Czy koktajl to dobry pomysł na pełnowartościowe śniadanie?
Czy koktajl to dobry pomysł na pełnowartościowe śniadanie?
Smaczne i łatwe w przygotowaniu – kolorowe koktajle to dobra propozycja na śniadanie dla dzieci. Jednak, aby pełniły funkcję pełnowartościowego posiłku, muszą zawierać minimum trzy składniki. Jakie? Podpowiada ekspert Barbora Polska – dietetyk, specjalista ds. zdrowego żywienia człowieka – Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, współautorka 10 książek, w tym 3 na temat diety dzieci.
Liczne badania wskazują na to, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia,
a obchodzony 24 kwietnia Europejski Dzień Śniadania ma nam o tym przypominać. Zeszłoroczne badania przeprowadzone na zlecenie marki Barbora – internetowego sklepu spożywczego – pokazały, że aż 62% polskiego społeczeństwa nigdy nie zapomina o tym pierwszym posiłku, jednak główny wniosek, jaki się nasuwa, dotyczy jakości tego, co zjadamy zaraz po przebudzeniu.
Poranny pośpiech nie sprzyja uważności przy komponowaniu pełnowartościowego śniadania. Dlatego koktajle mogą okazać się idealnym rozwiązaniem. Ich sporządzenie nie zajmuje wiele czasu, można je wziąć do ręki wychodząc z domu,
a poza tym są smaczne i kolorowe.
– Jeśli koktajl ma być zdrowym śniadaniem, nie może być przygotowany z samych owoców, bo to za mało na pełnowartościowy posiłek. Aby zapewnić energię na dobry początek dnia, trzeba je „podbić” kalorycznie. To szczególnie ważne w żywieniu dzieci, które z samego rana ruszają do szkoły, a czasem najpierw na treningi, i potrzebują porządnie naładować akumulatory, aby mózg i ciało działały prawidłowo – mówi ekspert Barbora Polska i dodaje – Idealnie skomponowany koktajl powinien zawierać mimimum 3 składniki: owoce i ewentualnie warzywa, węglowodany oraz źródło białka. Jako ekstra składnik, który dodatkowo podniesie wartość kaloryczną
i odżywczą, dorzuciłabym siemię lniane, nasiona chia lub masło orzechowe 100%.
Owoce i warzywa – źródło witamin i minerałów
Do koktajlu pasują praktycznie wszystkie owoce, a zwłaszcza banany, drobne owoce jagodowe – truskawki, maliny, borówki, jagody, poza sezonem mogą być z mrożonki. Można także ewentualnie dodać warzywa, takie jak: świeży szpinak lub wyciśnięty sok z marchwi czy buraka. Tylko urozmaicona dieta dostarczy wszystkich niezbędnych składników, witamin i minerałów, potrzebnych do rozwoju dziecka,
a warzywa i owoce to grupa produktów, które mają największą gęstość odżywczą, czyli największą koncentrację witamin, minerałów czy błonnika, w małej ilości produktu. Dlatego w proponowanym dziecku śniadaniu warto uwzględnić produkt
z tej kategorii.
Węglowodany
Źródłem węglowodanów w koktajlu mogą być płatki owsiane, otręby, czy ugotowana kasza jaglana. W prawidłowo zbilansowanej diecie powinny się znaleźć węglowodany, najlepiej w postaci produktów zbożowych z pełnego przemiału. Są one podstawowym źródłem energii dla wszystkich komórek organizmu, w tym oczywiście dla układu nerwowego i mięśni. Węglowodany zawierają glukozę, która jest niezbędna do pracy mózgu, szczególnie podczas nauki i wzmożonej koncentracji. Warto wybierać przede wszystkim produkty pełnoziarniste, gdyż węglowodany z produktów nieoczyszczonych mają dłuższy czas trawienia
i wchłaniania w przewodzie pokarmowym. Energia uzyskiwana z takiego pożywienia jest przyswajana stopniowo, a odczucie sytości utrzymuje się znacznie dłużej niż po zjedzeniu np. białego pieczywa.
