Mówi: | Ewa Ceborska-Scheiterbauer |
Funkcja: | dietetyk |
Firma: | poradnia dietetyczna Food & Diet |
Do codziennego menu trzeba włączać jak najwięcej warzyw. Poza sezonem dobrze sprawdzają się też mrożonki i suszone zioła
Dietetycy radzą, by codzienne menu opierać na warzywach, owocach oraz produktach bogatych w witaminy i składniki mineralne. Przed sezonem, by zapewnić 5 porcji warzyw i owoców, można wykorzystać mrożonki. Warto także stosować suszone zioła, które pozwalają ograniczyć użycie soli.
– Zdrowe odżywianie to przede wszystkim urozmaicona dieta. Warto zadbać o to, żeby w swoim jadłospisie używać dużo warzyw i innych produktów, jak mięsa, ryby, jaja. Warzywa można jeść właściwie w każdej formie. Mogą to być zarówno produkty świeże, jak i mrożone czy suszone – powiedziała agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Ewa Ceborska-Scheiterbauer, dietetyk z poradni dietetycznej Food & Diet.
Zbilansowane posiłki powinny być przygotowywane na bazie warzyw i owoców. Trzeba też do minimum ograniczyć produkty wysoko przetworzone. Warto wsłuchiwać się w potrzeby swojego organizmu, a także korzystać z porad fachowców.
– Takim symbolem zdrowego odżywiania jest piramida żywieniowa, która w tym roku została zmodyfikowana. Jest tam teraz miejsce na zioła świeże bądź suszone. Jeżeli dodajemy do potraw dużo ziół, to wtedy nie trzeba dodawać tak dużo soli. W ten sposób można się stopniowo odzwyczajać. Bardzo ważne jest również to, żeby ograniczać także cukier – tłumaczyła Ewa Ceborska-Scheiterbauer podczas konferencji wprowadzającej na rynek produkty Naturalnie Smaczne Knorr.
Posiłki powinny być spożywane regularnie, o stałych porach, a przerwy między nimi nie mogą przekraczać trzech godzin. Harmonogram trzeba dostosować do trybu życia, preferencji żywieniowych, aktywności fizycznej, a nawet do wagi masy ciała. W tym celu warto się skonsultować z dietetykiem, który pomoże ustalić odpowiednie menu.
– Zdrowe odżywianie to także odpowiednia ilość płynów w diecie. Najlepiej wybierać wody mineralne z wapniem i magnezem oraz herbaty – najlepiej zieloną lub owocową. Kawa też jak najbardziej wpisuje się w zdrowe odżywianie – podkreślała Ewa Ceborska-Scheiterbauer.
Czytaj także
- 2025-05-27: Doda: Udało mi się całkowicie zwalczyć przyczynę Hashimoto, a nie tylko skutki tej choroby. Nadal będę się dzielić moimi doświadczeniami i nie dam się zastraszyć
- 2025-04-08: Eliza Gwiazda: Polskie hotele to już nie są te sprzed 10-15 lat. Nie ma takiej zachcianki, której pięciogwiazdkowe obiekty by nie spełniły
- 2025-05-13: Sylwia Bomba: Nigdy nie stosowałam ozempicu. Dla mnie zdrowie jest ważniejsze niż efekt wizualny
- 2025-04-22: Sylwia Bomba: Stosuję zasadę żywieniową 80/20. Raz w tygodniu jem z córką kebaba i organizm wybacza mi to
- 2025-03-18: Sylwia Bomba: W liceum nikt nie miał odwagi prosto w oczy nazwać mnie grubasem. Ale jak szłam korytarzem, to czułam śmiechy za moimi plecami
- 2025-03-10: Sylwia Bomba: Przez 10 lat odchudzałam się bezskutecznie. Potrafiłam codziennie biegać 15 km albo w ogóle nie jeść
- 2025-03-07: Malwina Wędzikowska: Luksusowe marki bardzo podupadły. Miliarderzy noszą się bez logo, a influencerzy przebodźcowali odbiorców towarami z górnej półki
- 2025-03-05: Nawet 35 proc. Polaków może się zmagać z insulinoopornością. Sygnałami alarmowymi są nagły wzrost wagi ciała, senność i napady głodu
- 2024-12-23: Przeciętny Polak spędza w sieci ponad trzy godziny dziennie. Tylko 11 proc. podejmuje próby ograniczenia tego czasu
- 2024-12-16: Na przewlekłą chorobę nerek cierpi w Polsce 4,5 mln osób. Pacjenci apelują o szerszy dostęp do leczenia, które opóźnia dializy
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Qczaj: Moja siostra przeszła załamanie psychiczne. Dźwigamy na swoich barkach bardzo dużo i czasami po prostu nie mamy już siły
Trener przeżył niedawno prawdziwe chwile grozy po tym, gdy jego siostra trafiła do szpitala. Mimo że jest już dorosła, to nadal czuje się za nią odpowiedzialny, tak samo jak wtedy, kiedy opiekował się nią po wyjeździe mamy do USA. Jednocześnie Qczaj apeluje do tych, którzy zmagają się z jakimś kryzysem psychicznym, by nie wstydzili się mówić o swoich problemach i mieli odwagę prosić o pomoc. Dzięki temu można zapobiec tragedii.
Konsument
Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Gwiazdy
Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.