Newsy

Do codziennego menu trzeba włączać jak najwięcej warzyw. Poza sezonem dobrze sprawdzają się też mrożonki i suszone zioła

2016-03-22  |  06:30

Dietetycy radzą, by codzienne menu opierać na warzywach, owocach oraz produktach bogatych w witaminy i składniki mineralne. Przed sezonem, by zapewnić 5 porcji warzyw i owoców, można wykorzystać mrożonki. Warto także stosować suszone zioła, które pozwalają ograniczyć użycie soli. 

– Zdrowe odżywianie to przede wszystkim urozmaicona dieta. Warto zadbać o to, żeby w swoim jadłospisie używać dużo warzyw i innych produktów, jak mięsa, ryby, jaja. Warzywa można jeść właściwie w każdej formie. Mogą to być zarówno produkty świeże, jak i mrożone czy suszone – powiedziała agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Ewa Ceborska-Scheiterbauer, dietetyk z poradni dietetycznej Food & Diet.

Zbilansowane posiłki powinny być przygotowywane na bazie warzyw i owoców. Trzeba też do minimum ograniczyć produkty wysoko przetworzone. Warto wsłuchiwać się w potrzeby swojego organizmu, a także korzystać z porad fachowców.

– Takim symbolem zdrowego odżywiania jest piramida żywieniowa, która w tym roku została zmodyfikowana. Jest tam teraz miejsce na zioła świeże bądź suszone. Jeżeli dodajemy do potraw dużo ziół, to wtedy nie trzeba dodawać tak dużo soli. W ten sposób można się stopniowo odzwyczajać. Bardzo ważne jest również to, żeby ograniczać także cukier – tłumaczyła Ewa Ceborska-Scheiterbauer podczas konferencji wprowadzającej na rynek produkty Naturalnie Smaczne Knorr.

Posiłki powinny być spożywane regularnie, o stałych porach, a przerwy między nimi nie mogą przekraczać trzech godzin. Harmonogram trzeba dostosować do trybu życia, preferencji żywieniowych, aktywności fizycznej, a nawet do wagi masy ciała. W tym celu warto się skonsultować z dietetykiem, który pomoże ustalić odpowiednie menu.

– Zdrowe odżywianie to także odpowiednia ilość płynów w diecie. Najlepiej wybierać wody mineralne z wapniem i magnezem oraz herbaty – najlepiej zieloną lub owocową. Kawa też jak najbardziej wpisuje się w zdrowe odżywianie – podkreślała Ewa Ceborska-Scheiterbauer.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Jadwigi Jankowskiej-Cieślak jednej z najbardziej wybitnych polskich aktorek. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Gwiazdy

Handel

Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.

Infrastruktura

Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.