Chata z piernika. Z wizytą w domu Jagny Niedzielskiej
OKK! PR
ul. Świętojesrska5/7
00-236 Warszawa
biuro|okkpr.pl| |biuro|okkpr.pl
882444811
www.okkpr.pl
Jagna Niedzielska to jedna z najbardziej rozpoznawalnych twarzy idei „Zero Waste” w Polsce. Autorka książki „Bez resztek” oraz prowadząca programy telewizyjne „Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek” i „Widelcem po mapie”, na swój drugi dom wybrała Szczawno-Zdrój, gdzie stworzyła oryginalny projekt „Dom z piernika”. W gustownej, eklektycznej przestrzeni, porcelanowe bibeloty i meblarskie perełki łączą się z nowoczesnymi, stworzonymi w duchu zrównoważonego rozwoju powierzchniami Cosentino.
Jagna Niedzielska, znana jako niespokojny duch polskiej sceny kulinarnej, wciąż zachęca Polaków do próbowania nowych technik gotowania, ucząc przy okazji jak planować zakupy, przechowywać i wykorzystywać produkty całościowo. Nastawiona na rozwój pod okiem największych światowych autorytetów nurtu „No Waste”, m.in. szefa kuchni Douglasa McMastera w pionierskiej, restauracji „Silo” w Brighton czy helsińskiej restauracji „Nolla”, poza prowadzeniem programów telewizyjnych wspiera swym doświadczeniem powstawanie nowych punktów restauracyjnych i poprawia funkcjonowanie tych już istniejących. Uwielbia rozkompletowaną porcelanę oraz stare figurki, które niedbale rozstawia po swoim domu.
Druga przystań
Odwiedzając wiele wsi i miasteczek w Polsce, poszukiwała drugiego domu, w którym łatwo przełączyć się na tryb offline i zwyczajnie zresetować. Zobaczyła wiele ciekawych przestrzeni z charakterem, ale to właśnie 150-metrowy dom w Szczawnie ujął ją najbardziej. Kiedy tylko udaje jej się uciec z mężem z zatłoczonej stolicy, odpoczywa tu otoczona dziczą pobliskich lasów. W „Chatce z piernika”, jak lubi mówić o tym miejscu, wszystko jest na wyciągnięcie ręki; spacery leśnymi duktami, kosze pełne grzybów a także relaks w wygodnej przestrzeni z ogrodem, zaaranżowanej przez Jagnę i jej męża w ulubionym, eklektycznym anturażu. Kiedy właścicielkę wzywają do Warszawy obowiązki, „Dom z piernika” można wynająć na platformie Slowhop i poczuć się tu jak na prawdziwych sielskich wakacjach pod gruszą.
Na zewnątrz dom zachował się praktycznie w oryginalnym stanie, bo znajduje się pod opieką lokalnego konserwatora zabytków. W środku widać dużo współczesnej polskiej sztuki, rzeźby i meblarskie perełki z lat 80. Podczas remontu priorytetem było zachowanie jak największej ilości oryginalnych elementów domu, starych podłóg, czy wykusza w sypialni. Nawet parapety są zrobione z desek, które były wcześniej częściami okien.
Większość mebli w domu pochodzi z drugiego obiegu, zachowała się także dawna stolarka. Zachwycają drewniane uchwyty – figurki w kuchni, stół pomocniczy zrobiony z płytek, płyty pilśniowej i koziołków, szklana rzeźba i sofa w salonie, odrapana ściana, powstała przypadkowo podczas remontu, czy żółte schody ciągnące się na poddasze.
Królowa zero waste
Właścicielka nie chciała iść na żadne kompromisy i zdecydowała się aż na dwie kuchnie. Gotowanie to jej konik, więc od początku było wiadomo, że będą to jedne z ważniejszych pomieszczeń w całym domu. W obu królują nowoczesne, wytrzymałe na kulinarne eksperymenty blaty Silestone od Cosentino i… warzywa. Gotując Jagna często lokalne produkty, takie jak ser z Wańczykówki, lokalny twaróg z karmelizowaną kiszoną kapustą, jogurt z chałwą i owocami jagodowymi, pieczoną młodą kapustę z oliwkami i boczniakami czy słony sernik baskijski.
