Eksperci o wyzwaniach w zawodzie kamieniarza
OKK! PR
ul. Świętojesrska5/7
00-236 Warszawa
biuro|okkpr.pl| |biuro|okkpr.pl
882444811
www.okkpr.pl
Kamieniarstwo to zawód, który łączy w sobie ciężką pracę i artyzm. Osoby pracujące w tej branży wykorzystują swe umiejętności do rzeźbienia bloków kamiennych, a także układania i obróbki innych powierzchni, takich jak spieki i konglomeraty kwarcowe. Gotowe prace potrafią zachwycić, wznosząc realizację wnętrz na zupełnie inny poziom. Zapotrzebowanie na specjalistów w tej branży wciąż wzrasta, ponieważ wielu architektów i projektantów chętnie wykorzystuje powierzchnie kamienne do tworzenia nowoczesnych fasad domów, kuchennych i łazienkowych blatów, posadzek, okładzin ścian i mebli. Praca z wielkoformatowymi płytami pozwala na wydobycie prawdziwego piękna materiału, ale bywa wymagająca i ryzykowna, dlatego warto pamiętać o zasadach, które pozwolą na bezpieczne wykonywanie tego zawodu.
Chroń swój łuch i oczy
Materiały wykończeniowe, które powstają z kamienia wyglądają luksusowo i wytrzymują próbę czasu, co czyni je obecnie bardzo pożądanymi. Podnoszenie i opuszczanie dużych kamiennych płyt nie jest jednak jedynym ryzykiem towarzyszącym codziennej pracy kamieniarza. Hałas cięcia na budowie może prowadzić do problemów ze słuchem, a praca z pyłem może uszkodzić wzrok, dlatego absolutnie niezbędne jest tym przypadku zakładanie okularów i ochron uszu podczas obrabiania tego rodzaju powierzchni.
Ryzyko chorób płuc
Problemy zdrowotne kamieniarzy obejmują astmę, krzemicę i przewlekłą obturacyjną chorobę płuc. Mogą nie dawać żadnych objawów przez lata, ale pył kamienny gromadzący się w płucach przez pewien czas zaczyna uszkadzać tkankę płucną. Jednym z głównych objawów tego problemu jest uczucie duszności i nieustępujący kaszel.
Praca na wysokości
Innym czynnikiem, który może mieć wpływ na kamieniarzy jest praca na wysokości. Czasami kamieniarstwo wymaga użycia rusztowań, aby dotrzeć do projektów znajdujących się na wysokości, dlatego pracownicy muszą przestrzegać odpowiednich procedur bezpieczeństwa i higieny pracy na wysokości.
Wskazówki dotyczące bezpieczniejszego kamieniarstwa
Hiszpańska firma Cosentino, producent kwarcowych powierzchni Dekton, Silestone i kamieni Sensa dokłada wszelkich starań, aby prowadzić swą działalność zgodnie z kompleksowymi standardami bezpieczeństwa i higieny pracy. Stale promuje najważniejsze kryteria oraz standardy wśród swoich klientów, dostawców i partnerów. Firma chce dawać przykład w zakresie zapobiegania ryzyku i ochrony zdrowia w miejscu pracy. Organizuje więc cykliczne szkolenia dla kamieniarzy, aby zapewnić przedstawicielom branży, pracującym z tymi materiałami na co dzień, maksymalne bezpieczeństwo.
8 sierpnia 2023 r. producent zorganizował debatę, w której o aspektach związanych z ochroną zdrowia dyskutowali: Bogdan Lewicki, dziennikarz „Nowy Kamieniarz”, Jacek Bobkowski, właściciel zakładu kamieniarskiego MAR- BOB oraz Łukasz Warzybok, General Manager Cosentino Katowice. Podczas rozmowy prowadzonej przez Karolinę Sieniawską, Marketing Coordinator Cosentino, koncentrowano się na przede wszystkim na konieczności przejścia odpowiednich szkoleń BHP na budowie i w zakładzie kamieniarskim, dogłębnego zapoznania się ze wszystkimi zagrożeniami, ustalenia bezpiecznych procedur pracy, eksploatacji urządzeń oraz noszenia specjalistycznych strojów, masek, pasów i ochron słuchu.
