Mówi: | Magda Gessler |
Funkcja: | restauratorka |
Magda Gessler: Moja restauracja Słodki Słony przekształciła się w sklep. Można zamówić w nim potrawy wielkanocne, które kochamy
Zdaniem Magdy Gessler mimo trudnej sytuacji spowodowanej pandemią koronawirusa powinniśmy postarać się spędzić nadchodzące Święta Wielkanocne radośnie i spokojnie. Tłumaczy, że obecnie, gdy każde wyjście z domu niesie ze sobą ryzyko zarażenia, warto korzystać z możliwości zamawiania potraw i produktów spożywczych. Jej restauracja Słodki Słony przekształciła się obecnie w sklep, w którym można zamówić dania i wypieki wielkanocne.
– Święta w tym roku będą szczególne, pełne zadumy. Nie możemy opuszczać swoich dotychczasowych miejsc izolacji, musimy zostać w domu. Z rodziną i bliskimi powinniśmy być sercem i myślami. Obecny czas możemy jednak urozmaicić ekskluzywnymi wyrobami domowymi, takimi jak: świąteczna babka, sernik wiedeński lub krakowski czy ciasto drożdżowe – mówi w rozmowie z agencją Newseria Lifestyle Magda Gessler.
SARS-CoV-2 rozprzestrzenia się na całym świecie w zastraszającym tempie. Zdaniem restauratorki ważne jest, żeby zastosować się do nakazu pozostania w miejscach zamieszkania oraz nie lekceważyć zagrożenia. Gessler dostosowała działalność swoich restauracji do obecnej sytuacji. Ma nadzieję, że zmiany, które wprowadziła, pozwolą klientom również w okresie świątecznym cieszyć się smakiem potraw przygotowywanych przez nią wraz z pracownikami.
– Restauracja Słodki Słony obecnie przekształciła się w sklep. Wszystkie produkty są wystawione w witrynie. Jest również lada, więc aby dokonać zakupu, nie trzeba wchodzić do środka. Personel nie ma bezpośredniego kontaktu z klientami. Odbieramy nasze zamówienia bezpieczniej niż w tradycyjnym sklepie, bo wszystkie produkty są zapakowane w szkło – tłumaczy.
Zdrowa, zbilansowana dieta dostarcza organizmowi niezbędne składniki odżywcze i pozytywnie wpływa na jego odporność. Oferta potraw, w które można zaopatrzyć się w restauracji Magdy Gessler, jest bardzo szeroka. Nie brakuje w niej również tradycyjnych świątecznych przysmaków. Wszystkie dania przyrządzone są ze świeżych składników najwyższej jakości – jest to bowiem gwarancja dobrego smaku.
– Na stronie restauracji znajduje się lista potraw, które można zamówić na święta. Oprócz ciast w ofercie znajdują się także żurek czy rosół. Mamy gulasz węgierski, bigos myśliwski, sznycle czy pierogi. Kolejka przed wejściem jest nieduża. W konsekwencji można podjechać samochodem i zapakować zakupy bezpośrednio do niego. Sprzedawczynie są ubrane w stroje ochronne, a płatność odbywa się bezgotówkowo – informuje restauratorka.
Zdaniem Magdy Gessler Polacy są tradycjonalistami – święta kojarzą się im przede wszystkim z rodzinnym ciepłem i wzajemną bliskością. Tłumaczy jednak, że w tym roku powinniśmy powstrzymać się od jakichkolwiek spotkań. Zaniechanie kontaktów spowoduje, że pożegnamy pandemię koronawirusa możliwie jak najszybciej i już wkrótce będziemy mogli wspólnie cieszyć się normalnością.
– Zamawianie pożywienia to obecnie dobre rozwiązanie. W tym trudnym czasie powinniśmy pozwolić sobie na odrobinę luksusu. Święta to idealny moment, żeby sprawić sobie przyjemność. Zamówmy potrawy, które kochamy najbardziej i które są podstawą Świąt Wielkanocnych – dodaje.