„Chata z piernika, nasz dom z drugiego obiegu z 1932 r., potrzebował w pewnym momencie ostatniego dopieszczenia. Ostatniego, ale dla mnie najważniejszego… Był to blat kuchenny, do którego podchodzę ze względu na mój zawód ze szczególną uwagą. Wybrałam Silestone, powierzchnię mineralną, składającą się przede wszystkim ze świetnie sprawdzającego się w kuchni kwarcu. Blaty kuchenne Cosentino są znane ze swej trwałości i higieniczności, a w dodatku stworzone z naturalnego materiału. Z wielu ofert wybrałam Cosentino, bo tu proces produkcji jest zrównoważony, bez strat na jakości i trwałości. Co to dla mnie znaczy? Każda produkcja to zużyta woda i energia. Oba blaty Silestone zostały wyprodukowane w technologii HybriQ, gdzie 99% wody potrzebnej do wyprodukowania pochodzi z recyklingu! Cała energia zużyta do produkcji blatu produkowana jest z odnawialnych źródeł, a sam blat składa się w 20% z materiałów recyklingowanych. To inwestycja, która powstaje z poszanowaniem środowiska, jest na całe życie kuchni i to ma sens! – mówi Jagna Niedzielska.
Fot. Stan Zajączkowski
Więcej na: www.cosentino.com
![Oaza spokoju na Żoliborzu Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_1581999827,w_254,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Oaza spokoju na Żoliborzu
![Architektoniczne inspiracje ze świata arch. Magdaleny Federowicz-Boule](/files/_uploaded/glownekonf_239389579,w_225,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Architektoniczne inspiracje ze świata arch. Magdaleny Federowicz-Boule
![Vileda wprowadza nową linię suszarek Ultimate – styl i funkcjonalność w jednym](/files/_uploaded/glownekonf_561437929,w_177,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Vileda wprowadza nową linię suszarek Ultimate – styl i funkcjonalność w jednym
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Nie żyje Bogumiła Wander
![](/files/1922771799/wander,w_274,r_png,_small.png)
Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy
Zdrowie
![](/files/1922771799/klimentowie-migreny-foto-ram,w_274,_small.jpg)
Lenka Klimentová: Od 12. roku życia męczą mnie silne migreny. Najbardziej cierpiałam w czasie ciąży, kiedy nie mogłam brać tabletek
Tancerka przyznaje, że ataki migreny uniemożliwiają jej normalne funkcjonowanie i czasami nie jest w stanie nic zrobić, nawet wykonać najprostszych czynności. I choć próbowała już wielu metod, by złagodzić tę niezwykle uciążliwą dolegliwość, to na dłuższą metę wszystko staje się nieskuteczne. Pomagają jedynie silne tabletki. Lenka Klimentová wspomina, że kiedy była w ciąży, przez pierwsze miesiące nie mogła się ratować w ten sposób i z ogromnym bólem musiała wziąć udział w pokazie tańca.
Nauka
Zła dieta może powodować obniżenie nastroju i zdolności poznawczych. Naukowcy potwierdzają związek żywienia z neurochemią
![](/files/1922771799/hepsomali-mozg-zywienie-foto1,w_133,r_png,_small.png)
Jedzenie niezdrowej żywności może prowadzić do zmian w mózgu, związanych z depresją i zaburzeniami lękowymi. Obniżeniu mogą też ulec zdolności poznawcze. Do takich wniosków doszli naukowcy z Wielkiej Brytanii, obserwując skany mózgów pacjentów z różnymi nawykami żywieniowymi. Uwidocznione zostały zmiany w neuroprzekaźnikach i objętości istoty szarej u osób, które mają złą dietę, w porównaniu z tymi, które stosują dietę śródziemnomorską. Badacze wciąż poszukują potwierdzenia mechanizmów, które sprawiają, że jedzenie ma taki wpływ na kondycję ośrodkowego układu nerwowego. Jedna z koncepcji zakłada powiązanie ich z nieprawidłowościami w mikrobiocie jelitowej.
Handel
Z programów lojalnościowych w sklepach korzysta 85 proc. Polaków. Ważne są dla nich promocje, personalizowane oferty i zbieranie punktów na nagrody
![](/files/1922771799/carrefour-programy-foto-4,w_133,r_png,_small.png)
Przy wyborze sklepu stacjonarnego Polacy zwracają uwagę na dogodną lokalizację, duży wybór produktów i atrakcyjne ceny. Istotne są dla nich również programy lojalnościowe, z których korzysta już 85 proc. konsumentów, a 40 proc. decyduje się na zakupy właśnie ze względu na oferowane w nim rabaty – wynika z badania SW Research na zlecenie sieci Carrefour. Przyszłością rozwoju takich programów są spersonalizowane oferty, które pomagają klientom oszczędzać pieniądze na produktach kupowanych przez nich najczęściej. W taką stronę swoją platformę rozwija również Carrefour. Ostatnio sieć połączyła siły z programem Payback, przez co zasięg programu lojalnościowego zwiększył się do 10 mln klientów.