Mówi: | Piotr Ceranowicz |
Funkcja: | szef kuchni |
Firma: | ekspert kulinarny współpracujący z marką Lubella |
Polacy coraz chętniej gotują w domu. Wracają do tradycyjnych przepisów babć i łączą je z egzotycznymi smakami
Śmieciowe jedzenie zaczynają zastępować potrawy przygotowywane na bazie świeżych produktów. Coraz bardziej popularne staje się gotowanie w domu – nie tylko tradycyjnych potraw, lecz także dań z innych zakątków świata. Podczas zagranicznych podróży Polacy poznają nowe smaki, a po powrocie starają się przenosić je na grunt swojej kuchni, miedzy innymi za pomocą egzotycznych ziół i przypraw. Dietetycy szacują, że w tym roku w menu stałe miejsce zajmą przeróżne zupy, a wśród składników pojawią się zapomniane warzywa takie jak topinambur, skorzonera czy żółta brukiew.
– Rok 2016 będzie na pewno okresem, w którym będziemy gotować w domu. Zarówno ze względów zdrowotnych, lecz także z wygody, byśmy mogli zabrać część produktów np. ze sobą do pracy, co będzie zapobiegać kupowaniu tzw. śmieciowego jedzenia, bardzo przetworzonego. Stawiamy w tym roku na zdrowie przede wszystkim, a także na łatwość przygotowania – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Piotr Ceranowicz, szef kuchni, ekspert kulinarny współpracujący z marką Lubella.
Choć Polacy niezwykle cenią sobie smaki z dzieciństwa, to obok tradycyjnych potraw na stołach znajdzie się też miejsce dla nowości. W kuchni kluczowe stanie się poszukiwanie nieodkrytych dotąd smaków, łączenie ze sobą różnych produktów i czerpanie z kulinarnego dorobku innych krajów.
– W tym roku zarówno w domach, jak i w restauracjach coraz częściej będziemy wracać do tradycyjnych przepisów, ale też miksować je z produktami i smakami z innych kultur. Pojęcie fusion, które było bardzo powszechne w restauracjach, teraz zagości na domowych stołach. Polacy zaczną eksperymentować, zarówno dlatego, że chcą rozwijać swój repertuar kulinarny, jak i dlatego, że część produktów jest coraz bardziej dostępna – tłumaczy Piotr Ceranowicz.
Polacy będą eksperymentować nie tylko z nowymi produktami, lecz także zaczną sięgać po egzotyczne przyprawy i zioła. Chodzi o to, by tradycyjnym potrawom nadać zupełnie inny, bardziej oryginalny smak i aromat.
– Będzie się pojawiało coraz więcej przypraw, zarówno z kuchni stricte azjatyckiej, japońskiej, jak i z kuchni indyjskiej, gdzie pojawi się garam masala czy kumin, które są bardzo intensywne w smaku, a dodatkowo całkiem dobrze współgrają z wieloma polskimi produktami – podkreśla Piotr Ceranowicz.
Coraz więcej potraw będzie przygotowywanych na bazie warzyw, także tych kiedyś niezwykle popularnych, a w ostatnich latach nieco zapomnianych.
– Zaczęto wracać do warzyw korzeniowych – topinambur czy skorzonera wracają do łask. Najpierw w restauracjach, teraz coraz częściej na domowych stołach. Te produkty docierają już do masowego konsumenta w supermarketach czy już nawet na miejscowych bazarkach – mówi Piotr Ceranowicz.
Do łask wracają także zupy. Latem mogą być w wersji orzeźwiających chłodników, a jesienią i zimą – w postaci rozgrzewających kremów. Zdaniem dietetyków są one źródłem wielu witamin i składników odżywczych, poprawiają pracę jelit i dlatego powinny mieć stałe miejsce w codziennym menu.
– Zupy są w miarę proste do zrobienia, bardzo zdrowe i pożywne. Tu możemy wykorzystać zarówno cały repertuar warzyw, jak i produktów zbożowych, takich jak kasze, czy dodać do nich ziemniaki. I taki produkt, jakim jest zupa, jest dobry do zjedzenia zarówno od razu w domu, jak i w pracy – mówi Piotr Ceranowicz.
Polacy coraz bardziej zwracają uwagę na to, co jedzą i dlatego też zaczęli doceniać smak domowego chleba. Pieczywo na bazie naturalnych składników, bez polepszaczy smaku i spulchniaczy, za to z dodatkiem przeróżnych ziaren i bakalii w dużej mierze zastąpi tanie wyroby z dużych sklepów, często przygotowywane z mrożonej masy.
– Coraz więcej Polaków eksperymentuje z pieczywem na zakwasie, ale również z prostym pieczywem na drożdżach. Odchodzimy od masowej produkcji, a korzystamy z mniejszych piekarni. Pieczenie chleba także będzie bardzo ważnym elementem, który się pojawi w tym roku w domowych kuchniach – dodaje Piotr Ceranowicz.
Zdaniem Piotra Ceranowicza mimo pośpiechu i wielu porannych obowiązków Polacy będą się starali wygospodarować czas na zjedzenie pożywnego śniadanie. Nie zabraknie szybkich i prostych rozwiązań opartych o produkty zbożowe, takich jak owsianka, płatki na mleku z dodatkiem owoców czy kasza manna.
Czytaj także
- 2025-05-13: Senat zajmie się ustawą o jawności cen lokali na sprzedaż. W praktyce ustawa obejmie tylko 12 proc. rynku
- 2025-04-10: Na platformach sprzedażowych mogą się znajdować szkodliwe produkty. Dotyczy to całego rynku online
- 2025-03-14: Odwetowe cła z UE na amerykańskie towary mogą być kolejnym etapem wojny handlowej. Następne decyzje spowodują dalszy wzrost cen
- 2025-03-17: Na wojnie handlowej straci nie tylko Unia Europejska, ale przede wszystkim USA. Cła odwetowe na eksport USA wynoszą już 190 mld dol.
- 2025-02-24: Umowa UE–Mercosur budzi sprzeciw ze strony rolników m.in. z Francji i Polski. To może być główną przeszkodą w ratyfikacji porozumienia na forum UE
- 2025-02-07: Radosław Majdan: Jestem zniesmaczony tym, ile czasu poświęciliśmy na załatwianie pozwoleń na budowę domu. Teraz zastanawiamy się, czy nie wybrać planu B
- 2024-12-18: Co trzeci nastolatek nie rozmawia o pieniądzach z rodzicami. To ma wpływ na jego zachowania w świecie finansów
- 2025-01-07: Kobiety podchodzą ostrożne do pracowniczych planów kapitałowych. Większość z nich traktuje PPK jako poduszkę finansową
- 2025-01-17: UE uszczelnia ochronę konsumentów. Producenci i sprzedawcy będą ponosić większą odpowiedzialność za wadliwe i niebezpieczne produkty
- 2024-11-25: Nałóg nikotynowy wśród nieletnich zaczyna się najczęściej od e-papierosów. Przyciągają ich słodkie, owocowe smaki tych produktów
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Problemy społeczne

