Mówi: | mgr inż. Barbara Dąbrowska-Górska |
Funkcja: | dietetyk |
Osoby dbające o linię nie muszą rezygnować z tradycyjnych dań wielkanocnych. Wystarczy przygotować lżejsze wersje potraw
Wystarczy kilka prostych trików, aby odchudzić tradycyjne świąteczne menu. Zastąpienie majonezu jogurtem, rezygnacja z tłustych mięs na rzecz chudego kurczaka lub indyka oraz duża ilość świeżych owoców i warzyw sprawi, że tradycyjne dania będą znacznie mniej kaloryczne, zachowają jednak niepowtarzalny smak.
Tradycyjne wielkanocne dania są ciężkostrawne i wysokokaloryczne. Istnieją jednak proste sposoby, aby odchudzić świąteczne menu, przygotowując lżejsze wersje tradycyjnych potraw. Będą one równie smaczne, ale znacznie mniej kaloryczne i tłuste. Przede wszystkim na świątecznym stole nie może zabraknąć świeżych warzyw i owoców. Należy wybierać przede wszystkim te bogate w błonnik, który usprawnia pracę jelit. Ponadto błonnik pęcznieje w żołądku, powodując szybkie uczucie sytości. Także zioła, m.in. rozmaryn, imbir i kminek, ułatwiają i przyspieszają procesy trawienne. Warzywa i owoce mogą być dodatkiem do głównego dania lub zdrową przekąską między posiłkami.
– Na wielkanocnym stole obecne są jajka, które najczęściej jadamy z wysokokalorycznym majonezem. Proponuję zastąpić majonez sosem na bazie jogurtu naturalnego z posiekanymi ziołami, np. szczypiorkiem, natką pietruszki czy bazylią. Tradycjonaliści zaś mogą wymieszać majonez w stosunku 1:1 z jogurtem naturalnym – mówi mgr inż. Barbara Dąbrowska-Górska, dietetyk, w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Lifestyle.
Majonez wymieszany z jogurtem naturalnym świetnie sprawdzi się nie tylko jako dodatek do jajek, lecz także z powodzeniem zastąpi kaloryczne sosy do sałatek. Jeszcze lepszym rozwiązaniem będą sosy na bazie oliwy z oliwek, np. winegret. W równie prosty sposób można odchudzić wielkanocne wypieki. Do ich pieczenia należy użyć mąki pełnoziarnistej, bogatej w błonnik i witaminy z grupy B, a zamiast cukru użyć stewii. Tłusty twaróg z powodzeniem można zastąpić serem półtłustym, a zamiast polewy z lukru lub czekolady ciasto można posypać cukrem pudrem.
– Do dań słodkich i wypieków świetnie pasują suszone owoce, które częściowo mogą zastąpić w nich cukier. W tej roli bardzo dobrze sprawdzi się suszona śliwka kalifornijska, która jest naturalnie słodka i niesiarkowana, a przy tym zawiera duże ilości błonnika pokarmowego – mówi mgr inż. Barbara Dąbrowska-Górska.
Większość Polaków nie wyobraża sobie świątecznego stołu bez mięs. Zamiast tłustego boczku, karkówki czy tradycyjnej białej kiełbasy należy wybierać jednak chude mięso indyka lub kurczaka. Jest ono znacznie mniej kaloryczne. Warto też pamiętać, że na kaloryczność mięsa wpływa sposób jego przygotowania – zamiast smażenia mięso lepiej grillować lub piec.
– Warto przygotować je w specjalnym rękawie do pieczenia, które nie wymagają dodatku tłuszczu, lub po prostu ugotować je na parze. Możemy też zaskoczyć naszych najbliższych i całą rodzinę, przygotowując pasztet warzywny na bazie nasion roślin strączkowych zamiast pasztetu z podrobów. Za pomocą takich prostych trików możemy sprawić, że Wielkanoc będzie lekka, a my nie będziemy zaskoczeni dodatkowymi kilogramami – mówi mgr inż. Barbara Dąbrowska-Górska.
Podczas wielkanocnych posiłków warto też zamienić słodkie soki lub napoje gazowane na wodę. Nie należy zapominać też o ruchu. Zamiast spędzać cały czas przy stole lub przed telewizorem, warto wybrać się na rodzinny spacer.
Czytaj także
- 2024-12-19: Przed świętami Polacy wydają na ryby nawet dwa razy więcej niż w innych miesiącach. Konsumenci powinni sprawdzać, czy pochodzą one ze zrównoważonych połowów
- 2024-10-11: David Gaboriaud: Polscy kucharze uwielbiają kuchnię znad Loary. Francuskimi technikami mocno inspirował się Modest Amaro
- 2024-10-02: Jan Błachowicz: Podczas wyprawy do Azji czasami byliśmy głodni. Próbowaliśmy jajka z płodem rozwiniętym w środku
- 2024-03-29: Maria Sadowska: Niektórym się nie chce i zamiast malowania pisanek używają gotowych barwników albo naklejek. Dla mnie to jedna z najważniejszych tradycji świątecznych
- 2024-03-28: Monika Richardson: Co roku na święta organizujemy zjazd rodzinny w pięknym dworku w Wielkopolsce. Do śniadania wielkanocnego siada 40 osób
- 2024-03-25: Marta Wiśniewska: Nie rozumiem fenomenu mazurka. Na Wielkanoc zrobię pyszną, tłustą paschę z bakaliami
- 2024-03-26: Piotr Zelt: W tym roku na Wielkanoc jadę na narty w Alpy. Chyba wszystkim jest na rękę, że będę gdzieś daleko
- 2024-03-07: Nadmierna ilość sztucznego światła w nocy wpływa negatywnie na całe ekosystemy. Zmienia czas kwitnienia roślin i zmniejsza liczbę owadów zapylających
- 2024-03-05: Zanieczyszczenie światłem zagrożeniem dla zdrowia ludzi i stanu środowiska. RPO chce wprowadzenia regulacji dotyczących korzystania ze sztucznego światła
- 2024-03-27: Enej: Wielkanoc musi być w rodzinnym gronie. Nie jesteśmy fanami wyjazdów do hoteli, żeby spędzać święta z obcymi ludźmi
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Farmacja
Antybiotykooporność coraz poważniejszym problemem. Wyizolowane ze śliny peptydy mogą się sprawdzić w walce z bakteriami wielolekoopornymi
Poszukiwanie alternatyw dla antybiotykoterapii nabiera coraz większego tempa. Duże nadzieje, zwłaszcza w kontekście szczepów wielolekoopornych, naukowcy wiążą z bakteriocynami i bakteriofagami. Badacz z Uniwersytetu Wrocławskiego prowadzi prace nad bakteriocyną, będącą peptydem izolowanym z ludzkiej śliny. Za swoje badania otrzymał Złoty Medal Chemii. Tymczasem problem antybiotykooporności może wynikać w dużej mierze z niewiedzy. Z Eurobarometru wynika, że tylko połowa Europejczyków zdaje sobie sprawę, że antybiotyki nie są skuteczne w walce z wirusami.