Newsy

Do codziennego menu trzeba włączać jak najwięcej warzyw. Poza sezonem dobrze sprawdzają się też mrożonki i suszone zioła

2016-03-22  |  06:30

Dietetycy radzą, by codzienne menu opierać na warzywach, owocach oraz produktach bogatych w witaminy i składniki mineralne. Przed sezonem, by zapewnić 5 porcji warzyw i owoców, można wykorzystać mrożonki. Warto także stosować suszone zioła, które pozwalają ograniczyć użycie soli. 

– Zdrowe odżywianie to przede wszystkim urozmaicona dieta. Warto zadbać o to, żeby w swoim jadłospisie używać dużo warzyw i innych produktów, jak mięsa, ryby, jaja. Warzywa można jeść właściwie w każdej formie. Mogą to być zarówno produkty świeże, jak i mrożone czy suszone – powiedziała agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Ewa Ceborska-Scheiterbauer, dietetyk z poradni dietetycznej Food & Diet.

Zbilansowane posiłki powinny być przygotowywane na bazie warzyw i owoców. Trzeba też do minimum ograniczyć produkty wysoko przetworzone. Warto wsłuchiwać się w potrzeby swojego organizmu, a także korzystać z porad fachowców.

– Takim symbolem zdrowego odżywiania jest piramida żywieniowa, która w tym roku została zmodyfikowana. Jest tam teraz miejsce na zioła świeże bądź suszone. Jeżeli dodajemy do potraw dużo ziół, to wtedy nie trzeba dodawać tak dużo soli. W ten sposób można się stopniowo odzwyczajać. Bardzo ważne jest również to, żeby ograniczać także cukier – tłumaczyła Ewa Ceborska-Scheiterbauer podczas konferencji wprowadzającej na rynek produkty Naturalnie Smaczne Knorr.

Posiłki powinny być spożywane regularnie, o stałych porach, a przerwy między nimi nie mogą przekraczać trzech godzin. Harmonogram trzeba dostosować do trybu życia, preferencji żywieniowych, aktywności fizycznej, a nawet do wagi masy ciała. W tym celu warto się skonsultować z dietetykiem, który pomoże ustalić odpowiednie menu.

– Zdrowe odżywianie to także odpowiednia ilość płynów w diecie. Najlepiej wybierać wody mineralne z wapniem i magnezem oraz herbaty – najlepiej zieloną lub owocową. Kawa też jak najbardziej wpisuje się w zdrowe odżywianie – podkreślała Ewa Ceborska-Scheiterbauer.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Teatr

Ochrona środowiska

Rośnie liczba producentów ekologicznych zarówno w Polsce, jak i innych krajach Unii. Wciąż jednak jest to ułamek produkcji rolnej

Rolnictwo i hodowla zwierząt to jedna z głównych przyczyn wycinki lasów na świecie, utraty bioróżnorodności i największy emitent metanu. Sektor ten pochłania ogromne zasoby wody i odpowiada w dużym stopniu za zanieczyszczenie gleby. Ekspansja rolnictwa przyczynia się więc do zmian klimatu, a jednocześnie sektor boleśnie odczuwa ich skutki, co odbija się na produkcji rolnej. Zdaniem naukowców transformacja ekologiczna rolnictwa jest dziś koniecznością w walce z postępującymi niekorzystnymi zmianami klimatycznymi.

Ochrona środowiska

Radykalne formy protestów klimatycznych mogą mieć wpływ na spadek poparcia społecznego dla działań na rzecz klimatu. Najmniej akceptowalne blokady dróg czy niszczenie obrazów

Aktywiści klimatyczni coraz częściej wykorzystują pokojowe nieposłuszeństwo obywatelskie, aby podnieść ekologiczną świadomość społeczeństwa. Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu George’a Masona wykazały, że niektóre z ich działań, jak np. marsze i protesty okupacyjne, są postrzegane jako bardziej akceptowalne niż na przykład blokady dróg czy niszczenie obrazów. To sugeruje, że forma protestu może więc wpłynąć na to, jak bardzo ludzie popierają postulaty głoszone przez protestujących, ale wymaga to dalszych badań.