37 proc. Ukraińców nie wie, jak zaszczepić dziecko w Polsce. Potrzebna większa edukacja w tym zakresie
Choć trzech na czterech uchodźców z Ukrainy darzy polski system ochrony zdrowia dużym zaufaniem, to 21 proc. z nich ma problem z zaufaniem do samych szczepień. To dlatego wiele ukraińskich mam podejmuje decyzję o nieszczepieniu dziecka. Dużym wyzwaniem jest więc zwiększanie ich świadomości na temat korzyści płynących ze szczepień dla zdrowia jednostek i całej populacji, a także wyjaśnianie wątpliwości związanych z ewentualnymi skutkami ubocznymi. Tę rolę edukacyjną musi wziąć na siebie polski personel systemu ochrony zdrowia.
Problemy społeczne
Muzea pomagają walczyć ze stereotypami i uprzedzeniami. To ważne dla zmieniającego się rynku pracy

Według NEMO, Sieci Europejskich Organizacji Muzealnych, społeczna rola muzeów wykracza daleko poza ich tradycyjne funkcje. W coraz bardziej spolaryzowanym świecie muzea mogą odgrywać kluczową rolę w promowaniu dialogu i spójności społecznej, zachęcać do dyskusji, mogą też pełnić rolę ośrodków integracji społecznej. Dzięki przybliżaniu obcych kultur mogą też zmienić spojrzenie na rynek pracy.
Żywienie
Sylwia Bomba: Nigdy nie stosowałam ozempicu. Dla mnie zdrowie jest ważniejsze niż efekt wizualny

Celebrytka uważa, że leków typu Ozempic nie powinno się stosować jako złotych środków na odchudzanie. Bo choć pozwalają one w dość krótkim czasie pozbyć się zbędnych kilogramów, to odbywa się to kosztem zdrowia. Aby więc bezpiecznie i trwale zredukować masę ciała, trzeba przede wszystkim zmodyfikować dietę i prowadzić aktywny styl życia. To długi, ale wart starania proces. Ze swojego doświadczenia Sylwia Bomba wie, że nie ma jednej cudownej tabletki, dzięki której bez żadnego wysiłku uzyskamy wymarzony rozmiar S.