Newsy

Wiosną organizmowi brakuje witamin i mikroelementów. Konieczne staje się stosowanie suplementów diety

2016-04-12  |  06:35

Nawet najlepiej ułożony jadłospis rzadko dostarcza wszystkich składników odżywczych. Dlatego suplementację warto prowadzić przez cały rok, jednak rodzaj zażywanych preparatów najlepiej zmieniać co kilka miesięcy. Wiosną, kiedy organizm jest osłabiony po zimie i bardziej podatny na wirusy czy bakterie, warto wprowadzić do diety suplementy wzmacniające, dodające energii oraz poprawiające samopoczucie i kondycję.

Żeby sprawdzić, jakich suplementów diety dany organizm potrzebuje i które będzie najlepiej przyswajał, warto zrobić test obciążenia. Na jego podstawie dietetyk pomoże dopasować odpowiednie preparaty pod kątem określonych potrzeb.

Jeżeli kupimy w sklepie stacjonarnym czy internetowym jakiś produkt bez wcześniejszej konsultacji ze specjalistą, to może zrobić swojemu organizmowi niedźwiedzią przysługę, niekoniecznie bowiem musi on być nam potrzebny i niekoniecznie zadziała zgodnie z oczekiwaniami. Polecam naprawdę konsultowanie się ze specjalistami i dietetykami oraz zachęcam do robienie testów – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Maria Biernacik-Bańkowska z Centrum Diagnostyki Organizmu Revitum.

Wiosną sięganie po suplementy jest wręcz konieczne. Brakuje bowiem naturalnych źródeł wielu witamin i mikroelementów, takich jak sezonowe warzywa i owoce, na które trzeba czekać co najmniej do końca maja.

Niedobory witamin i minerałów są związane z tym, że zimą jest bardzo mało słońca, jest zimno i nie ma świeżej żywności. Większość rzeczy jest sprowadzana z zagranicy albo po prostu jemy mrożonki. Suplementacja da nam więcej równowagi, będzie likwidowała tę nierównowagę kwasowo-zasadową, którą niestety większość ludzi ma – mówi Maria Biernacik-Bańkowska.

Lekarze podkreślają, że nie należy łączyć suplementów, bo wiele z nich zawiera ten sam lub podobny zestaw witamin i składników odżywczych. Nie można też przyjmować ich na okrągło. Jeśli decydujemy się na własną rękę prowadzić kurację wzmacniającą, to trzeba dokładnie czytać ulotki i rygorystycznie stosować się do zaleceń dotyczących przyjmowania danego preparat.

Wiosna to jest taki moment, kiedy jesteśmy wyjałowieni, mamy bardzo mało witaminy D i innych minerałów, więc dobrze jest się wzmacniać, zwłaszcza wątrobę. To jest też taki moment, kiedy człowiek chciałby się trochę rozpłaszczyć, a to jest okres przejściowy, więc radzę uważać. Bardzo wskazane jest przyjmowanie witaminy C, naturalnej, lewoskrętnej – tłumaczy Maria Biernacik-Bańkowska.

Jednym z bardziej popularnych suplementów diety stosowanych wiosną jest betakaroten, który przygotowuje skórę na pierwsze promienie słońca. Latem można go znaleźć w pomarańczowych i żółtych warzywach, teraz jego źródłem jest niewielka kapsułka.

Słońce jest dla nas zbawienne, jest to taka kąpiel słoneczna, która dodaje nam energii, dodaje witaminy D, dodaje radości w życiu. Dzięki niemu człowiek przeistacza się z takiej istoty, która zimą była pochowana w grubych ubraniach, w pięknego motyla. Bardzo polecam słońce, ale oczywiście należy je przyjmować ostrożnie – podkreśla Maria Biernacik-Bańkowska

Wiosną dużą popularnością cieszą się również wszelkiego rodzaju wspomagacze odchudzania, czyli błonnik, kapsułki zmniejszające łaknienie, poprawiające metabolizm, ograniczające wchłanianie tłuszczów i węglowodanów czy herbatki regulujące trawienie. Trzeba jednak pamiętać o tym, że żaden preparat nie będzie skuteczny bez zbilansowanej diety i odpowiedniej dawki ruchu.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Edyta Herbuś: Rozmawiałam z produkcją na temat mojej ewentualnej roli w „Tańcu z gwiazdami”. Wierzę, że stworzą taką, która będzie dla mnie inspirująca

Tancerka przyznaje, że kiedy dostała propozycję udziału w ostatniej edycji „Tańca z gwiazdami”, to choć miała apetyt na powrót do tej produkcji, po rozważeniu wszystkich za i przeciw jednak ją odrzuciła. Z jednej strony miała już inne zobowiązania zawodowe, a z drugiej – zależało jej na tym, by powrócić do show nie tylko w charakterze instruktorki, ale zaprezentować się widzom z nieco innej strony. Edyta Herbuś wierzy, że w przyszłości program przejdzie pewną metamorfozę i znajdzie się w nim rola skrojona właśnie dla niej. Nie ukrywa też, że ta edycja wyjątkowo przyciągnęła jej uwagę, bo skupiła bardzo charyzmatycznych uczestników.

Prawo

Sztuczna inteligencja coraz śmielej wkracza w produkcję muzyczną. Artyści i odbiorcy chcą jasnego oznaczania utworów generowanych przez takie narzędzia

Dziesięciokrotny wzrost przychodów rynku sztucznej inteligencji w tworzeniu muzyki przewidują analitycy w ciągu najbliższych 10 lat. Wokół tematu narasta coraz więcej kontrowersji, związanych m.in. z uczeniem się algorytmów na już skomponowanych dziełach czy wykorzystywania głosów wokalistów do tworzenia coverów śpiewanych przez SI. Jednocześnie ponad jedna trzecia muzyków przyznaje już, że wspierali się w swojej pracy sztuczną inteligencją. Artyści oczekują jednak jasno wytyczonych ram regulacyjnych dla tego typu narzędzi. Przede wszystkim miałyby one dotyczyć zgód na wykorzystanie własności intelektualnej i wyraźnego oznaczania muzyki komponowanej przez SI.

Handel

Po kiełbaski wege czy roślinne burgery sięga coraz więcej konsumentów. Branża roślinna będzie walczyć o utrzymanie takiego nazewnictwa

Kiełbasa bezmięsna, burger roślinny, parówka wegetariańska, stek vege – do takich nazw produktów wielu konsumentów zdążyło się przyzwyczaić i coraz chętniej po nie sięga. Pojawiają się jednak pomysły, by zakazać nazewnictwa charakterystycznego dla produktów mięsnych. Również w Polsce pojawiła się propozycja w tym zakresie ze strony poprzedniego składu resortu rolnictwa pod koniec ubiegłego roku. Zwolennicy uzasadniają ten pomysł ochroną interesów konsumenckich, ale badania pokazują, że tylko niewielki odsetek klientów pomylił produkt wegański i mięsny przy zakupie.