Komunikaty PR

Autorska technologia z Polski znajdzie się w ofercie Janssen w Europie

2024-10-03  |  16:00
Biuro prasowe

Fresh Inset i Janssen PMP, spółka będąca częścią Johnson & Johnson (NYSE: JNJ) − globalnego koncernu zajmującego czołowe miejsc wśród firm farmaceutycznych i biotechnologicznych na świecie, zawarły umowę mającą na celu wspólną komercjalizację technologii Vidre+™ w Europie. Oznacza to, że od teraz autorska technologia Fresh Inset znajdzie się w ofercie Janssen w Europie.

Zawarte na wyłączność na rynku europejskim partnerstwo jest efektem nawiązanej przez strony w styczniu 2023 roku współpracy, w ramach której globalny partner prowadził testy adaptacyjne polskiej technologii na kluczowych rynkach.

Opracowana przez Fresh Inset technologia Vidre+™ przedłuża świeżość zerwanych owoców i warzyw na każdym etapie łańcucha dystrybucji – począwszy od producentów, poprzez firmy zajmujące się pakowaniem produktów i dystrybucją, skończywszy na sprzedaży detalicznej. Dzięki technologii Vidre+™ każdy typ opakowania lub naklejki nabiera unikalnej funkcji, dzięki której można przedłużyć świeżość, zachować teksturę, jędrność, smak oraz wygląd produktów podczas przechowywania, transportu i ekspozycji w sklepie. Technologia Spółki dzięki elastyczności i możliwości integracji z opakowaniami, pozwala dostarczać świeżo zebrane produkty przez cały rok i zwiększa zadowolenia klientów z ich wysokiej jakości.

Możliwość innowacyjnego zastosowania 1-MCP poprzez aplikację kontrolowaną za pomocą naklejki Vidre+™, podkładki Vidre+™ lub bezpośrednio na opakowaniu, daje uczestnikom rynku świeżych produktów (owoców, warzyw, kwiatów) znaczną elastyczność. Dzięki Vidre+™ nie ma potrzeby modyfikowania istniejących procesów pakowania i transportu. W firmie Fresh Inset znaleźliśmy niezawodnego partnera, który pomaga minimalizować straty i maksymalizować trwałość świeżych produktów na każdym etapie łańcucha dostaw” – mówi Geoffroy de Chabot-Tramecourt, Director R&D and Business Development w Janssen PMP.

Technologia Vidre+™ zapewni dostęp do wysokiej jakości świeżych produktów zarówno detalistom, jak i konsumentom. Dzięki ponad 50-letniemu doświadczeniu w dziedzinie ochrony pozbiorczej, Janssen PMP jest dla nas idealnym partnerem. Technologia Vidre+™ to prawdziwa rewolucja w ochronie świeżości produktów. Ta innowacja zmienia podejście do walki z marnowaniem żywności, zapewniając jednocześnie niezrównaną świeżość i jakość, co przynosi korzyści zarówno planecie, przemysłowi spożywczemu, jak i konsumentom” - mówi Krzysztof Czaplicki, członek zarządu i dyrektor ds. strategii Fresh Inset.

 

Rozwój Fresh Inset

Owoce, warzywa, kwiaty cięte i rośliny doniczkowe z ochroną Fresh Inset są już sprzedawane w Argentynie i Ekwadorze, a na kolejnych kilkunastu rynkach trwają rejestracje (tj. dopuszczenie do sprzedaży) produktu. Po ostatniej rejestracji w Peru oraz FDA w USA, w tym roku Spółka spodziewa się uzyskać rejestrację jeszcze m.in. w Brazylii, Kolumbii, RPA, Kenii. Partnerstwo z Janssen, światowym liderem, jest kolejną umową dotyczącą wprowadzenia na rynek, tym razem europejski, autorskiej technologii Fresh Inset.

Fresh Inset od początku posiada ogromne wsparcie inwestorów. Ostatnia runda inwestycyjna, jaką Spółka zrealizowała (seria B na przełomie 2023/24) opiewała na kwotę 22 mln PLN, a zrealizowana w ramach niej transza B1 w kwocie 12 mln PLN została pozyskana od kilkudziesięciu inwestorów. Była to jedna z największych rund inwestycyjnych w Polsce, przeznaczonych wyłącznie dla Business Angels. To także ważny krok przygotowujący Spółkę do jednego z możliwych dalszych scenariuszy, tj. realizacji Rundy C z inwestorem zagranicznym, sprzedaży Spółki inwestorowi strategicznemu lub IPO na głównym parkiecie GPW.

