Komunikaty PR

15 września Dniem Majonezu Kieleckiego!

2023-09-12  |  08:49
Biuro prasowe

Czy wiesz, że Majonez Kielecki to jedyny polski majonez, który ma swoje oficjalne święto? Skoro swój dzień „obchodzą” hamburger, pizza, czekolada czy kanapka, w znanym kalendarzu świąt nietypowych nie może zabraknąć też tego kultowego wyrobu z 1959 r.

 

Dzień Majonezu Kieleckiego ustanowiony został na 15 września i jest idealną okazją do tego, by świętować wspólnie z WSP Społem i najwierniejszymi konsumentami kochającymi markę. Tego dnia producent zachęca nie tylko do delektowania się potrawami z tym dodatkiem (w tym dniu to wręcz obowiązkowe), ale i do poznania kilka majonezowych ciekawostek i liczb. Jeden z najpopularniejszych majonezów od lat bowiem inspiruje kulinarnymi smakołykami, a fanów tego wyrobu szukać można nie tylko w województwie świętokrzyskim, skąd pochodzi, ale i na całym świecie.

Majonez Kielecki stał się bohaterem wielu zabawnych memów, jest on tematem także wielu rozmów politycznych czy batalii o smaki. Majonez Kielecki może pochwalić się też najwierniejszą grupą fanów, która od lat promuje #teamkielecki. Nie można nie wspomnieć już o lodach o smaku Majonezu Kieleckiego czy pizzy z Kieleckim i chrupiącym Przysmakiem Świętokrzyskim.

Czy wiedziałeś, że Majonez Kielecki…?

Majonezu Kieleckiego produkuje się rocznie tyle, ile waży… 2000 słoni, 57 płetwali błękitnych, czyli największych zwierząt świata, a także… 8 Mamutowców olbrzymich, czyli rekordzistów wśród drzew.

A gdyby tak ułożyć wszystkie wyprodukowane w rok słoiki Majonezu Kieleckiego obok siebie? Można by nimi obstawić całą granicę Polski i uzyskać jeszcze 500 km zapasu, lub zmienić kontynent i wyruszyć z Kielc do… Casablanki w Maroku. Łańcuch słoiczków Majonezu Kieleckiego mógłby także połączyć wybrzeże Wielkiej Brytanii i Kanady. Smaczna podróż z Kieleckim – brzmi wspaniale!

Co powiecie na kąpiel w majonezie? Roczna produkcja Majonezu Kieleckiego wystarczyłaby, by zapewnić 400 dużych cystern samochodowych, a także 10 typowych basenów o długości ok. 25 metrów. Biorąc pod uwagę ceniony przez ekspertów, prosty i niezmieniany od wielu lat skład Majonezu Kieleckiego, można by to uznać niemal za kąpiel leczniczą.

To nie wszystko, jak informuje WSP Społem – gdyby ułożyć jeden na drugim wszystkie słoiczki Majonezu Kieleckiego wyprodukowane w ciągu jednego roku, można by sięgnąć stacji kosmicznej ISS krążącej wysoko ponad naszymi głowami… i to aż 10-krotnie. Więc, gdy ktoś mówi, że z Majonezem Kieleckim można sięgnąć gwiazd… to nie żartuje.

Majonez Kielecki z wielkim serduchem

Warto wiedzieć, że Majonezem Kieleckim zajadają się nie tylko ludzie, lecz także zwierzaki. Najstarszy polski majonez na stałe gości w menu podopiecznych wrocławskiego ZOO – zatapia się w nim tabletki dla niedźwiedzich rekonwalescentów (którzy nie chcą przyjmować leków w tradycyjnej formie). Niedawno też Majonez Kielecki Roślinny dołączył do akcji ratowania zagrożonych futrzaków – 1% ze sprzedaży wspomnianego produktu wspiera ochronę lemurów na Madagaskarze. Można by rzec: każda zjedzona więc łyżeczka to realna pomoc – i to dosłownie! W zeszłym roku WSP Społem ratowało w ten sposób pszczoły, wspierając działania związane z nasadzeniami roślin nektarodajnych.

