Mówi: | Konrad Gaca |
Funkcja: | specjalista żywieniowy, prezes Stowarzyszenia Zapobiegania Otyłości „Fatkillers” |
Konrad Gaca: jeśli dziś zaczniemy odchudzanie, to do wakacji możemy osiągnąć fantastyczne efekty
Pierwsze miesiące roku to najlepszy czas na rozpoczęcie przygotowań do sezonu bikini – mówi Konrad Gaca i na przykładzie swoich pacjentów podkreśla, że osoba, która ma do zrzucenia 40 kg, średnio w ciągu miesiąca gubi około od 6–9 kg. Ważne jest jednak to, żeby odchudzanie nie odbywało się kosztem utraty struktury mięśni, bo wtedy efekt wizualny będzie niezadowalający i krótkotrwały. Ciało nie będzie jędrne i szybko może nam grozić efekt jojo. Dieta powinna także współgrać z rodzajem aktywności fizycznej. Musi być również czas na regenerację i odpoczynek.
– To jest naprawdę dobry moment, żeby rozpocząć działanie, żeby mieć dobrą formę do wakacji, nawet dla osób, które ważą o 40–50 kg za dużo. Jeśli teraz zaczniemy, to jesteśmy w stanie osiągnąć fantastyczne efekty. Warto to zrobić, podjąć tę decyzję właściwie najlepiej dzisiaj – mówi agencji Newseria Lifestyle Konrad Gaca, specjalista żywieniowy, prezes Stowarzyszenia Zapobiegania Otyłości „Fatkillers”.
Do sezonu bikini nie można jednak przygotowywać się za pomocą głodówek czy diet opartych na jednym produkcie. To powinien być dobrze przemyślany proces podzielony na etapy.
– Wszystko zależy od tego, jaki mamy skład ciała, ile mamy procent wody w organizmie, jaki mamy procent tkanki tłuszczowej. Najważniejsza rzecz jest taka, że nie możemy tracić struktury mięśni, bo wtedy efekt wizualny będzie średni i krótkotrwały – nie osiągniemy jędrnego ciała i będzie nam groził efekt jojo fizjologiczny, spowolnienie metabolizmu. Dieta musi być dobrana do ćwiczeń, żeby trening nie powodował redukcji katabolizmu mięśni. To jest klucz – tłumaczy Konrad Gaca.
Cały proces powinien się odbywać w konsultacji ze specjalistą. Każdy przypadek jest indywidualny i sposób odchudzania musi być dopasowany do kondycji organizmu i stanu zdrowia.
– Czasami niektóre osoby mają bardzo duży poziom wody w organizmie, nawet czasami większy do zgubienia niż poziom tkanki tłuszczowej i wtedy rzeczywiście można bardzo fajne spektakularne wyniki robić, bo poziom wody w organizmie również powinniśmy doprowadzić do górnej granicy normy. Dobrze jest to wyrównywać, bo wiążą się z tym także problemy z układem krążenia, często obrzęki, cellulit wodny, więc dla pań to jest też coś, co powoduje rozstępy – wyjaśnia Konrad Gaca.
Konrad Gaca zaleca przede wszystkim regularne posiłki. To jest klucz zarówno do redukcji wagi, jak i utrzymania szczupłej sylwetki.
– Powinno być 4–5 posiłków dziennie. Warto też pamiętać o tym, żeby wieczorem nie jeść węglowodanów albo bardzo mocno starać się ich unikać, lepiej, żeby to były lekkie kolacje białkowe. Warto ograniczyć sól, może warto się przerzucić na sól himalajską, żeby to nie był ten zwykły chlorek sodu, ja to nazywam zwykłą trucizną. Jeśli ograniczymy sól, to możemy zwiększyć ilość wypijanej wody, to bardzo fajnie oczyści nasz organizm – mówi Konrad Gaca.
W momencie, kiedy efekty zrzucania zbędnych kilogramów i redukcji tkanki tłuszczowej nie są widoczne, pacjent może stracić motywację.
