Komunikaty PR

Co zjeść podczas pikniku? Poznaj przepisy na niebanalne kanapki!

2023-07-21  |  11:00
Biuro prasowe
Do pobrania jpg ( 1.78 MB )

Wakacje to okres, który często kojarzy nam się z wypoczynkiem i spędzaniem czasu blisko natury. Jedni wybiorą się nad jezioro albo na ekscytującą wycieczkę w góry, inni pójdą do pobliskiego parku, by pojeździć tam na rowerze lub po prostu pospacerować. A tam, gdzie natura, aż prosi się o piknik! A na nim kanapki w nieoczywistym wydaniu, na które przepisy zdradza Andrzej Polan – osobowość telewizyjna, restaurator, kucharz i Ambasador ogólnopolskiej kampanii edukacyjnej „Łączy nas coś dobrego”.

Posiłek na świeżym powietrzu smakuje zupełnie inaczej, dlatego warto go celebrować i poświęcić chwilę na przygotowanie czegoś nieszablonowego. Na piknikowym kocu może odbyć się prawdziwa uczta – wystarczy nieco kreatywności i wolnego czasu. Poznaj cztery pomysły Andrzeja Polana na niebanalne kanapki, dzięki którym piknik nie będzie taki, jak zwykle!

 

Kanapka z wędzonym tofu, warzywami oraz piklami z sosem z pieczonego jabłka

Tę szaloną kanapkę dedykuję wszystkim, którzy lubią tofu. Żeby smakowało lepiej, należy podawać je ze zwariowanymi dodatkami, jak piklowane na szybko warzywa - bardzo wyraziste w smaku - a także sosy - od klasycznego majonezowego do sosu z pieczonego jabłka. Taka kompozycja smakowa „robi robotę” w tej kanapce – mówi Andrzej Polan.  

Składniki:

  • Ciabatta jasna 110g
  • Wędzone tofu
  • Marchew
  • Ogórek świeży
  • Papryka czerwona
  • Rzodkiewka
  • Sałata rzymska lub masłowa
  • Kolendra świeża lub koperek
  • Majonez i ketchup
  • Olej rzepakowy
  • Ocet jabłkowy
  • Cukier 
  • Jabłko
  • Musztarda chrzanowa

 

Marchew, ogórka zielonego, paprykę czerwoną i rzodkiewkę pokrój w cienkie plastry i zalej marynatą z cukru, octu jabłkowego i wody w proporcjach 1:1. Warzywa zalej marynatą i odstaw na chwilę, niech lekko się zamarynują. Jabłko upiecz i zmiksuj z musztardą chrzanową. Tofu wędzone pokrój na plastry i przesmaż na oleju na chrupiąco. Ciabattę przekrój wzdłuż, dolną część przesmaruj jabłkiem z musztardą, ułóż porcję smażonego tofu, potarganą sałatę, piklowane na szybko warzywa, wszystko polej sosem z majonezu i musztardy. Przykryj drugą połową, dociśnij i owiń do połowy pergaminem. 

 

„Bułka jak dawniej” ze śmietaną, miodem i warzywami wiosny

Kromka pieczywa albo świeża bułka ze śmietaną i dodatkiem cukru, to obowiązkowy podwieczorek, który przygotowywała mi moja Babcia, kiedy wspólnie z moimi koleżankami i kolegami czas spędzałem przy trzepaku na podwórku. Wracam wspomnieniami do tych lat, ale w nieco innym wydaniu – mówi Andrzej Polan.  

Składniki:

  • bułka ziemniaczana
  • śmietana gęsta
  • miód wielokwiatowy
  • rzodkiewka
  • ogórek zielony
  • jabłko zielone
  • kalarepka
  • koperek

 

Wszystkie warzywa i jabłko pokrój w plasterki lub kostkę. Skrop sokiem z cytryny. Dodaj koperek, pieprz czarny i sól do smaku. Świeżą bułkę ziemniaczaną przekrój i posmaruj solidnie gęstą śmietaną. Na wierzch wyłóż sałatkę i wszystko obficie polej miodem. I voilà, bułka gotowa!

 

Bochen chleba z dodatkami dla całej rodziny

- Dawniej był zawsze okrągły… Smakował bez dodatków, ale też z tym, co akurat mieliśmy pod ręką. Dzisiaj, nie robiąc podziałów, że dla Ciebie z serem, a dla Ciebie z wędliną lub warzywami, postanowiłem wszystko połączyć i podać bochen chleba kolorowy, pachnący i bogaty – mówi Andrzej Polan.

Składniki:

  • 1 chleb creapane
  • Szynka wieprzowa lub drobiowa
  • Pieczarki 
  • Szczypiorek
  • Pomidor
  • Cukinia
  • Masło klarowane
  • Olej rzepakowy
  • Bazylia świeża
  • Natka pietruszki
  • Tarty ser dojrzewający
  • Ser żółty

 

Na maśle klarowanym przesmaż krótko szczypiorek, po chwili dodaj pieczarki i cukinię. Smaż krótko, dopraw solą i pieprzem. Bochen chleba natnij ukośnie na krzyż, tak aby nóż dochodził prawie do chrupiącej podstawy. Olej zmiksuj z bazylią, natką pietruszki i serem dojrzewającym. Taki sos wlej do chleba pomiędzy każdą jego cząstkę, a następnie włóż plastry sera, szynki i pomidora. Teraz przełóż przesmażone pieczarki i cukinię. Na koniec chleb posyp serem dojrzewającym i wstaw do piekarnika, temp. 200 stopni na około 25 minut. Podawaj w całości i ciesz się smakiem z całą rodziną!