Białka
– Jako źródło białka dodałabym do koktajlu jogurt naturalny, kefir, maślankę lub ewentualnie napój roślinny, tzw. „mleko” roślinne, z dodatkiem odżywki białkowej (dla trenujących) – mówi ekspert Barbora Polska. – Białka przede wszystkim stanowią cenny materiał budulcowy. Z nich powstają mięśnie, kości, enzymy, hormony, a także neuroprzekaźniki, np. serotonina, zwana hormonem szczęścia. Nasze ciało nie magazynuje białka, dlatego tak ważna jest jego codzienna podaż, aby umożliwić regenerację organizmu. Poza tym dodatek białka zapewnia większe uczucie sytości, dlatego bilansując zdrowe śniadanie, musimy o tym pamiętać.
Tłuszcze
Jako dodatek uzupełniający w diecie dziecka powinno się stosować różne rodzaje tłuszczów spożywczych. W koktajlu ich źródłem może być tłuszcz mleczny z jogurtu, kefiru lub dodatek masła orzechowego czy siemienia lnianego.
Więcej informacji: www.barbora.pl
SERWIS NA GWIAZDKĘ MICHELIN – CZEGO SPODZIEWAĆ SIĘ W NAGRODZONEJ RESTAURACJI?
Kuchnie świata na talerzu z FRoSTA!
Egzotyczne podróże z Big-Active… bez wychodzenia z domu!
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Nie żyje Bogumiła Wander
Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy
Gwiazdy
Justyna Szyc-Nagłowska: Mam odłożone pieniądze na czarną godzinę. Teraz muszę też myśleć o emeryturze i zabezpieczyć sobie moje życie
Trzy razy więcej mężczyzn (17 proc.) niż kobiet (6 proc.) inwestuje na rynkach finansowych – wynika z raportu przygotowanego dla mBanku. Justyna Szyc-Nagłowska, która była prelegentką podczas prezentacji tych badań, uważa, że taka sytuacja może wynikać chociażby z tego, że panie boją się wychodzić przed szereg i wkraczać na płaszczyznę przez lata zarezerwowaną dla płci męskiej.
Konsument
Przybywa konsumentów aronii. Mimo właściwości prozdrowotnych wciąż jest jednak za mało doceniana
Mimo że aronia jest znana z właściwości prozdrowotnych, to nadal nie może się przebić i trafić do grona ulubionych owoców sezonowych Polaków. Dietetycy ubolewają nad tym, że sięgamy po nią dużo rzadziej, niż powinniśmy. Producenci z kolei z powodzeniem wykorzystują ją w sokach, dżemach, koncentratach i innych przetworach, udowadniając, że wcale nie musi być ona kojarzona tylko z kwaśnym, cierpkim smakiem. Zawarte w niej związki działają antynowotworowo i przeciwzapalnie, zapobiegają miażdżycy i chorobom serca, chronią przed udarami, opóźniają rozwój choroby Parkinsona i Alzheimera, a także obniżają ciśnienie krwi.
Podróże
Tomasz Jacyków: Uwielbiam upały, gdy ciepło wychodzi z betonu i pali siedzenie w rozgrzanym samochodzie. Na wakacje jeżdżę poza sezonem
Stylista zaznacza, że nie dla niego zatłoczone kurorty, plaże zastawione parawanami i długie kolejki turystów. Jego zdaniem takie warunki absolutnie nie sprzyjają wypoczynkowi, dlatego też stara się unikać podróży w sezonie wakacyjnym. Jak podkreśla, upały najlepiej znosi w mieście i niestraszne mu skąpane w słońcu ulice i nagrzane samochody. Z kolei na wczasy Tomasz Jacyków zazwyczaj wybiera się w czerwcu lub we wrześniu.