie jesteśmy uczuleni na jakiś artykuł spożywczy. Jeżeli niedoskonałości powracają po zjedzeniu danego produktu, trzeba wykluczyć go z diety. Organizm może również reagować pokrzywkami na przekroczenie progu histaminowego. Często produkty, które powszechnie uważa się za zdrowe, źle wpływają na cerę, ponieważ powodują wzrost histaminy i organizm się na nie uwrażliwia. Taki stan mija po ich chwilowym odstawieniu. Oznacza to, że za jakiś czas można wrócić do produktu – tłumaczy dietetyczka.
Ekspertka zwraca uwagę, że niektórzy są bardziej podatni na wszelkiego rodzaju niedoskonałości i problemy skórne. W konsekwencji muszą dbać o skórę wyjątkowo intensywnie, przywiązywać dużą wagę do codziennej pielęgnacji i odpowiedniej diety. Pewne składniki powinny zwrócić szczególną uwagę osób zmagających się ze skórnymi problemami.
– Witaminy C, A i E wpływają nie tylko na skórę, lecz także działają antyoksydacyjnie na cały organizm. Chronią nas przed nowotworami i przedwczesnym starzeniem. Chociaż często zażywamy je dlatego, że piękno jest dla nas ważne, to wpływają też korzystnie na cały organizm – dodaje Agata Ziemnicka.
Czytaj także
- 2024-12-16: Na przewlekłą chorobę nerek cierpi w Polsce 4,5 mln osób. Pacjenci apelują o szerszy dostęp do leczenia, które opóźnia dializy
- 2024-11-20: Bezpieczeństwo żywnościowe 10 mld ludzi wymaga zmian w rolnictwie. Za tym pójdą też zmiany w diecie
- 2024-11-26: Biologicznie życie człowieka może trwać 120–150 lat. Niezbędna jest jednak praca nad własnym zdrowiem
- 2024-08-20: Upały wyzwaniem w transporcie żywności. W zwykłych samochodach dostawczych może być nawet 50°C [DEPESZA]
- 2024-08-23: Paulina Sykut-Jeżyna: W czasie urlopu przez dwa tygodnie się nie malowałam. Bardzo lubię chodzić bez makijażu, ale moja praca go wymaga
- 2024-08-13: Natalia Nykiel: Ostatnio dużo się rozciągam, biegam i zrezygnowałam z alkoholu. Chcę być w jak najlepszej formie przed treningami do „Tańca z gwiazdami”
- 2024-08-07: Odpowiednio skomponowany jadłospis zwiększa efektywność treningów. Sportowcy amatorzy zapominają o warzywach i owocach
- 2024-08-02: Zła dieta może powodować obniżenie nastroju i zdolności poznawczych. Naukowcy potwierdzają związek żywienia z neurochemią
- 2024-06-04: Używki i zły styl życia rujnują zdrowie Polaków. Brak profilaktyki gwarantuje miejsce na podium w wyścigu do choroby
- 2024-06-26: Polacy pokochali diety pudełkowe. Inspekcja handlowa sprawdza jakość dań, ich składy i oznakowanie
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Farmacja
Antybiotykooporność coraz poważniejszym problemem. Wyizolowane ze śliny peptydy mogą się sprawdzić w walce z bakteriami wielolekoopornymi
Poszukiwanie alternatyw dla antybiotykoterapii nabiera coraz większego tempa. Duże nadzieje, zwłaszcza w kontekście szczepów wielolekoopornych, naukowcy wiążą z bakteriocynami i bakteriofagami. Badacz z Uniwersytetu Wrocławskiego prowadzi prace nad bakteriocyną, będącą peptydem izolowanym z ludzkiej śliny. Za swoje badania otrzymał Złoty Medal Chemii. Tymczasem problem antybiotykooporności może wynikać w dużej mierze z niewiedzy. Z Eurobarometru wynika, że tylko połowa Europejczyków zdaje sobie sprawę, że antybiotyki nie są skuteczne w walce z wirusami.