Mówi: | Paweł Loroch |
Funkcja: | dziennikarz kulinarny |
Romantyczna kolacja powinna być lekka. Warto wcześniej zapytać drugą osobę o preferencje kulinarne
Wybierając menu na randkę, przede wszystkim warto unikać ciężkostrawnych dań mięsnych smażonych w głębokim tłuszczu. Po ich konsumpcji może bowiem towarzyszyć uczucie przejedzenia, ciężkości i senności, a w takim momencie trudno o romantyczny nastrój i ochotę na flirt. Warto także zapytać druga osobę o jej preferencje kulinarne.
Zdaniem dziennikarza kulinarnego Pawła Lorocha randkowe menu powinno nie tylko pięknie wyglądać i pachnieć, lecz przede wszystkim musi być lekkostrawne. Karkówka, schabowy czy golonka, choć doskonale sprawdzają się podczas rodzinnego biesiadowania, to już na romantyczną kolację we dwoje zupełnie nie są polecane. W tym przypadku najlepiej sprawdzą się dania na bazie drobiu, delikatnych ryb, serów i warzyw.
– Na randce najlepiej postawić na potrawy lekkie, ale to jest oczywiście kwestia gustu i preferencji drugiej osoby. Dobrze to więc nieco wcześniej wybadać. Jeśli jest wegetarianką, to nawet najznakomitsza argentyńska polędwica nie zagwarantuje nam sukcesu, dlatego odrobina researchu jest niezbędna – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Paweł Loroch, dziennikarz kulinarny.
Podczas randki warto też unikać napojów gazowanych. Zawarty w nich dwutlenek węgla rozszerza ściany przewodu pokarmowego, co może się objawiać wzdęciami oraz częstym odbijaniem. Zamiast tego lepiej sięgnąć po niegazowaną wodę z dodatkiem plasterka cytryny czy listka mięty. Duży dyskomfort może też być odczuwalny po zjedzeniu potraw z dużą ilością cebuli.
– Kwestią newralgiczną jest chociażby czosnek, ale jeśli oboje państwo zdecydują się na jego konsumpcję, to nikt nie będzie miał problemu – mówi Paweł Loroch.
Podczas romantycznej kolacji warto natomiast wypróbować moc afrodyzjaków. W tej roli świetnie sprawdzą się ostrygi, awokado, imbir i truskawki.
– Kolacja płynnie może przejść we flirt towarzyski. Grę tę możemy toczyć przy talerzach, tutaj zupełnie nic nie stoi na przeszkodzie – dodaje Paweł Loroch.
Aby przygotować randkowe menu, wystarczy więc nieco fantazji. Warto dołożyć wszelkich starań, bo romantyczny obiad lub kolacja może być decydującym momentem dla relacji.
Czytaj także
- 2024-06-25: Robert El Gendy: Za granicą można spędzić wakacje za dużo mniejsze pieniądze niż nad polskim morzem czy na Mazurach. U nas jest za drogo, często nieadekwatnie do jakości
- 2024-03-07: Nadmierna ilość sztucznego światła w nocy wpływa negatywnie na całe ekosystemy. Zmienia czas kwitnienia roślin i zmniejsza liczbę owadów zapylających
- 2024-02-13: 82 proc. Polek doceniłoby randkę w obiekcie sportowym. Trening wspólnie z partnerem może pozytywnie wpływać na relacje
- 2024-02-13: Maja Sablewska: Jestem w związku już bardzo długo i staram się, żeby walentynki były wtedy, kiedy mamy na to czas, a nie tylko 14 lutego
- 2024-02-12: Ewa Wachowicz: Każda okazja jest dobra do okazywania miłości i sprawiania komuś radości. Byle tylko nie robić z tego wyłącznie walentynkowej szopki serduszkowej
- 2024-02-14: Zakochaniu towarzyszą duże zmiany w zachowaniu i emocjach. Australijscy naukowcy zbadali, które obszary mózgu za to odpowiadają
- 2023-11-30: Technologie rewolucjonizują biznes restauracyjny. Kioski samoobsługowe, kody QR, a wkrótce sztuczna inteligencja będą standardem w branży gastronomicznej
- 2023-12-06: Warto sprawdzić, czy śledź kupowany na wigilijny stół ma certyfikat zrównoważonych połowów. Sytuacja tego gatunku dramatycznie się pogarsza
- 2023-12-08: Michał Czernecki: Nie mam marzeń aktorskich. Chciałbym po prostu grać w dobrych filmach z dobrymi partnerami
- 2023-12-06: Magdalena Lamparska: Macierzyństwo nauczyło mnie miłości bezwarunkowej i cierpliwości. Rodzina jest dla mnie fundamentem
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Teatr
Mateusz Banasiuk: Podczas studiów uczyliśmy się żonglerki maczugami i popisów cyrkowych. Te umiejętności przydały mi się w zawodzie aktora
W pracy zawodowej kolejny raz przydały się Mateuszowi Banasiukowi umiejętności zdobyte w szkole aktorskiej. W spektaklu „Wypiór” wystawianym na scenie Teatru IMKA odtwórca roli Łukasza udowodnił, że potrafi perfekcyjnie żonglować, wzbudzając podziw widowni. W rozmowie z agencją Newseria Lifestyle artysta zdradza, że podczas studiów nauczył się jeszcze kilku innych sztuczek cyrkowych.
Ochrona środowiska
Rośnie liczba producentów ekologicznych zarówno w Polsce, jak i innych krajach Unii. Wciąż jednak jest to ułamek produkcji rolnej
Rolnictwo i hodowla zwierząt to jedna z głównych przyczyn wycinki lasów na świecie, utraty bioróżnorodności i największy emitent metanu. Sektor ten pochłania ogromne zasoby wody i odpowiada w dużym stopniu za zanieczyszczenie gleby. Ekspansja rolnictwa przyczynia się więc do zmian klimatu, a jednocześnie sektor boleśnie odczuwa ich skutki, co odbija się na produkcji rolnej. Zdaniem naukowców transformacja ekologiczna rolnictwa jest dziś koniecznością w walce z postępującymi niekorzystnymi zmianami klimatycznymi.
Ochrona środowiska
Radykalne formy protestów klimatycznych mogą mieć wpływ na spadek poparcia społecznego dla działań na rzecz klimatu. Najmniej akceptowalne blokady dróg czy niszczenie obrazów
Aktywiści klimatyczni coraz częściej wykorzystują pokojowe nieposłuszeństwo obywatelskie, aby podnieść ekologiczną świadomość społeczeństwa. Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu George’a Masona wykazały, że niektóre z ich działań, jak np. marsze i protesty okupacyjne, są postrzegane jako bardziej akceptowalne niż na przykład blokady dróg czy niszczenie obrazów. To sugeruje, że forma protestu może więc wpłynąć na to, jak bardzo ludzie popierają postulaty głoszone przez protestujących, ale wymaga to dalszych badań.