Mówi: | Agnieszka Kręglicka |
Funkcja: | krytyk kulinarny, restauratorka |
Newsy
Szparagi są lekkostrawne i bogate w witaminy. Można je gotować lub grillować
2014-05-19 | 06:20
Maj to sezon na szparagi. Można je podawać w sałatkach, z sosami lub grillowane. W szparagach najważniejsze jest to, by były świeże. Jeśli są wyprostowane i jędrne, a ich główka nie jest wysuszona, to znak, że są dobre.
Jędrne warzywa to gwarancja dobrego smaku potrawy. Istotne więc, by szparagi kupować w lokalnych sklepach, a unikać importowanych. Szparagi należy przechowywać w lodówce, zawinięte wilgotną ściereczką. Można je też obrać i przechowywać w ten sam sposób. Obrane szparagi są świeże do dwóch dni.
– To jest bardzo wygodne, jeżeli przygotowujemy jakieś przyjęcie na wieczór. Już rano możemy obrać szparagi, obierki zagotować w wodzie i potem tę wodę jeszcze raz wykorzystać do ugotowania szparagów. W ten sposób będą smaczniejsze i bardziej aromatyczne. Albo wykorzystać tę wodę po skórkach jako wywar na zupę – radzi Agnieszka Kręglicka, krytyk kulinarny i restauratorka w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Lifestyle.
Białe szparagi najlepiej podawać z sosem holenderskim. Zielone dobrze smakują w sałatkach lub grillowane. Wszystko zależy jednak od przyzwyczajenia, indywidualnych preferencji i regionu. Na Podlasiu szparagi podaje się z grzankami i serem korycińskim.
– Ser koryciński należy zetrzeć na tarce, na dużych oczkach. Szparagi zielone, surowe pokroić drobniutko, w plasterki. Wymieszać szparagi i ser, posypać tym bułki. Kromki zapiec w piekarniku, tak, by ser się rozpuścił. W ten sposób chrupiące będą i szparagi, i bułka – mówi Kręglicka.
Szparagi dobrze wpływają także na zdrowie. Są lekkostrawne, bogate w witaminy i składniki mineralne. Dobrze działają na trawienie. Przez wielu uznawane są za afrodyzjak.
Tegoroczne zbiory szparagów, dzięki cieplejszej niż w poprzednich latach wiośnie, rozpoczęły się dwa tygodnie wcześniej. Potrwają do czerwca. Wielkość krajowej produkcji szacowana jest na 5 tysięcy ton.
Jędrne warzywa to gwarancja dobrego smaku potrawy. Istotne więc, by szparagi kupować w lokalnych sklepach, a unikać importowanych. Szparagi należy przechowywać w lodówce, zawinięte wilgotną ściereczką. Można je też obrać i przechowywać w ten sam sposób. Obrane szparagi są świeże do dwóch dni.
– To jest bardzo wygodne, jeżeli przygotowujemy jakieś przyjęcie na wieczór. Już rano możemy obrać szparagi, obierki zagotować w wodzie i potem tę wodę jeszcze raz wykorzystać do ugotowania szparagów. W ten sposób będą smaczniejsze i bardziej aromatyczne. Albo wykorzystać tę wodę po skórkach jako wywar na zupę – radzi Agnieszka Kręglicka, krytyk kulinarny i restauratorka w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Lifestyle.
Białe szparagi najlepiej podawać z sosem holenderskim. Zielone dobrze smakują w sałatkach lub grillowane. Wszystko zależy jednak od przyzwyczajenia, indywidualnych preferencji i regionu. Na Podlasiu szparagi podaje się z grzankami i serem korycińskim.
– Ser koryciński należy zetrzeć na tarce, na dużych oczkach. Szparagi zielone, surowe pokroić drobniutko, w plasterki. Wymieszać szparagi i ser, posypać tym bułki. Kromki zapiec w piekarniku, tak, by ser się rozpuścił. W ten sposób chrupiące będą i szparagi, i bułka – mówi Kręglicka.
Szparagi dobrze wpływają także na zdrowie. Są lekkostrawne, bogate w witaminy i składniki mineralne. Dobrze działają na trawienie. Przez wielu uznawane są za afrodyzjak.
Tegoroczne zbiory szparagów, dzięki cieplejszej niż w poprzednich latach wiośnie, rozpoczęły się dwa tygodnie wcześniej. Potrwają do czerwca. Wielkość krajowej produkcji szacowana jest na 5 tysięcy ton.
Czytaj także
- 2024-08-07: Odpowiednio skomponowany jadłospis zwiększa efektywność treningów. Sportowcy amatorzy zapominają o warzywach i owocach
- 2024-08-06: Przybywa konsumentów aronii. Mimo właściwości prozdrowotnych wciąż jest jednak za mało doceniana
- 2024-03-27: Dorota Szelągowska: Moją specjalnością w kuchni jest czyszczenie lodówki i przygotowanie czegoś z niczego. Mam to po mamie
- 2024-02-07: Ewa Wachowicz: Tłusty czwartek znosi kalorie i w ten jeden dzień nie obowiązują. Ja zdecydowanie jestem w teamie chrust
- 2023-10-02: Polskie dzieci tyją najszybciej w Europie. Przyczyną jest nieprawidłowa dieta i brak aktywności fizycznej
- 2023-09-15: Latem spożycie owoców i warzyw wzrosło do poziomów niewidzianych od pandemii. Polacy coraz chętniej sięgają po lokalne produkty
- 2023-02-23: Małgorzata Rozenek-Majdan: Kocham gotować. Z jednego pęczka szparagów potrafię zrobić trzydaniowy obiad
- 2023-03-20: Ewa Drzyzga: U mnie w domu każdego dnia musi być jeden ciepły posiłek. Kiedy siadamy przy wspólnym stole, to mamy czas ze sobą rozmawiać i budować relacje
- 2023-03-24: Andrzej Sołtysik: Moim popisowym numerem jest jajecznica – specyficzna, wyborna i wytrawna. Szkoda, że żona nie pozwala mi spędzać więcej czasu w kuchni
- 2023-03-22: Krzysztof Skórzyński: Jak gotuję sam dla siebie, to nigdy mi to nie smakuje. Robię bardzo dobrą pizzę i mięsa