Newsy

Znane szefowe kuchni w charytatywnym kalendarzu. Zdjęcia pokazują je w nietypowy sposób

2015-12-23  |  06:45
Mówi:Agnieszka Małkiewicz, pomysłodawczyni kalendarza „Mądre, Piękne i Gotują”

Agata Wojda, restauratorka, szefowa kuchni

  • MP4
  • Polskie szefowe kuchni pomagają wdowie po znanym restauratorze Artiomie Gyurjyan. Sześć kobiet, które odniosły sukces w gastronomii, pozowało do kalendarza z przepisami. Przygotują też kolację złożoną ze swoich ulubionych dań. Kalendarz i zaproszenie na kolację może kupić każdy miłośnik dobrej kuchni. Akcja „Mądre, piękne i gotują” ma też zwrócić uwagę na to, że sukces zawodowy nie musi oznaczać rezygnacji z kobiecości.

    Celem charytatywnej akcji „Mądre, piękne i gotują”, której pomysłodawczynią jest Agnieszka Małkiewicz, jest pomoc finansowa dla rodziny zmarłego przed rokiem restauratora Artioma Gyurjyan. Jego żona Dolores Idnani i 11-letnia córka Ksenia borykają się z poważnymi problemami finansowymi. Zebrane w akcji pieniądze mają pomóc im wrócić do normalnego życia.

    Staramy się, jak tylko możemy, im pomóc i muszę powiedzieć, że już w tym momencie naprawdę widać, że akcja przynosi niesamowite rezultaty. Ale cały czas prosimy, zachęcamy i motywujemy do kupowania kalendarza, bo to nie kalendarz, to cegiełka, żeby pomóc innym ludziom – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Agnieszka Małkiewicz. 

    Akcja składa się z dwóch etapów. Pierwszym z nich jest kalendarz, w którym znalazły się zdjęcia sześciu czołowych polskich szefowych kuchni: Agaty Wojdy, Ewy Maliki Szyc-Juchnowicz, Luizy Trisno, Liliany Filipiak, Barbary Ritz i Ewy Olejniczak. Fotografie autorstwa Lidii Skuzy przedstawiają je w nietypowy sposób: w eleganckich strojach, zupełnie różnych od służbowych uniformów, jakie noszą na co dzień, oraz w negliżu.

    Pierwsze 6 miesięcy to są dziewczyny w lekko frywolnym wydaniu, aczkolwiek myślę, że intrygującym. Można je zobaczyć, tylko kupując kalendarz. Druga połowa roku to są te same dziewczyny – 6 szefowych kuchni, bardzo eleganckich, zupełnie inaczej wyglądających niż na co dzień w kuchni – mówi Agnieszka Małkiewicz. 

    – To jest dla nas rzeczywiście trochę niecodzienna forma. Była to dobra zabawa i pokazało nas to trochę z innej strony, bo z reguły jesteśmy osobami, które pracują w uniformach i w zasadzie tej kobiecości trochę w sobie nie mają – dodaje Agata Wojda, restauratorka, szefowa kuchni.

    W kalendarzu znalazło się także 6 przepisów na ulubione dania szefowych kuchni biorących udział w akcji. Z recepturami tymi wiąże się drugi etap akcji „Mądre, piękne i gotują”, czyli kolacja w należącej do Luizy Trisno warszawskiej restauracji Slavika. Uczestnicy kolacji, która odbędzie się 15 stycznia, będą mogli spróbować dań przygotowanych własnoręcznie przez sześć szefowych kuchni. Kalendarz oraz zaproszenia na kolację można kupować poprzez sklep na stronie internetowej kampanii.

    Kobiety łączą siły, serca i talent kulinarny, żeby pomóc innej kobiecie. Codziennie gotują, bardzo często zarządzają facetami w kuchni, a tutaj miały pokazać swoją kobiecość po to, żeby same się lepiej czuć na co dzień, przypomnieć sobie, że są kobietami. One chciały także połączyć siły, swój talent kulinarny, mądrość i odwagę, żeby pomóc rodzinie byłego restauratora – mówi Agnieszka Małkiewicz.

    Uczestniczki kampanii zwracają uwagę na to, że kobiety często muszą rezygnować ze swojej kobiecości, by udowodnić mężczyznom swoją wartość. Zdaniem Agaty Wojdy, aby odnieść sukces w zawodzie szefa kuchni i restauratora, kobieta musi mieć silną wolą, poczucie odpowiedzialności, i obowiązkowość. Uważa, że wszystkie panie, który pozowały do kalendarza w ramach akcji „Mądre, piękne i gotują”, odznaczają się wewnętrzną siłą i osobowością.

    Trzeba mieć silną rękę, jednocześnie dziewczyny są kapitalnie zorganizowanie, wiedzą, co to jest podział obowiązków, poczucie tego, co trzeba wykonać i potrafią robić bardzo dużo rzeczy naraz i ja to bardzo często zaznaczam – mówi Agata Wojda.

    Zdaniem szefowej kuchni każda z jej pięciu koleżanek świetnie sobie radzi w tym trudnym dla kobiet zawodzie.

    Czytaj także

    Kalendarium

    Więcej ważnych informacji

    Jedynka Newserii

    Jedynka Newserii

    Teatr

    Ochrona środowiska

    Rośnie liczba producentów ekologicznych zarówno w Polsce, jak i innych krajach Unii. Wciąż jednak jest to ułamek produkcji rolnej

    Rolnictwo i hodowla zwierząt to jedna z głównych przyczyn wycinki lasów na świecie, utraty bioróżnorodności i największy emitent metanu. Sektor ten pochłania ogromne zasoby wody i odpowiada w dużym stopniu za zanieczyszczenie gleby. Ekspansja rolnictwa przyczynia się więc do zmian klimatu, a jednocześnie sektor boleśnie odczuwa ich skutki, co odbija się na produkcji rolnej. Zdaniem naukowców transformacja ekologiczna rolnictwa jest dziś koniecznością w walce z postępującymi niekorzystnymi zmianami klimatycznymi.

    Ochrona środowiska

    Radykalne formy protestów klimatycznych mogą mieć wpływ na spadek poparcia społecznego dla działań na rzecz klimatu. Najmniej akceptowalne blokady dróg czy niszczenie obrazów

    Aktywiści klimatyczni coraz częściej wykorzystują pokojowe nieposłuszeństwo obywatelskie, aby podnieść ekologiczną świadomość społeczeństwa. Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu George’a Masona wykazały, że niektóre z ich działań, jak np. marsze i protesty okupacyjne, są postrzegane jako bardziej akceptowalne niż na przykład blokady dróg czy niszczenie obrazów. To sugeruje, że forma protestu może więc wpłynąć na to, jak bardzo ludzie popierają postulaty głoszone przez protestujących, ale wymaga to dalszych badań.