 

Bułka z serem pleśniowym, miodem i owocami z polskiego sadu

- Owoce na bułce? Oczywiście, że tak! Do pieczywa dodajemy chociażby konfiturę, przecież owocową, ale ja dzisiaj proponuję owoce polskie podać z serem pleśniowym i obowiązkowo z miodem. Owoce i ser bardzo go lubią – mówi Andrzej Polan.

Składniki:

  • bułka pieczona na kamieniu
  • ser pleśniowy typu camembert lub brie
  • jabłko, gruszka, śliwka
  • miód

 

Owoców nie obieraj ze skórki, tylko pokrój w plasterki. Na miodzie przesmaż je krótko, niech będą ciepłe, ale chrupiące. Na bułkę połóż plastry sera pleśniowego i sporą porcję owoców.

 

Podsumowując - piknik może być dla naszych kubków smakowych ekscytującym doświadczeniem. Zaserwowanie smacznych i niezwykłych kanapek sprawi, że wspólnie spędzony czas będziemy wspominali jeszcze lepiej. Warto zatem otworzyć się na nowe smaki i przygotować coś więcej, niż tradycyjną bułkę z serem i wędliną.  


Zdjęcia: Stowarzyszenie Producentów Pieczywa / Kampania "Łączy nas coś dobrego"

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia Podczas Pol’and’Rock powstanie rekordowy obraz z wkrętów Biuro prasowe
2024-08-02 | 07:30

Podczas Pol’and’Rock powstanie rekordowy obraz z wkrętów

W tym roku podczas najbardziej znanego festiwalu w Polsce, Pol’and’Rock, powstanie „wkręcone” dzieło. Firma Klimas Wkręt-met, producent technik zamocowań dla
Styl życia Teatr dla dzieci, koncert, DJ i joga – tak wygląda sierpień w Galerii Północnej
2024-07-31 | 13:00

Teatr dla dzieci, koncert, DJ i joga – tak wygląda sierpień w Galerii Północnej

Spektakle dla dzieci, koncert i joga w ogrodach na dachu oraz sety DJ-a. Sierpień w Galerii Północnej zapowiada się kulturalnie i aktywnie. W Galerii Północnej trwa lato
Styl życia Pokolenie pracoholików ma się dobrze. Co drugi Polak pracuje po godzinach
2024-07-31 | 11:40

Pokolenie pracoholików ma się dobrze. Co drugi Polak pracuje po godzinach

Praca po godzinach i brak odpowiedniego odpoczynku to norma w Polsce. Według raportu enel-med „Łączy nas zdrowie” aż 56 proc. Polaków pracuje wieczorami lub

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Bogumiła Wander

Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Bogumiły Wander, jednej z najbardziej cenionych postaci polskiego świata medialnego. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Zdrowie

Nauka

Zła dieta może powodować obniżenie nastroju i zdolności poznawczych. Naukowcy potwierdzają związek żywienia z neurochemią

Jedzenie niezdrowej żywności może prowadzić do zmian w mózgu, związanych z depresją i zaburzeniami lękowymi. Obniżeniu mogą też ulec zdolności poznawcze. Do takich wniosków doszli naukowcy z Wielkiej Brytanii, obserwując skany mózgów pacjentów z różnymi nawykami żywieniowymi. Uwidocznione zostały zmiany w neuroprzekaźnikach i objętości istoty szarej u osób, które mają złą dietę, w porównaniu z tymi, które stosują dietę śródziemnomorską. Badacze wciąż poszukują potwierdzenia mechanizmów, które sprawiają, że jedzenie ma taki wpływ na kondycję ośrodkowego układu nerwowego. Jedna z koncepcji zakłada powiązanie ich z nieprawidłowościami w mikrobiocie jelitowej.

Handel

Z programów lojalnościowych w sklepach korzysta 85 proc. Polaków. Ważne są dla nich promocje, personalizowane oferty i zbieranie punktów na nagrody

Przy wyborze sklepu stacjonarnego Polacy zwracają uwagę na dogodną lokalizację, duży wybór produktów i atrakcyjne ceny. Istotne są dla nich również programy lojalnościowe, z których korzysta już 85 proc. konsumentów, a 40 proc. decyduje się na zakupy właśnie ze względu na oferowane w nim rabaty – wynika z badania SW Research na zlecenie sieci Carrefour. Przyszłością rozwoju takich programów są spersonalizowane oferty, które pomagają klientom oszczędzać pieniądze na produktach kupowanych przez nich najczęściej. W taką stronę swoją platformę rozwija również Carrefour. Ostatnio sieć połączyła siły z programem Payback, przez co zasięg programu lojalnościowego zwiększył się do 10 mln klientów.