Mówi: | Anna Kempisty |
Funkcja: | psycholog kliniczny |
Firma: | DietaMedic |
Zdrowa dieta lepsza niż suplementy
Urozmaicona dieta w większości przypadków jest w stanie spełnić zapotrzebowanie na wszystkie niezbędne substancje odżywcze. Witaminy i minerały pochodzące z żywności są wchłaniane i tolerowane przez organizm lepiej niż syntetyczne odpowiedniki, ponieważ ich działanie jest uzależnione od interakcji z wieloma innymi związkami chemicznymi zawartymi w danym produkcie spożywczym.
– Na pewno suplementami nie powinno się zastępować po prostu jedzenia. Suplement już z nazwy to rzecz, która jest świetna, jeżeli chodzi o uzupełnienie, natomiast nie zastąpienie – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle psycholog kliniczny Anna Kempisty z gabinetu DietaMedic.
W niektórych przypadkach zażywanie suplementów jest konieczne. Witamina D, której głównym źródłem jest synteza w skórze pod wpływem promieni słonecznych, powinna być suplementowana od września do kwietnia. Suplementy jodu lub woda mineralna wzbogacana w jod są niezbędne przy wykluczeniu z diety soli. Osoby niespożywające produktów pochodzenia zwierzęcego powinny uzupełniać witaminę B12. Suplementy są również wskazane przy zwiększonym zapotrzebowaniu organizmu na składniki odżywcze, np. w ciąży oraz w przebiegu niektórych chorób, jednak ich rodzaj oraz dawkowanie ustala lekarz.
– Polecam suplementy, jeżeli ktoś ma niedobory różnych minerałów, witamin, to jest coś wspaniałego. Jeśli ktoś chce zadbać o dietę, warto zwrócić się do dietetyka po informacje, co przykładowo zawiera cynk, co zawiera magnez, które produkty warto w związku z tym częściej spożywać – mówi Anna Kempisty.
Warto pamiętać, że zbyt wysokie spożycie syntetycznych witamin i minerałów może mieć poważne skutki uboczne. Przykładowo, długotrwałe przyjmowanie suplementów beta-karotenu podwyższa ryzyko wystąpienia raka płuc. Co ciekawe, takiego działania nie wykazuje spożywanie tych samych dawek beta-karotenu z żywności.
Czytaj także
- 2025-03-18: Sylwia Bomba: W liceum nikt nie miał odwagi prosto w oczy nazwać mnie grubasem. Ale jak szłam korytarzem, to czułam śmiechy za moimi plecami
- 2024-08-06: Przybywa konsumentów aronii. Mimo właściwości prozdrowotnych wciąż jest jednak za mało doceniana
- 2024-08-05: Samoregulacja zawodowa ogranicza udział farmaceutów w reklamach i ich współprace płatne. Złamanie tych zasad grozi wszczęciem postępowania
- 2024-06-26: Polacy pokochali diety pudełkowe. Inspekcja handlowa sprawdza jakość dań, ich składy i oznakowanie
- 2024-04-18: Prawie 60 proc. Polaków podejmowało próby odchudzania. U większości efekty były krótkotrwałe i powodowały problemy zdrowotne
- 2024-02-08: Osteoporoza to problem ponad 2 mln Polaków, głównie kobiet. Może prowadzić do ciężkiego kalectwa i śmierci, ale w Polsce wciąż jest mocno lekceważona
- 2023-03-03: Nawet 80 proc. ludzi nie przyjmuje odpowiednich dawek kwasów omega-3. Główny powód to zbyt mało tłustych ryb w diecie i brak suplementacji
- 2022-12-20: Branża diet pudełkowych radzi sobie w kryzysie lepiej niż cała gastronomia. Firmy szukają jednak sposobów na skokowy wzrost cen energii
- 2022-11-18: Polacy coraz chętniej przechodzą na dietę pudełkową. Firmy cateringowe szukają sposobów, aby wygrać na tym konkurencyjnym rynku
- 2021-07-27: Większość rodziców popełnia wiele błędów związanych z żywieniem dzieci. 61 proc. z nich otrzymuje te same posiłki, co reszta rodziny
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Gwiazdy

Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj
Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Infrastruktura
Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.