Czy w trakcie podróży kamperem można gotować?
Hanna Gehrke - Gut
GutPR Hanna Gehrke - Gut
ul. Ludwika Rydygiera 14/14
50-249 Wrocław
gutpr|gutpr.pl| |gutpr|gutpr.pl
512078181
gutpr.pl
Podróż kamperem to opcja dla osób, które nie lubią ograniczeń. Ten sposób podróży pozwala na zwiedzenie znacznie większych obszarów bez obaw o nocleg. Wycieczka może zatem zmienić swój kurs w każdym momencie, gdy tylko znajdziemy miejsce warte uwagi. Istotnym elementem podróży jest jednak kuchnia – czasem mamy ochotę na prawdziwy domowy posiłek. Ale czy można go swobodnie przyrządzić w kamperze?
Spędzanie wakacji w kamperze cieszy się coraz większą popularnością. Fakt ten nie dziwi, bowiem pozwala na większą swobodę w wyborze miejsc docelowych i oferuje wolność, o którą trudno w hotelowych pokojach. Nowoczesne kampingi bez problemu można znaleźć także w ustronnych i przepięknych miejscach, a dobrze wyposażone kuchnie w kamperach umożliwiają przygotowanie lokalnych potraw bez konieczności poszukiwania polecanych miejsc w przewodnikach.
Gotowanie w kamperze – czy jest bezpieczne?
Nowoczesne kampery są prawie jak domy – można w nich swobodnie wziąć prysznic, wyspać się na wygodnym łóżku, a nawet przygotować pyszny posiłek. Jednak podczas gotowania bardzo ważne jest, aby zachować szczególną ostrożność. Warto pamiętać, że z kuchni w kamperze można korzystać tylko i wyłącznie na postoju. Co więcej, otwarty płomień kuchenek gazowych może przyczynić się do pożaru. Dlatego też bardzo ważne jest zastosowanie w kamperach właściwego sprzętu. Świetnym rozwiązaniem są kuchenki gazowe dedykowane jachtom oraz kamperom – ceramiczne płyty gazowe, w których żarnik jest dodatkowo osłonięty, znacznie zwiększając bezpieczeństwo oraz komfort użytkowania.
- Kuchnie gazowe do kampera pokryte szybą ceramiczną są nie tylko bezpieczne, ale przede wszystkim łatwe w użytkowaniu. Stanowią bezproblemowe w czyszczeniu rozwiązanie, bowiem gładką płytę wystarczy po prostu przetrzeć po ostygnięciu. Dzięki temu, rozlane mleko czy tłuszcz szybko zniknie z kuchenki i łatwo zachowamy porządek w kamperze – mówi Stanisław Szyling, ekspert marki DYNACOOK.
Minimalistyczna, ale też i sprawna kuchnia pozwala podczas wakacji cieszyć się nie tylko przepięknymi krajobrazami, ale również i lokalnymi aromatami. Zakupione na targach świeże produkty z łatwością można przyrządzić na aromatyczną kolację dopasowując ją do upodobań całej rodziny.
Kuchnia w kamperze – dla kogo?
Własną kuchnię w kamperze docenią wszyscy – nawet ci, którzy w podróży lubią korzystać z restauracji. Jak wyjaśnia ekspert marki DYNACOOK, płyta gazowa w kamperze jest odpowiednim rozwiązaniem dla szerokiego spektrum podróżników o różnych preferencjach, stylach podróżowania i potrzebach kulinarnych. Sprawdzi się ona u osób, które cenią sobie niezależność i spontaniczność w podróżach, pozwalając im na przygotowanie posiłków w dowolnym miejscu, niezależnie od dostępności restauracji czy infrastruktury. Co więcej, będzie także odpowiednia dla podróżników z alergiami, nietolerancjami lub wybranymi dietami (np. wegetarianie lub weganie), tym samym dając im pełną kontrolę nad tym, co jedzą. Mogą przygotowywać posiłki, które spełniają ich indywidualne potrzeby żywieniowe:
- Kamper z płytą gazową jest również doskonałym wyborem dla rodzin podróżujących z dziećmi. Pozwala na wygodne przygotowywanie śniadań, obiadów i kolacji, co może być bardziej praktyczne i oszczędne w porównaniu z jedzeniem w restauracjach z małymi dziećmi. Świetnie sprawdzi się także w przypadku osób podróżujących z ograniczonym budżetem, gdyż korzystanie z płyty gazowej w kamperze pozwoli zaoszczędzić na kosztach związanych z jedzeniem w restauracjach. Nie zapominajmy o podróżnikach eksplorujących odległe miejsca - w wielu odległych miejscach lub w górach, gdzie infrastruktura gastronomiczna może być ograniczona, kamper z płytą gazową pozwoli na samodzielne przygotowywanie posiłków.
