Komunikaty PR

Co jeść podczas diety redukcyjnej? Przepisy i jadłospis

2023-07-31  |  15:00

Co jeść podczas diety redukcyjnej? Przepisy i jadłospis

Szukasz pomysłów na smaczne i zdrowe dania podczas diety redukcyjnej? Mamy dla Ciebie kilka propozycji przepisów z wykorzystaniem produktów od GymBeam. Dzięki nim przygotujesz pełnowartościowe i niskokaloryczne posiłki. Poniżej przedstawiamy całodniowy jadłospis składający się z pięciu potraw, który nie tylko pomoże utrzymać odpowiednią kaloryczność, ale także dostarczy organizmowi niezbędnych składników odżywczych.

Śniadanie: tofucznica

Zacznij dzień od zdrowego i sycącego śniadania w postaci tofucznicy. To wegańska wersja tradycyjnej jajecznicy, która z pewnością przypadnie do gustu zarówno weganom, jak i osobom na diecie mięsnej. Ta pyszna potrawa to doskonały wybór na szybkie śniadanie, gdy masz ograniczony czas rano. Do przygotowania tofucznicy potrzebujesz jedynie pół opakowania tofu (ok. 100 g), kropli oleju do smażenia, ulubionych przypraw i garści szczypiorku.

Sposób przygotowania:

Pokrusz tofu w misce za pomocą rąk lub widelca. Dopraw ulubionymi przyprawami. Mogą to być: sól, pieprz, curry, papryka słodka i ostra. Podsmaż całość na patelni do czasu, aż zmięknie. Dodaj pokrojony szczypiorek i wymieszaj. Tofucznica świetnie smakuje ze świeżymi warzywami i lekko podpieczoną pełnoziarnistą półbagietką. Śniadanie z tofucznicą to tylko 379 kcal, wliczając tofu (157 kcal) i połowę półbagietki z ziarnami (222 kcal).

II śniadanie: półbagietka z kremem białkowym

Do przygotowania drugiego śniadania możesz wykorzystać pozostałą część półbagietki po pierwszym posiłku. Pozwoli to również uniknąć marnowania jedzenia. Pieczywo posmarowane kremem białkowym MoiMüv to szybki i smaczny sposób na dostarczenie dodatkowej porcji białka. Drugie śniadanie składa się z połowy półbagietki z ziarnami (222 kcal) i kremu białkowego (96 kcal), co daje łącznie 318 kcal.

Obiad: makaron z sosem grzybowym

Na obiad polecamy aromatyczny makaron z sosem grzybowym. Do przygotowania tego dania będziesz potrzebować 100 g makaronu z czerwonej soczewicy, 100 ml śmietanki 10%, 125 g pieczarek, 5 g startego parmezanu, łyżkę oliwy z oliwek, garść świeżej pietruszki, a także sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie podsmaż na oliwie pieczarki. Do gotującego się dania dodaj śmietankę. Wsyp ugotowany i odcedzony makaron. Posyp całość startym parmezanem. Zdejmij danie z ognia i dodaj posiekaną pietruszkę. Ten pełnowartościowy obiad dostarczy 646 kcal i aż 44 g białka. Makaron z czerwonej soczewicy i oliwa z oliwek od GymBeam to doskonałe produkty do wykorzystania w tej potrawie. Makaron z soczewicy, w przeciwieństwie do tradycyjnego makaronu, nie zawiera glutenu. To bogate źródło białka oraz błonnika pokarmowego, które dostarczy organizmowi wartościowych składników odżywczych, takich jak żelazo czy potas.

Podwieczorek: garść orzechów

Na podwieczorek proponujemy zdrową i sycącą przekąskę w postaci garści włoskich orzechów. Orzechy włoskie są bogatym źródłem zdrowych tłuszczy, białka, błonnika, a także witamin i minerałów, takich jak magnez, miedź oraz witamina E. Regularne spożywanie orzechów włoskich może wspierać zdrowie serca, mózgu i układu odpornościowego, oraz przyczynić się do zmniejszenia ryzyka powstawania chorób przewlekłych. To pyszne źródło wartości odżywczych, które dodatkowo pobudzi apetyt przed kolacją. Spożycie garści orzechów, czyli około 30 g zapewni 202 kcal.

Kolacja: sałatka Cezar z ciecierzycą

Na zakończenie dnia polecamy sałatkę Cezar z ciecierzycą. To proste i smaczne danie, które możesz przygotować w zaledwie kilka chwil. Do jego przygotowania potrzebujesz: 150 g ciecierzycy, pół główki sałaty rzymskiej, łyżeczkę oliwy z oliwek, 15 g startego parmezanu oraz przyprawy, takie jak sól, pieprz, wędzona, słodka papryka, tymianek oraz sok z cytryny. Aby dodać niepowtarzalnego smaku, sięgnij po Zero Dressing Cezar, który nie zawiera cukru i ma jedynie 12 kcal w 100 g. Ciecierzyca od GymBeam jest gotowa od razu po wyciągnięciu z pudełka, nie trzeba jej wcześniej oczyszczać, ponieważ jest sterylizowana już podczas etapu produkcji.

