Mówi: | dr n. med Elżbieta Radzikowska |
Funkcja: | specjalista chirurgii plastycznej, specjalista chirurgii ogólnej |
Firma: | Klinika Chirurgii Plastycznej La Perla |
Zbyt duże oczekiwania osób poddających się liposukcji. To metoda modelowania ciała, a nie odchudzania
Liposukcja to zabieg chirurgiczny, który nie powinien być traktowany jako metoda odchudzania, lecz modelowania sylwetki, pozwalająca pozbyć się zbędnych komórek tłuszczowych z określonych partii ciała. Ryzyko powikłań jest stosunkowo niewielkie, a powrót do domu następuje zazwyczaj kolejnego dnia. Największym problemem bywają wygórowane wyobrażenia pacjenta co do efektów zabiegu oraz zachowanie stałej wagi, aby te efekty utrzymać jak najdłużej.
Odsysanie tłuszczu stosowane jest, kiedy zawodzą takie sposoby, jak dieta, aktywność fizyczna czy masaże. Nieestetyczne nagromadzenie tkanki tłuszczowej może być związane z budową anatomiczną konkretnego pacjenta lub może nastąpić w wyniku gwałtownego zwiększenia masy ciała, na przykład w czasie ciąży.
– Zabieg liposukcji może być wykonywany w różnych obszarach. Najczęściej jest to okolica brzucha, talii, lędźwi i ud przede wszystkim. Zdarza się też, że odsysamy podwójne podbródki. Także ramiona są takim obszarem – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle dr n. med. Elżbieta Radzikowska, specjalista chirurgii plastycznej i ogólnej, Klinika Chirurgii Plastycznej La Perla.
Stosunkowo szybko widoczne efekty odsysania tłuszczu są często silną motywacją do dbania o odpowiednią dietę i ćwiczenia. Jest to istotne, ponieważ zabieg nie zabezpiecza przed tyciem, wręcz przeciwnie – szczególnie po nim należy pilnować wagi, ponieważ w razie jej gwałtownego wzrostu tłuszcz zostanie zgromadzony w innych partiach ciała.
– Ważne jest, żeby po zabiegach liposukcji trzymać stałą wagę. Takie wahania w granicach kilograma, dwóch, one niczego nie zmienią. Ale jeżeli wzrost wagi będzie przekraczał 10 kg, to gdzieś musimy ten tłuszcz gromadzić i wtedy rzeczywiście nasza sylwetka może przybrać takie niechciane, mało oczekiwane kształty – wyjaśnia dr Elżbieta Radzikowska.
Wśród głównych powikłań liposukcji wymienia się zazwyczaj zatorowość. Jednak czynniki ryzyka związane z tym zabiegiem są minimalne, na poziomie 1 proc. Mimo wszystko bardzo ważny jest dokładny wywiad kwalifikacyjny przed operacją na temat stanu zdrowia pacjenta, a także ustalenie tego, jakie wyobrażenia na temat rezultatów zabiegu ma pacjentka.
– Liposukcja jest wbrew pozorom trudnym zabiegiem. Często oczekiwania pacjentów odbiegają od tego, co możemy im zaproponować. Tutaj przede wszystkim ważna jest jasna rozmowa. Poza tym są takie miejsca, które rzeczywiście może są trudniejsze do wykonania, nie zawsze one wychodzą tak, jakby pacjent się tego spodziewał – tłumaczy dr Radzikowska.
Zabiegi liposukcji są często stosowaną metodą również ze względu na szybkość powrotu do normalnego funkcjonowania – zwykle już następnego dnia. Warto jednak przeznaczyć kilka dni na regenerację organizmu, gdyż każda interwencja chirurgiczna jest dla niego obciążeniem i stresem.
Ceny liposukcji kształtują się w zależności od obszaru poddawanego zabiegowi. Zaczynają się od 3 tysięcy złotych.
