Czym pokryć ściany szczególnie narażone na wilgoć i zabrudzenia?
Practum Consulting
Bukowińska 22/107
02-703 Warszawa
kinga.szkutnik|practum.pl| |kinga.szkutnik|practum.pl
609884480
www.practum.pl
Ściana w przedpokoju, w łazience i nad kuchennym zlewem – to miejsca wysoce narażone na plamy czy działanie wilgoci, co może rzutować na estetykę całego pomieszczenia. Dlatego też wymagają one szczególnej uwagi. Oto kilka wskazówek popularnych marek farbiarskich, czym wykończyć tego typu powierzchnie, by zachować ich piękny wygląd na dłużej.
W pielęgnacji powierzchni wystawionych na wilgoć, np. w kuchni i łazience, podstawą jest profesjonalna farba. Dobrze dobrany produkt pozwoli uniknąć nie tylko nieestetycznych plam, ale przede wszystkim wykwitów pleśni, które mogłyby szpecić wnętrze, ale i wpływać negatywnie na zdrowie. Z tego względu warto zainwestować w specjalistyczną farbę o podwyższonej odporności dedykowaną do tego typu pomieszczeń jak Dekoral Łazienka & Kuchnia. Długotrwale zabezpieczy ona ścianę przed rozwojem grzybów pleśniowych, a hydrofobowe właściwości utrudnią wsiąkanie płynów, co będzie zapobiegać powstawaniu plam.
W przedpokoju, gdzie nie ma już bezpośredniego kontaktu z wilgocią, z powodzeniem sprawdzi się wysokiej jakości zmywalna farba. Dzięki najwyższej klasie odporności na wielokrotne zmywanie i szorowanie na mokro Beckers Designer Colour pozwoli uniknąć zabrudzeń i zachować estetyczny wygląd nawet w przypadku bardzo jasnych ścian. Aksamitny kremowy odcień Cappuccino na ścianie z lekkością skomponuje się ze stolikiem w tym samym kolorze i dekoracyjnymi bibelotami w brązie, by stworzyć wysmakowaną aranżację, której niestraszne będą żadne plamy.
Ciekawym pomysłem w podatnych na zabrudzenia pomieszczeniach, jak hol, przedpokój czy nawet jadalnia jest wykorzystanie lamperii. Smukłe, pionowe listewki pomalowane emalią Tikkurila Everal Aqua w zielono-turkusowym odcieniu S440 Silky Road będą dyskretnie zdobić wnętrze, wypełniając je lekkością, a jednocześnie skutecznie ochronią ścianę przed plamami i uszkodzeniami. Jadalniany stół i drewniane krzesła gustownie uzupełnią wystrój, naturalnie i stylowo wpisując się w swobodny design.
Oaza spokoju na Żoliborzu
Architektoniczne inspiracje ze świata arch. Magdaleny Federowicz-Boule
Vileda wprowadza nową linię suszarek Ultimate – styl i funkcjonalność w jednym
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Nie żyje Bogumiła Wander
Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy
Zdrowie
Lenka Klimentová: Od 12. roku życia męczą mnie silne migreny. Najbardziej cierpiałam w czasie ciąży, kiedy nie mogłam brać tabletek
Tancerka przyznaje, że ataki migreny uniemożliwiają jej normalne funkcjonowanie i czasami nie jest w stanie nic zrobić, nawet wykonać najprostszych czynności. I choć próbowała już wielu metod, by złagodzić tę niezwykle uciążliwą dolegliwość, to na dłuższą metę wszystko staje się nieskuteczne. Pomagają jedynie silne tabletki. Lenka Klimentová wspomina, że kiedy była w ciąży, przez pierwsze miesiące nie mogła się ratować w ten sposób i z ogromnym bólem musiała wziąć udział w pokazie tańca.
Nauka
Zła dieta może powodować obniżenie nastroju i zdolności poznawczych. Naukowcy potwierdzają związek żywienia z neurochemią
Jedzenie niezdrowej żywności może prowadzić do zmian w mózgu, związanych z depresją i zaburzeniami lękowymi. Obniżeniu mogą też ulec zdolności poznawcze. Do takich wniosków doszli naukowcy z Wielkiej Brytanii, obserwując skany mózgów pacjentów z różnymi nawykami żywieniowymi. Uwidocznione zostały zmiany w neuroprzekaźnikach i objętości istoty szarej u osób, które mają złą dietę, w porównaniu z tymi, które stosują dietę śródziemnomorską. Badacze wciąż poszukują potwierdzenia mechanizmów, które sprawiają, że jedzenie ma taki wpływ na kondycję ośrodkowego układu nerwowego. Jedna z koncepcji zakłada powiązanie ich z nieprawidłowościami w mikrobiocie jelitowej.
Handel
Z programów lojalnościowych w sklepach korzysta 85 proc. Polaków. Ważne są dla nich promocje, personalizowane oferty i zbieranie punktów na nagrody
Przy wyborze sklepu stacjonarnego Polacy zwracają uwagę na dogodną lokalizację, duży wybór produktów i atrakcyjne ceny. Istotne są dla nich również programy lojalnościowe, z których korzysta już 85 proc. konsumentów, a 40 proc. decyduje się na zakupy właśnie ze względu na oferowane w nim rabaty – wynika z badania SW Research na zlecenie sieci Carrefour. Przyszłością rozwoju takich programów są spersonalizowane oferty, które pomagają klientom oszczędzać pieniądze na produktach kupowanych przez nich najczęściej. W taką stronę swoją platformę rozwija również Carrefour. Ostatnio sieć połączyła siły z programem Payback, przez co zasięg programu lojalnościowego zwiększył się do 10 mln klientów.