Sposób przygotowania:

Wyjmij ciecierzycę z opakowania i osusz ją papierowym ręcznikiem. W miseczce wymieszaj ciecierzycę wraz z oliwą, wędzoną papryką, tymiankiem i odrobiną soli. Przygotuj tackę wyłożoną papierem do pieczenia i rozłóż równomiernie ciecierzycę. Piecz w nagrzanym do 180 °C piekarniku przez około 20 minut. W międzyczasie pokrój sałatę rzymską na mniejsze kawałki i włóż do większej miski. Posyp sałatę startym parmezanem i ostudzoną ciecierzycą. Dodaj Zero Dressing Cezar, sok z cytryny i sól do smaku. Porcja tej smakowitej sałatki Cezar z ciecierzycą zawiera tylko 160 kcal.

Całkowite zapotrzebowanie kaloryczne dla przedstawionego jadłospisu redukcyjnego wynosi 1705 kcal. Należy jednak pamiętać, że każdy człowiek ma indywidualne potrzeby kaloryczne, dlatego warto dostosować posiłki do własnych wymagań. Jeśli nie jesteś pewien, ile kalorii dokładnie potrzebujesz, możesz skorzystać z dostępnych w Internecie kalkulatorów kalorii, które pomogą Ci określić optymalne zapotrzebowanie energetyczne dla Twojego organizmu. Kalkulator, który znajdziesz na stronie gymbeam.pl, wyliczy nie tylko Twoje zapotrzebowanie na kalorie, ale również na mikroskładniki potrzebne w diecie.

--------------------------------

GymBeam to jedna z najszybciej rozwijających się marek fitness w regionie CEE i najszybciej rozwijający się e-sklep w segmencie odżywek dla sportowców w regionie CEE. Jest obecny na 15 rynkach m.in.: na Słowacji, w Czechach, Rumunii, Chorwacji, Bułgarii, Ukrainie, Słowenii, Niemczech czy we Włoszech i na Węgrzech. W ofercie posiada suplementy diety dla sportowców, zdrową żywność oraz odzież sportową i sprzęt do ćwiczeń. Jest właścicielem marek: GymBeam, Strix, VanaVita, BeastPink, XBEAM. Jest także dystrybutorem ponad 120 marek i ponad 5000 produktów. Marka została założona przez Dalibora Cicmana w 2014 roku na Słowacji.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie SERWIS NA GWIAZDKĘ MICHELIN – CZEGO SPODZIEWAĆ SIĘ W NAGRODZONEJ RESTAURACJI? Biuro prasowe
2024-08-02 | 01:00

SERWIS NA GWIAZDKĘ MICHELIN – CZEGO SPODZIEWAĆ SIĘ W NAGRODZONEJ RESTAURACJI?

Miesiąc temu, restauracja NUTA pod batutą Chefa Andrei Camastry powtórzyła swój sukces sprzed roku, utrzymując kulinarnego Oscara – gwiazdkę Michelin. Jest to gwarancja
Żywienie Kuchnie świata na talerzu z FRoSTA!
2024-07-30 | 15:35

Kuchnie świata na talerzu z FRoSTA!

Marzysz o podróży dookoła świata, smakując przy tym smaków różnorodnych kuchni? Dzięki produktom marki FRoSTA, z łatwością przygotujesz szybkie i smaczne dania
Żywienie Egzotyczne podróże z Big-Active… bez wychodzenia z domu!
2024-07-30 | 13:15

Egzotyczne podróże z Big-Active… bez wychodzenia z domu!

Rooibos, Yerba Mate i Matcha, czyli propozycje z linii Herbatki Świata Big-Active, są niczym bilet w najodleglejsze rejony globu. Najwyższej jakości składniki i starannie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Bogumiła Wander

Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Bogumiły Wander, jednej z najbardziej cenionych postaci polskiego świata medialnego. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Zdrowie

Nauka

Zła dieta może powodować obniżenie nastroju i zdolności poznawczych. Naukowcy potwierdzają związek żywienia z neurochemią

Jedzenie niezdrowej żywności może prowadzić do zmian w mózgu, związanych z depresją i zaburzeniami lękowymi. Obniżeniu mogą też ulec zdolności poznawcze. Do takich wniosków doszli naukowcy z Wielkiej Brytanii, obserwując skany mózgów pacjentów z różnymi nawykami żywieniowymi. Uwidocznione zostały zmiany w neuroprzekaźnikach i objętości istoty szarej u osób, które mają złą dietę, w porównaniu z tymi, które stosują dietę śródziemnomorską. Badacze wciąż poszukują potwierdzenia mechanizmów, które sprawiają, że jedzenie ma taki wpływ na kondycję ośrodkowego układu nerwowego. Jedna z koncepcji zakłada powiązanie ich z nieprawidłowościami w mikrobiocie jelitowej.

Handel

Z programów lojalnościowych w sklepach korzysta 85 proc. Polaków. Ważne są dla nich promocje, personalizowane oferty i zbieranie punktów na nagrody

Przy wyborze sklepu stacjonarnego Polacy zwracają uwagę na dogodną lokalizację, duży wybór produktów i atrakcyjne ceny. Istotne są dla nich również programy lojalnościowe, z których korzysta już 85 proc. konsumentów, a 40 proc. decyduje się na zakupy właśnie ze względu na oferowane w nim rabaty – wynika z badania SW Research na zlecenie sieci Carrefour. Przyszłością rozwoju takich programów są spersonalizowane oferty, które pomagają klientom oszczędzać pieniądze na produktach kupowanych przez nich najczęściej. W taką stronę swoją platformę rozwija również Carrefour. Ostatnio sieć połączyła siły z programem Payback, przez co zasięg programu lojalnościowego zwiększył się do 10 mln klientów.