Płyta gazowa bez płomieni DYNACOOK dedykowana kamperom to niewielki dodatek, który pozwala na większą swobodę w podróży, ale też i na podróże kulinarne. Płyty ceramiczne w technologii gaz pod szkłem, dostosowane do potrzeb i możliwości kamperów, spełniają oczekiwania wszystkich miłośników tego typu spędzania wolnego czasu.
Oaza spokoju na Żoliborzu
Architektoniczne inspiracje ze świata arch. Magdaleny Federowicz-Boule
Vileda wprowadza nową linię suszarek Ultimate – styl i funkcjonalność w jednym
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Nie żyje Bogumiła Wander
Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy
Zdrowie
Lenka Klimentová: Od 12. roku życia męczą mnie silne migreny. Najbardziej cierpiałam w czasie ciąży, kiedy nie mogłam brać tabletek
Tancerka przyznaje, że ataki migreny uniemożliwiają jej normalne funkcjonowanie i czasami nie jest w stanie nic zrobić, nawet wykonać najprostszych czynności. I choć próbowała już wielu metod, by złagodzić tę niezwykle uciążliwą dolegliwość, to na dłuższą metę wszystko staje się nieskuteczne. Pomagają jedynie silne tabletki. Lenka Klimentová wspomina, że kiedy była w ciąży, przez pierwsze miesiące nie mogła się ratować w ten sposób i z ogromnym bólem musiała wziąć udział w pokazie tańca.
Nauka
Zła dieta może powodować obniżenie nastroju i zdolności poznawczych. Naukowcy potwierdzają związek żywienia z neurochemią
Jedzenie niezdrowej żywności może prowadzić do zmian w mózgu, związanych z depresją i zaburzeniami lękowymi. Obniżeniu mogą też ulec zdolności poznawcze. Do takich wniosków doszli naukowcy z Wielkiej Brytanii, obserwując skany mózgów pacjentów z różnymi nawykami żywieniowymi. Uwidocznione zostały zmiany w neuroprzekaźnikach i objętości istoty szarej u osób, które mają złą dietę, w porównaniu z tymi, które stosują dietę śródziemnomorską. Badacze wciąż poszukują potwierdzenia mechanizmów, które sprawiają, że jedzenie ma taki wpływ na kondycję ośrodkowego układu nerwowego. Jedna z koncepcji zakłada powiązanie ich z nieprawidłowościami w mikrobiocie jelitowej.
Handel
Z programów lojalnościowych w sklepach korzysta 85 proc. Polaków. Ważne są dla nich promocje, personalizowane oferty i zbieranie punktów na nagrody
Przy wyborze sklepu stacjonarnego Polacy zwracają uwagę na dogodną lokalizację, duży wybór produktów i atrakcyjne ceny. Istotne są dla nich również programy lojalnościowe, z których korzysta już 85 proc. konsumentów, a 40 proc. decyduje się na zakupy właśnie ze względu na oferowane w nim rabaty – wynika z badania SW Research na zlecenie sieci Carrefour. Przyszłością rozwoju takich programów są spersonalizowane oferty, które pomagają klientom oszczędzać pieniądze na produktach kupowanych przez nich najczęściej. W taką stronę swoją platformę rozwija również Carrefour. Ostatnio sieć połączyła siły z programem Payback, przez co zasięg programu lojalnościowego zwiększył się do 10 mln klientów.