Czytaj także
- 2024-03-11: Nowotwory kobiece nie stanowią wyroku. Metody ich leczenia są coraz nowocześniejsze i refundowane także w szpitalach prywatnych
- 2023-12-12: Cyfryzacja procesów budowlanych przyspiesza. Efektem są lepszej jakości projekty i mniej błędów na budowach
- 2023-03-27: Mazowsze będzie mieć nowy system ostrzeżeń ws. jakości powietrza. Automatycznie powiadomi o przekroczeniu norm zanieczyszczeń
- 2023-03-03: Nawet 80 proc. ludzi nie przyjmuje odpowiednich dawek kwasów omega-3. Główny powód to zbyt mało tłustych ryb w diecie i brak suplementacji
- 2023-02-21: Prof. K. Krygier: Olej palmowy nie jest szkodliwy dla zdrowia i nie ma powodu, by wykluczać go z diety. Dużo gorszy jest tłuszcz kokosowy
- 2022-11-28: Dorota Goldpoint: Gwiazdom wraz z wiekiem trudno pogodzić się ze zmianami zachodzącymi w ich wyglądzie. Niektóre, jak Madonna, próbują w ekstremalny sposób zatrzymać czas
- 2022-11-21: Dorota Goldpoint: Dojrzałe Polki korzystają z medycyny estetycznej z dużym wyczuciem, natomiast młode dziewczyny tracą nad sobą kontrolę. Efektem są chociażby monstrualne, przeskalowane usta
- 2021-11-12: Wrocławska spółka przyspiesza prace nad innowacyjnymi lekami dla psów i koni. Projekty biotechnologiczne w centrum zainteresowania inwestorów
- 2021-11-29: Operacje raka prostaty przy użyciu robota chirurgicznego standardem w krajach zachodnich. W Polsce wciąż nie są refundowane
- 2021-03-23: Nowe technologie przyspieszają odkrycia w paleontologii. Dzięki modelowaniu i drukowi 3D udało się dokładnie zbadać żuchwę prassaka z Grenlandii
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Film
Julia Kamińska: Najnowszy singiel pokazuje moje drugie, wulgarne oblicze. Nie chcę się już bać, tylko móc wreszcie wyrażać siebie nawet w bardzo odważnych tekstach
Wokalistka podkreśla, że poprzez utwór „Dobrze się mamy MSNR” chciała zaprezentować odbiorcom nieco inne oblicze niż to, które znają z jej dotychczasowych projektów zawodowych. Niektórych jej nowa odsłona zaskoczyła, a nawet zbulwersowała. Julia Kamińska nie boi się jednak krytyki i również w swojej twórczości chce podejmować tematy trudne i kontrowersyjne. A już w maju ukaże się jej debiutancka płyta. Jesienią natomiast artystka zamierza wyruszyć w trasę koncertową właśnie z piosenkami z tego albumu.
Gwiazdy
Joanna Jędrzejczyk: Przygotowuję się do udziału w stand-upach. Będę miała 30 występów i spróbuję rozśmieszyć gości swoimi historiami
Na pewien czas zawodniczka MMA zamienia ring na scenę i dołącza do stand-upowego teamu. Czeka ją 30 występów, do których musi się solidnie przygotować, by zaciekawić widzów i porwać ich do wspólnej zabawy. Joanna Jędrzejczyk ma nadzieję, że sprawdzi się w roli stand-uperki, a jeśli nawet zdarzą się jej jakieś potknięcia, to nie zamierza się poddawać, bo przecież to dopiero jej pierwszy taki projekt, a trening czyni mistrza, zarówno w sporcie, jak i w aktorstwie.
Konsument
Zmiany klimatu uderzają w portfele konsumentów. Podniosą ceny żywności nawet o 3 pkt proc. rocznie
Coraz wyższe średnie temperatury obserwowane na świecie przekładają się na wzrost cen żywności. Problem dotyczy zarówno krajów rozwiniętych, jak i rozwijających się. Naukowcy z Poczdamskiego Instytutu Badań nad Wpływem Klimatu obliczyli, że do 2035 roku zdarzenia klimatyczne podniosą ceny żywności o 0,9–3,2 pkt proc. rocznie, a ogólny poziom inflacji o 0,3–1,1 pkt proc. Naukowcy przeanalizowali dane dotyczące zmian cen artykułów żywnościowych ze 120 krajów świata w ciągu ostatnich 30 lat.