Tadeusz Müller (syn Magdy Gessler): Mama jest skarbnicą wiedzy medycznej. Gdy coś doradzi, człowiek zdrowieje
Magda Gessler: otworzyłam sklep internetowy. Powstał, by wszyscy mieli dostęp do smakołyków, które pamiętam z dzieciństwa
Magda Gessler: Nowy szef kuchni U Fukiera jest nieduży jak Calineczka. Ale zachowaniem przypomina Napoleona
Czytaj także
- 2024-10-08: Magda Bereda: Chcę się totalnie poświęcić muzyce. Właśnie Piotr Rubik w Miami, a ja w Warszawie tworzymy wspólną płytę
- 2024-09-26: Magda Bereda: Udział w „Tańcu z gwiazdami” to był ciężki czas. Nie mam do nikogo żadnego żalu za oceny, choć czasami były za bardzo krytyczne
- 2024-09-18: Magda Bereda: Boję się o moich znajomych z Wrocławia. Dostali ostrzeżenie, że może ich zalać
- 2024-10-09: Monika Mrozowska: Mamy w mieszkaniu małą lodówkę i dlatego nie robię zakupów na zapas. Dzięki temu nie marnuję jedzenia
- 2024-09-20: Mateusz Gessler: Gastronomia mocno się zmienia, bo i portfele naszych klientów się zmieniają. Widać, że zamawiają mniej
- 2024-08-26: Mateusz Gessler: Jako „Halo tu Polsat” nie mamy konkurencji, jesteśmy najlepsi. U nas są najlepsze pary prowadzących i mamy najlepszych kucharzy
- 2024-07-15: Małe i średnie firmy w UE zbyt wolno się cyfryzują. Polskie przedsiębiorstwa dużo poniżej unijnej średniej
- 2024-06-20: Sztuczna inteligencja rewolucjonizuje edukację. Rynek takich rozwiązań będzie rósł w tempie prawie 40 proc. rocznie
- 2024-08-01: Z programów lojalnościowych w sklepach korzysta 85 proc. Polaków. Ważne są dla nich promocje, personalizowane oferty i zbieranie punktów na nagrody
- 2024-06-06: Handel w sieci nie zwalnia mimo zawirowań w gospodarce. Coraz większą rolę odgrywa w nim sztuczna inteligencja
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Uroda
M. Klajda (Miss Polonia 2024): Medycyna estetyczna to forma leczenia kompleksów. Każdy powinien sam zadecydować o ingerencji w swój wygląd
Choć medycyna estetyczna jest branżą bardzo atrakcyjną i perspektywiczną, to jednak taka ścieżka kariery nie była dla Miss Polski 2024 idealnym rozwiązaniem. Nie zdecydowała się rozwijać w tym właśnie kierunku, ale śledzi rozwój tej dziedziny. Maja Klajda nie krytykuje, ani też nie chwali tych, którzy decydują się na poszczególne zabiegi. Jej zdaniem, to indywidualna sprawa, zachęca jednak do podejmowania mądrych decyzji.
Konsument
Sztuczna inteligencja wzbudza w Polakach głównie ciekawość i obawy. Ponad połowa widzi w niej zagrożenie
Prawie połowa Polaków twierdzi, że myśląc o sztucznej inteligencji, odczuwa zaciekawienie, ale aż 39 proc. przyznaje, że są to głównie obawy. Dotyczą one niewłaściwego wykorzystania SI, utraty kontroli nad nią i marginalizacji roli człowieka na rynku pracy. Na razie jednak tylko 11 proc. badanych używa narzędzi opartych na sztucznej inteligencji w swojej pracy. Chociaż rozwiązania te zyskują zwolenników, to wciąż duża grupa pracowników nie wie, w jaki sposób mogłyby one wspomóc ich w obowiązkach zawodowych – wskazuje badanie „Polacy o AI. Codzienność, nadzieje, obawy”.
Ochrona środowiska
Polski rynek roślinny rozwija się wolniej niż na Zachodzie. Kraje z największą konsumpcją mamy szansę dogonić za kilkanaście lat
Wartość rynku roślinnego w Polsce przekroczyła już wartość 1 mld zł. Roślinne zamienniki nabiału stanowią ponad połowę tej kategorii, a silną pozycję w sprzedaży mają alternatywy dla mleka – wynika z raportu Polskiego Związku Producentów Żywności Roślinnej. Polski rynek z rocznymi wydatkami rzędu 4,23 euro na osobę wciąż jednak odbiega od kwot wydawanych na żywność roślinną na Zachodzie. Branża liczy na wsparcie państwa w wykorzystaniu potencjału konsumentów.