„Poprzez wdrażanie nowych technologii produkcji Cosentino każdego roku przyczynia się do zwiększenia bezpieczeństwa, zarówno pracowników, jak i klientów końcowych. Przestrzegamy trzech głównych kryteriów ESG. Firma jest mocno zaangażowana w zrównoważony rozwój w aspekcie środowiska, społeczeństwa oraz zarządzania. Już od dawna wdrażamy i egzekwujemy środki bezpieczeństwa, poprzez ochronę indywidualną oraz regularne szkolenia. Cosentino inwestuje w nowe technologie, takie jak wprowadzona w 2020 r. HybriQ+, zmniejszająca użycie krzemionki krystalicznej o 50%, osiągająca redukcję nawet o 90% w przypadku wybranych wzorów Silestone”- mówił podczas debaty Łukasz Warzybok, General Manager Cosentino Katowice.
„Wyszczególniłbym dwa podstawowe czynniki bezpieczeństwa, czyli edukację pracowników i zapewnienie osoby, która takie szkolenie przeprowadzi, a także odpowiednie wyposażenie zakładu; ściany odpylające, panele akustyczne oraz nowoczesne maszyny, które maja bariery zabezpieczające pracownika przed wypadkami”- dodał Jacek Bobkowski, właściciel MAR-BOB.
Więcej na: www.cosentino.com
![Oaza spokoju na Żoliborzu Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_1581999827,w_254,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Oaza spokoju na Żoliborzu
![Architektoniczne inspiracje ze świata arch. Magdaleny Federowicz-Boule](/files/_uploaded/glownekonf_239389579,w_225,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Architektoniczne inspiracje ze świata arch. Magdaleny Federowicz-Boule
![Vileda wprowadza nową linię suszarek Ultimate – styl i funkcjonalność w jednym](/files/_uploaded/glownekonf_561437929,w_177,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Vileda wprowadza nową linię suszarek Ultimate – styl i funkcjonalność w jednym
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Nie żyje Bogumiła Wander
![](/files/1922771799/wander,w_274,r_png,_small.png)
Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy
Zdrowie
![](/files/1922771799/klimentowie-migreny-foto-ram,w_274,_small.jpg)
Lenka Klimentová: Od 12. roku życia męczą mnie silne migreny. Najbardziej cierpiałam w czasie ciąży, kiedy nie mogłam brać tabletek
Tancerka przyznaje, że ataki migreny uniemożliwiają jej normalne funkcjonowanie i czasami nie jest w stanie nic zrobić, nawet wykonać najprostszych czynności. I choć próbowała już wielu metod, by złagodzić tę niezwykle uciążliwą dolegliwość, to na dłuższą metę wszystko staje się nieskuteczne. Pomagają jedynie silne tabletki. Lenka Klimentová wspomina, że kiedy była w ciąży, przez pierwsze miesiące nie mogła się ratować w ten sposób i z ogromnym bólem musiała wziąć udział w pokazie tańca.
Nauka
Zła dieta może powodować obniżenie nastroju i zdolności poznawczych. Naukowcy potwierdzają związek żywienia z neurochemią
![](/files/1922771799/hepsomali-mozg-zywienie-foto1,w_133,r_png,_small.png)
Jedzenie niezdrowej żywności może prowadzić do zmian w mózgu, związanych z depresją i zaburzeniami lękowymi. Obniżeniu mogą też ulec zdolności poznawcze. Do takich wniosków doszli naukowcy z Wielkiej Brytanii, obserwując skany mózgów pacjentów z różnymi nawykami żywieniowymi. Uwidocznione zostały zmiany w neuroprzekaźnikach i objętości istoty szarej u osób, które mają złą dietę, w porównaniu z tymi, które stosują dietę śródziemnomorską. Badacze wciąż poszukują potwierdzenia mechanizmów, które sprawiają, że jedzenie ma taki wpływ na kondycję ośrodkowego układu nerwowego. Jedna z koncepcji zakłada powiązanie ich z nieprawidłowościami w mikrobiocie jelitowej.
Handel
Z programów lojalnościowych w sklepach korzysta 85 proc. Polaków. Ważne są dla nich promocje, personalizowane oferty i zbieranie punktów na nagrody
![](/files/1922771799/carrefour-programy-foto-4,w_133,r_png,_small.png)
Przy wyborze sklepu stacjonarnego Polacy zwracają uwagę na dogodną lokalizację, duży wybór produktów i atrakcyjne ceny. Istotne są dla nich również programy lojalnościowe, z których korzysta już 85 proc. konsumentów, a 40 proc. decyduje się na zakupy właśnie ze względu na oferowane w nim rabaty – wynika z badania SW Research na zlecenie sieci Carrefour. Przyszłością rozwoju takich programów są spersonalizowane oferty, które pomagają klientom oszczędzać pieniądze na produktach kupowanych przez nich najczęściej. W taką stronę swoją platformę rozwija również Carrefour. Ostatnio sieć połączyła siły z programem Payback, przez co zasięg programu lojalnościowego zwiększył się do 10 mln klientów.