Mówi: | Krzysztof Kaliciński |
Funkcja: | dyrektor operacyjny |
Firma: | Green Caffè Nero |
Baristą nie jest każdy pracownik kawiarni czy restauracji potrafiący obsługiwać ekspres
Aby być określanym mianem baristy, należy zdobyć gruntowną wiedzę na temat rodzajów kawy, pochodzenia ziaren, sposobów ich palenia i przyrządzania. Potrzeba również niezwykłych umiejętności, by opanować choćby latte art, czyli sztukę tworzenia wzorów na powierzchni kawy za pomocą spienionego mleka. Pokazy tricków stosowanych przez baristów są niezwykle efektowne i przyciągają tłumy widzów.
– Najbardziej widowiskowymi umiejętnościami są na przykład blind latte art, czyli rysowanie mlekiem na kawie z zawiązanymi oczami. W ogóle latte art jest ogromną sztuką – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Krzysztof Kaliciński, dyrektor operacyjny Green Caffè Nero.
Pracę baristy można porównać do pracy sommeliera. Tak, jak eksperci od wina pomagają dobrać odpowiedni trunek do każdego dania, tak bariści są przewodnikami po świecie kawy. Należy od nich oczekiwać wiedzy na temat pochodzenia ziaren, składu mieszanki, sposobów palenia, a także umiejętności jak najlepszego wydobycia jej smaków i aromatów.
– Jest to trudny zawód, dosyć ciężka praca, wymagająca stałego uczenia się i pogłębiania wiedzy. Bez pasji wykonywanie tego zawodu byłoby jednak praktycznie niemożliwe – mówi Krzysztof Kaliciński.
Krzysztof Kaliciński podkreśla, że choć nie jest to łatwa profesja i wymaga wielu umiejętności, to bariści nie mają problemu ze znalezieniem pracy.
– Zapotrzebowanie na basistów jest bardzo duże. Rynek kawiarniany rozwija się bardzo dynamicznie. Dotyczy to zarówno sieci kawiarnianych, jak i kawiarni niezależnych – mówi Krzysztof Kaliciński.
Przyszli bariści najpierw czerpią wiedzę ze szkoleń prowadzonych przez dostawców kawy bądź specjalnych trenerów. Podstawą jest przygotowanie teoretyczne. Kolejne umiejętności nabywa się z czasem. Ważna jest wymiana doświadczeń z kolegami po fachu oraz eksperymenty ze sprzętem i wszelkiego rodzaju akcesoriami do zaparzania kawy.
– Jest to w zasadzie młody rynek, który dopiero zaczyna się rozwijać. A następuje to właśnie dzięki temu, że mamy ogromne zaplecze młodych ludzi, którzy chcą podjąć się tego fachu. Chcą się tym bawić i przejawiają ogromną pasję do tego zawodu. Praktycznie wszyscy nasi bariści to studenci, więc jest to zawód, który pozwala im absolutnie spokojnie łączyć naukę i pracę, a jednocześnie utrzymać się i podreperować swój budżet – dodaje Krzysztof Kaliciński.
Czytaj także
- 2025-01-13: Wciąż niewielkie finansowanie wsparcia psychicznego przez państwo. Usługi terapeutyczne są dziś głównie prywatne
- 2024-12-27: Zbiórki internetowe przestały się już kojarzyć wyłącznie z finansowaniem leczenia. Ludzie zbierają także na podstawowe potrzeby i realizację marzeń
- 2024-12-17: W Parlamencie Europejskim ważne przepisy dla państw dotkniętych przez klęski żywiołowe. Na odbudowę będą mogły przeznaczyć więcej pieniędzy
- 2025-01-08: Podwyżki wynagrodzeń nie rozwiążą problemu niedoboru nauczycieli. Ważny jest też prestiż zawodu i obciążenie obowiązkami
- 2025-01-03: W Polsce brakuje ośrodków interwencji kryzysowej. Rzecznik Praw Obywatelskich apeluje o zmiany w prawie i zwiększenie finansowania
- 2024-12-05: Walka z globalnym wylesianiem przesunięta o rok. Rozporządzenie UE prawdopodobnie zacznie obowiązywać dopiero w grudniu 2025 roku
- 2025-01-16: Luna: Nie mam planu B na życie. Jestem jednak bardzo kreatywna, więc może kiedyś zrobię jakiś film lub napiszę książkę
- 2025-01-09: Czas oczekiwania na usługi opieki długoterminowej jest zbyt długi. Pacjenci i ich rodziny gubią się w skomplikowanym systemie
- 2024-12-12: Sebastian Karpiel-Bułecka: Z zawodu jestem architektem, a muzyka to jest moja pasja. Nie byłem spięty, żeby za wszelką cenę zrobić wielką karierę
- 2024-11-20: Katarzyna Ankudowicz: Jestem z przemocowego domu. Dużo kosztowało mnie, żeby wyjść z tego i zacząć funkcjonować bez piętna bycia totalnie gorszą
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Iwona Guzowska: W programie „Mistrzowskie pojedynki" jest kilka osób stricte nastawionych na rywalizację. Chciały jak najwyżej zajść i szły po trupach do celu
Mistrzyni świata w kickboxingu z entuzjazmem wspomina swój udział w programie „Mistrzowskie pojedynki. Eternal Glory”, bo jak podkreśla, okazał się dla niej wyjątkowo cennym doświadczeniem. Realizując poszczególne zadania, sportowcy musieli bowiem stawić czoła nie tylko rywalom, ale i własnym ograniczeniom. Iwona Guzowska zdradza też, że niektórzy uczestnicy byli mocno zdeterminowani. Nie ukrywali, że przyjechali po to, żeby wygrać, i nie dawali sobie żadnej taryfy ulgowej.
Gwiazdy
Damian Janikowski: Charakter wojownika pozwolił mi przejść z zapasów do MMA. Mam zamiar wysoko zajść w Federacji KSW
Były zapaśnik nie ukrywa, że przejście z dyscypliny, w której zdobył brązowy medal olimpijski, do MMA nie było łatwe. Przede wszystkim zaskoczyła go technika walki, w której dozwolonych jest dużo więcej chwytów niż na macie. Udało mu się jednak pokonać kryzys i teraz jest dumny ze swoich sukcesów na nowej płaszczyźnie. Ma nawet ambicje walczyć o najwyższe trofea w KSW. Damian Janikowski zaznacza, że nie boi się wyzwań ani ciężkiej pracy. Nie wyklucza więc, że po zakończeniu kariery sportowej zostanie trenerem albo wróci do wojska.
Sport
Rośnie pokolenie osób otyłych i z nadwagą. To duże obciążenie dla zdrowia fizycznego i psychicznego młodych ludzi
Niemal co trzecie polskie dziecko w wieku 7–9 lat ma nieprawidłową masę ciała – alarmują eksperci ochrony zdrowia i wskazują, że będzie to mieć poważne konsekwencje. Rośnie pokolenie osób, które w młodym wieku będą się zmagały z chorobami metabolicznymi, ale też z problemami natury psychicznej. Wciąż brakuje efektywnych działań zapobiegających problemowi i współpracy międzyresortowej na tym polu. Eksperci ostrzegają jednak przed biernym oczekiwaniem na odgórne akcje i zachęcają do zmiany nawyków już na poziomie domu rodzinnego.