Jednak to nie wszystko. Niespełna miesiąc temu Majonez Kielecki pojechał z ekipą Gazowanego Wazonu do Portugalii, by pomagać dzieciom z domów dziecka, a pod koniec lipca wsparł piknik zdrowia, w którym walczył z rakiem. To tylko garstka z działań, które aktywnie prowadzi Zarząd WSP Społem po to, by być blisko ludzi i ważnych dla nich tematów.

Urodzinowe działania? Śledźcie profile

Wszystkich fanów Majonezu Kieleckiego zapraszamy do śledzenia oficjalnych kanałów marki w Social Media. W dniach od 11 do 17 września WSP Społem będzie inspirować internautów niespotykanymi dotąd ciekawostkami, ale i szykuje dla wybranych fanów drobne upominki.

Więcej o nietypowym święcie przeczytasz na: https://www.kalbi.pl/dzien-majonezu-kieleckiego

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie SERWIS NA GWIAZDKĘ MICHELIN – CZEGO SPODZIEWAĆ SIĘ W NAGRODZONEJ RESTAURACJI? Biuro prasowe
2024-08-02 | 01:00

SERWIS NA GWIAZDKĘ MICHELIN – CZEGO SPODZIEWAĆ SIĘ W NAGRODZONEJ RESTAURACJI?

Miesiąc temu, restauracja NUTA pod batutą Chefa Andrei Camastry powtórzyła swój sukces sprzed roku, utrzymując kulinarnego Oscara – gwiazdkę Michelin. Jest to gwarancja
Żywienie Kuchnie świata na talerzu z FRoSTA!
2024-07-30 | 15:35

Kuchnie świata na talerzu z FRoSTA!

Marzysz o podróży dookoła świata, smakując przy tym smaków różnorodnych kuchni? Dzięki produktom marki FRoSTA, z łatwością przygotujesz szybkie i smaczne dania
Żywienie Egzotyczne podróże z Big-Active… bez wychodzenia z domu!
2024-07-30 | 13:15

Egzotyczne podróże z Big-Active… bez wychodzenia z domu!

Rooibos, Yerba Mate i Matcha, czyli propozycje z linii Herbatki Świata Big-Active, są niczym bilet w najodleglejsze rejony globu. Najwyższej jakości składniki i starannie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Bogumiła Wander

Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Bogumiły Wander, jednej z najbardziej cenionych postaci polskiego świata medialnego. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Zdrowie

Nauka

Zła dieta może powodować obniżenie nastroju i zdolności poznawczych. Naukowcy potwierdzają związek żywienia z neurochemią

Jedzenie niezdrowej żywności może prowadzić do zmian w mózgu, związanych z depresją i zaburzeniami lękowymi. Obniżeniu mogą też ulec zdolności poznawcze. Do takich wniosków doszli naukowcy z Wielkiej Brytanii, obserwując skany mózgów pacjentów z różnymi nawykami żywieniowymi. Uwidocznione zostały zmiany w neuroprzekaźnikach i objętości istoty szarej u osób, które mają złą dietę, w porównaniu z tymi, które stosują dietę śródziemnomorską. Badacze wciąż poszukują potwierdzenia mechanizmów, które sprawiają, że jedzenie ma taki wpływ na kondycję ośrodkowego układu nerwowego. Jedna z koncepcji zakłada powiązanie ich z nieprawidłowościami w mikrobiocie jelitowej.

Handel

Z programów lojalnościowych w sklepach korzysta 85 proc. Polaków. Ważne są dla nich promocje, personalizowane oferty i zbieranie punktów na nagrody

Przy wyborze sklepu stacjonarnego Polacy zwracają uwagę na dogodną lokalizację, duży wybór produktów i atrakcyjne ceny. Istotne są dla nich również programy lojalnościowe, z których korzysta już 85 proc. konsumentów, a 40 proc. decyduje się na zakupy właśnie ze względu na oferowane w nim rabaty – wynika z badania SW Research na zlecenie sieci Carrefour. Przyszłością rozwoju takich programów są spersonalizowane oferty, które pomagają klientom oszczędzać pieniądze na produktach kupowanych przez nich najczęściej. W taką stronę swoją platformę rozwija również Carrefour. Ostatnio sieć połączyła siły z programem Payback, przez co zasięg programu lojalnościowego zwiększył się do 10 mln klientów.