W 2024 roku do zespołu Spółki jako COO dołączył Peter Vriends, C-level manager o ogromnym doświadczeniu w budowaniu międzynarodowych struktur sprzedaży. Jest on współtwórcą, z poziomu zarządu, światowych liderów technologii przedłużania świeżości zerwanych owoców, warzyw i kwiatów (AgroFresh, Chrysal International), członkiem kluczowego zespołu odpowiedzialnego za warte 810 mln USD IPO AgroFresh na Nasdaq w 2015 roku. Peter Vriends jest kolejnym managerem, obok takich ekspertów jak Tim Malefyt, Juan Llauro, Mark Zettler, Jeferson Nunes, czy Kevin Frye z doświadczeniem m.in. w AgroFresh, który dołącza do zespołu Fresh Inset.

„Umowa z czołową firmą farmaceutyczną i biotechnologiczną potwierdza, że Fresh Inset należy oceniać analogicznie jak spółki zajmujące się rozwojem leków. Spółka działa w oparciu o autorską opatentowaną formulację substancji czynnej, wykonała setki różnych testów, od laboratoryjnych, przez testy z niezależnymi CRO pod dossier rejestracyjne w wielu krajach, przez wdrożeniowe z klientami końcowym. Wyszła więc już dawno z fazy „badań klinicznych”, ma za sobą pierwsze uzyskane rejestracje (dopuszczenia do rynku), wygenerowała już pierwszą sprzedaż. Teraz rozpoczyna strategiczne partnerstwo z topowym globalnym graczem” - mówi Michał Chabowski, członek zarządu Rubicon Partners, funduszu będącego inwestorem i koordynatorem wszystkich emisji w Spółce.

- Nie ma wątpliwości co do przełomowości realizowanego przez Fresh Inset rozwiązania, co naturalnie przekłada się na atrakcyjność inwestycyjną Spółki. Nie ukrywam, że takie umowy jak ta z Janssen wskazują na potencjał do generowania przez Spółkę długoterminowych i stabilnych przychodów, zwiększając prawdopodobieństwo realizacji scenariusz IPO w Warszawie" – podsumowuje Chabowski.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Przemysł spożywczy Majonez Kielecki z żółtek jaj wyłącznie od kur z chowu ściółkowego Biuro prasowe
2024-10-11 | 01:00

Majonez Kielecki z żółtek jaj wyłącznie od kur z chowu ściółkowego

Wytwórcza Spółdzielnia Pracy „Społem” całkowicie wycofała się z użycia żółtek jaj pochodzących od kur z chowu klatkowego, wyprzedzając swój
Przemysł spożywczy Netto świętuje 29 lat obecności na polskim rynku
2024-10-10 | 15:56

Netto świętuje 29 lat obecności na polskim rynku

Sieć dyskontów Netto obchodzi w październiku 29-lecie działalności w Polsce. To niemal trzy dekady dynamicznego rozwoju, podczas których firma zbudowała silną pozycję na
Przemysł spożywczy Nowe MINIczekolady funkcjonalne z Wawelu: Koncentracja, Stres i Regeneracja
2024-10-03 | 12:00

Nowe MINIczekolady funkcjonalne z Wawelu: Koncentracja, Stres i Regeneracja

W portfolio krakowskiego producenta słodyczy pojawiły się teraz MINIczekolady funkcjonalne: Koncentracja z ekstraktem z korzenia ashwagandhy, Stres z witaminami B6 i C

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Podróże

Żywienie

David Gaboriaud: Polscy kucharze uwielbiają kuchnię znad Loary. Francuskimi technikami mocno inspirował się Modest Amaro

Kucharz podkreśla, że polscy szefowie kuchni często inspirują się niezwykle zróżnicowaną kuchnią francuską, czerpią z jej tradycji i bogactwa smaków. Jak zauważa, od wieków nasze kuchnie się łączą, często bazujemy na tych samych produktach, korzystamy z podobnych technik, ale różni nas kultura jedzenia. Restauracji, które serwują wykwintne, typowo francuskie potrawy, jest w Polsce zaledwie kilka, natomiast można dobrze zjeść również w tych lokalach, gdzie oryginalne przepisy nie są wiernie kopiowane, tylko wykorzystane z pomysłem i dostosowane do naszych warunków.

Prawo

Szpitale pracują nad poprawą jakości opieki nad pacjentami. Do wzmocnienia są kwestie bezpieczeństwa i redukcja zdarzeń niepożądanych

Jak wynika z badań satysfakcji pacjentów prowadzonych przez Centrum Monitorowania Jakości w Ochronie Zdrowia, niemal 90 proc. pacjentów uznałoby szpital, w którym byli leczeni, jako godny polecenia. Wprowadzone rok temu przepisy kładą szczególny nacisk na jakość w ochronie zdrowia i szpitale zaczynają to u siebie wdrażać. – Poprawa jakości i bezpieczeństwo pacjenta są działami standardów akredytacyjnych, które jeszcze wypadają najgorzej. Problemem jest badanie zdarzeń niepożądanych – ocenia Agnieszka Pietraszewska-Macheta, dyrektorka Centrum Monitorowania Jakości w Ochronie Zdrowia.