Newsy

Kawa zbożowa przyspiesza przemianę materii i ułatwia trawienie. W przeciwieństwie do czarnej kawy nie uzależnia i nie podnosi ciśnienia krwi

2016-01-14  |  06:00

Mimo że kawa zbożowa nie zawiera kofeiny, to ma właściwości pobudzające. Dodatkowo składniki kawy zbożowej przyspieszają przemianę materii oraz ułatwiają trawienie. Jest więc polecana nie tylko osobom, które się odchudzają, mają problemy z żołądkiem czy nadciśnieniem, lecz także dzieciom, kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią.

Kawa zbożowa wytwarzana jest z palonych ziaren żyta, pszenicy, jęczmienia, korzenia mniszka, buraka cukrowego lub cykorii. Dietetycy podkreślają jej niezliczone właściwości zdrowotne. Jest to napój, który ułatwia przyswajanie wapnia, poprawia przemianę materii i wspomaga proces trawienia. Kawa zbożowa zawiera substancje odżywcze – białka oraz węglowodany, a przy tym jest pozbawiona tłuszczu. Jest też źródłem ważnych składników odżywczych, m.in. magnezu, selenu, a także polifenoli, które wykazują działanie przeciwutleniające oraz witamin z grupy B.

– Kawa zbożowa to napój, który jest esencją tego, co dobre w zbożach. Ziarno zawiera substancje, które musi dać tej malusieńkiej cząsteczce energii do tego, żeby wyrosnąć w dużą roślinę i to właśnie jest w zbożu, czyli minerały i witaminy – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Agata Ziemnicka-Łaska, dietetyczka.

Wybierając kawę zbożową, w żadnym wypadku nie można sugerować się niską ceną. Warto przede wszystkim zwrócić uwagę na ofertę sprawdzonych producentów, którzy mają wieloletnie doświadczenie na rynku.

 Im więcej informacji na opakowaniu, tym wiadomo, że producent więcej może powiedzieć o tym, co robi. Ogólnie dobrze przetworzona kawa charakteryzuje się na przykład dość niską zawartością glutenu, co jest dość niezwykłe. Wszystkie kawy powinny tak mieć, jeżeli są dobrze zrobione. To nie jest napisane na opakowaniu, więc trzeba szperać i szukać – wyjaśnia Agata Ziemnicka-Łaska.

Kawa zbożowa jest cennym źródłem błonnika rozpuszczalnego w wodzie. Już 2–3 filiżanki napoju pokryją połowę dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Kawa zbożowa to również alternatywa dla osób, które są uczulone na gluten.

– Dobrzy producenci, np. Inka, produkują kawę bez glutenu i ona jest oznaczona takim specjalnym znakiem przekreślonego kłosa i to wtedy mamy absolutną pewność, że tam nie znajdzie się nic szkodliwego dla osoby, która np. ma celiakię, nietolerancję czy nadwrażliwość na gluten – tłumaczy Agata Ziemnicka-Łaska.

Kawa zbożowa jest polecana szczególnie tym osobom, które ze względów zdrowotnych nie mogą pić prawdziwej kawy. Nie ma przeciwwskazań, by spożywały ją także dzieci powyżej 3. roku życia oraz matki karmiące piersią.

– Nie zawiera ona substancji mocno pobudzających i jest totalnie naturalna. Zawiera więc wszystko to, co dobre i zdrowe, więc dzieci mogą ją spożywać niemalże codziennie. Kobiety w ciąży czy osoby, które mają problemy z układem pokarmowym, a lubią smak kawy i lubią ten rytuał, również mogą spokojnie po tę kawę sięgnąć – mówi Agata Ziemnicka-Łaska.

Kawa zbożowa ma niezwykle pozytywny wpływ na zdrowie i w przeciwieństwie do kawy prawdziwej, nie uzależnia, ponieważ nie zawiera kofeiny oraz nie utrudnia wchłaniania cennych soli mineralnych: żelaza i magnezu.

– Kawa zawierająca kofeinę może pobudzić nas rano, a później zdecydowanie więcej dobrego da już kawa zbożowa, bo tutaj mamy związki mineralne, witaminy, więc tak po piętnastej to już jak najbardziej powinna być to kawa zbożowa – podkreśla Agata Ziemnicka-Łaska.

Kawa zbożowa podawana z mlekiem ma dodatkowe zalety, ponieważ zwiększa przyswajalność przez organizm białka oraz magnezu.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Problemy społeczne

37 proc. Ukraińców nie wie, jak zaszczepić dziecko w Polsce. Potrzebna większa edukacja w tym zakresie

Choć trzech na czterech uchodźców z Ukrainy darzy polski system ochrony zdrowia dużym zaufaniem, to 21 proc. z nich ma problem z zaufaniem do samych szczepień. To dlatego wiele ukraińskich mam podejmuje decyzję o nieszczepieniu dziecka. Dużym wyzwaniem jest więc zwiększanie ich świadomości na temat korzyści płynących ze szczepień dla zdrowia jednostek i całej populacji, a także wyjaśnianie wątpliwości związanych z ewentualnymi skutkami ubocznymi. Tę rolę edukacyjną musi wziąć na siebie polski personel systemu ochrony zdrowia.

Problemy społeczne

Muzea pomagają walczyć ze stereotypami i uprzedzeniami. To ważne dla zmieniającego się rynku pracy

Według NEMO, Sieci Europejskich Organizacji Muzealnych, społeczna rola muzeów wykracza daleko poza ich tradycyjne funkcje. W coraz bardziej spolaryzowanym świecie muzea mogą odgrywać kluczową rolę w promowaniu dialogu i spójności społecznej, zachęcać do dyskusji, mogą też pełnić rolę ośrodków integracji społecznej. Dzięki przybliżaniu obcych kultur mogą też zmienić spojrzenie na rynek pracy.

Żywienie

Sylwia Bomba: Nigdy nie stosowałam ozempicu. Dla mnie zdrowie jest ważniejsze niż efekt wizualny

Celebrytka uważa, że leków typu Ozempic nie powinno się stosować jako złotych środków na odchudzanie. Bo choć pozwalają one w dość krótkim czasie pozbyć się zbędnych kilogramów, to odbywa się to kosztem zdrowia. Aby więc bezpiecznie i trwale zredukować masę ciała, trzeba przede wszystkim zmodyfikować dietę i prowadzić aktywny styl życia. To długi, ale wart starania proces. Ze swojego doświadczenia Sylwia Bomba wie, że nie ma jednej cudownej tabletki, dzięki której bez żadnego wysiłku uzyskamy wymarzony rozmiar S.