– Spowolnienie bardzo często wynika z błędów, np. z tego, że dieta jest jednostajna kalorycznie. Trzeba robić takie bombki kaloryczne, tzn. żeby metabolizm nas nie spowalniał, to muszą być zmieniane progi między białkami, węglowodanami a tłuszczami i cały czas najważniejszy czynnik, który zagwarantuje nam dobry efekt odchudzania, czyli regenerację. To jest rzecz, o której bardzo rzadko pamiętamy – tłumaczy Konrad Gaca.
Trzeba też wsłuchiwać się w potrzeby organizmu i na bieżąco sprawdzać, jak reaguje na przykład na węglowodany, a w razie konieczności zmniejszać lub zwiększać ich dawkę. Żeby odchudzanie nie odbiło się negatywnie na zdrowiu, trzeba postawić na zbilansowany sposób odżywiania i odpowiednią porcję aktywności fizycznej.
– Treningu nie zaczynajmy od bardzo intensywnych ćwiczeń, nie rzucajmy się na siłownię, na ciężary. Pacjenci, którzy rozpoczynają proces odchudzania, powinni ćwiczyć tylko dwa razy w tygodniu. I to jest właściwie rower, poziomy, trening bardzo spokojny, tlenowy, o średniej intensywności właśnie po to, żeby przekonać organizm, że on może tę tkankę tłuszczową oddać. Bo jeśli on jest zestresowany czy fizjologicznie, czy nawet psychologicznie, to on tę tkankę tłuszczową maksymalnie w sobie utrzymuje, nie pozwala na jej redukcję, bo uznaje, że musi chronić ten tłuszcz jako zapas energetyczny – mówi Konrad Gaca.
Organizm musi mieć również czas na odpowiednią regenerację, odpoczynek i relaks. Ważne też, żeby na początku nie stawiać sobie celów niemożliwych do osiągnięcia.
– Na przykładzie naszych pacjentów mogę powiedzieć, że osoba, która ma 40 kg do zgubienia, średnio gubi około od 6 do 9 kg w ciągu miesiąca. Nie przyspieszymy z gubieniem tkanki tłuszczowej, tutaj są te możliwości, jakie są, i tutaj nie stracimy tych kilogramów więcej niż 2 na dwa tygodnie – dodaje Konrad Gaca.
Czytaj także
- 2025-03-12: Coraz lepsze perspektywy dla branży fitness. Sieć Xtreme Fitness Gyms zapowiada rozwój również poza Polską
- 2025-04-22: Sylwia Bomba: Stosuję zasadę żywieniową 80/20. Raz w tygodniu jem z córką kebaba i organizm wybacza mi to
- 2025-03-18: Sylwia Bomba: W liceum nikt nie miał odwagi prosto w oczy nazwać mnie grubasem. Ale jak szłam korytarzem, to czułam śmiechy za moimi plecami
- 2025-03-10: Sylwia Bomba: Przez 10 lat odchudzałam się bezskutecznie. Potrafiłam codziennie biegać 15 km albo w ogóle nie jeść
- 2025-03-14: Przybywa osób biorących leki dla chorych na cukrzycę, aby szybciej schudnąć. To rozwiązanie niekorzystne dla zdrowia
- 2024-12-16: Na przewlekłą chorobę nerek cierpi w Polsce 4,5 mln osób. Pacjenci apelują o szerszy dostęp do leczenia, które opóźnia dializy
- 2024-11-15: Rok regularnej aktywności fizycznej wydłuża życie w zdrowiu o co najmniej rok. Zmniejsza też absencję chorobową w pracy
- 2024-11-20: Katarzyna Ankudowicz: Jestem z przemocowego domu. Dużo kosztowało mnie, żeby wyjść z tego i zacząć funkcjonować bez piętna bycia totalnie gorszą
- 2024-11-05: Polski rynek odzieży sportowej i outdoorowej notuje stabilne wzrosty. Kupujący szukają technologicznych nowinek
- 2024-10-24: Polacy świadomi wpływu ćwiczeń fizycznych na zdrowie. Branża fitness notuje zwiększony ruch
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Gwiazdy

Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj
Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Infrastruktura
Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.