Komunikaty PR

Festiwal Łódź Czterech Kultur. Spektakl Zgubowisko na Rynku Manufaktury

2023-08-31  |  12:00

Kim są łodzianie? Jakie są nasze korzenie i gdzie ich szukać? Już 8 września rozpocznie się kolejna edycja Festiwalu Łódź Czterech Kultur, podczas której będzie można poznać odpowiedzi na zadane pytania. Na mapie wydarzenie nie mogło zabraknąć Manufaktury, gdzie już drugiego dnia Festiwalu zaplanowano plenerowy spektakl Zgubowisko.

Spektakl Zgubowisko (Festiwal Czterech Kultur)

9 września (sobota), godz. 13:00, rynek Manufaktury

Od ponad dwudziestu lat Festiwal Łódź Czterech Kultur skupia artystów z różnych dziedzin sztuki z całego świata. Wydarzenie bezpośrednio nawiązuje do historii przemysłowej Łodzi, którą współtworzyli Polacy, Żydzi, Niemcy i Rosjanie. W tym roku okazja, by pochylić się nad historią Łodzi jest znakomita - 600-lecie miasta to idealny, moment, by spojrzeć w przeszłość i zastanowić się nad swoimi korzeniami.

W sobotę (9 września) na Rynku Włókniarek Łódzkich odbędzie się familijny spektakl nowego cyrku – Zgubowisko, produkcji Fundacji Sztukmistrze. To występ stworzony z myślą o widzach w każdym wieku. Opowieść dotyczy poszukiwania własnej drogi i miejsca, cyrku, oraz samych twórców. Spektakl obfituje w pokazy żonglerki, taniec w powietrzu i akrobatykę. Inspiracją do stworzenia dzieła była książka Shauna Tana „The lost thing”. Na scenie wystąpią: Magdalena Chlibiuk, Artur Perskawiec, Marcin Borkowski i Krzysztof Pacholik. Reżyserią zajęła się Joanna Krukowska, a muzykę stworzył Sebastian Świąder. Zapraszamy o godz. 13 na rynek.

Myślą przewodnią tegorocznej edycji jest „Tożsamość”.  Od 8 do 17 września mieszkańcy Łodzi będą mogli uczestniczyć w ponad 40-stu wydarzeniach – koncertach, spektaklach, wystawach, spacerach i projekcjach filmowych, które odbędą się w kilkunastu łódzkich lokalizacjach.

W ramach festiwalu organizowane są także warsztaty kulinarne Kuchnia Czterech Kultur w Qulinarium (strefie kulinarnej) w Manufakturze. Od 14 do 17 września będzie można poznać tajniki kuchni: polskiej, niemieckiej, żydowskiej i kresowej. Podczas warsztatów będzie można dowiedzieć się, jak przygotować m.in. łódzką zalewajkę.

Warsztaty poprowadzą: znana z programu Top Chef, Sylwia Sztander oraz ceniony łódzki szef kuchni – Bartek Pagacz.

Terminy warsztatów:

Czwartek (14.09) – 17:00;

Piątek (15.09) – 17:00;

Sobota (16.09) – 14:00;

Niedziela (17.09) – 12:00.

Na warsztaty obowiązują zapisy. Należy wysłać e-mail pod adres: kuchnia@4kultury.pl w tytule wpisując datę wydarzenia, a w treści: ilość i wiek uczestników oraz dane kontaktowe do osób dorosłych (telefon i adres e-mail).

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Sztuka 80. rocznica Powstania Warszawskiego w Fabryce Norblina Biuro prasowe
2024-07-29 | 17:10

80. rocznica Powstania Warszawskiego w Fabryce Norblina

Wyjątkowa wystawa fotografii, seanse filmów powstańczych w kinie KinoGram, bezpłatne pokazy emocjonującego filmu w technologii VR “Kartka z Powstania” – tak Fabryka
Sztuka Muzeum Powstania Warszawskiego łączy ludzi już od 20 lat
2024-07-29 | 12:10

Muzeum Powstania Warszawskiego łączy ludzi już od 20 lat

Ponad 10 mln odwiedzających, ponad 20 tys. przeprowadzonych lekcji muzealnych dla blisko 0,5 mln uczniów i prawie 0,5 mln obserwujących w mediach społecznościowych to jedynie kilka
Sztuka Warszawa w obiektywie: „Art Lives Here by Leonardo Hotels” – rozstrzygnięcie ko
2024-07-29 | 12:00

Warszawa w obiektywie: „Art Lives Here by Leonardo Hotels” – rozstrzygnięcie ko

Sztuka nie uznaje granic ani barier językowych – na tym założeniu oparła się druga edycja konkursu i rezydencji artystycznej „Art Lives Here by Leonardo Hotels”. Właśnie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Bogumiła Wander

Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Bogumiły Wander, jednej z najbardziej cenionych postaci polskiego świata medialnego. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Zdrowie

Nauka

Zła dieta może powodować obniżenie nastroju i zdolności poznawczych. Naukowcy potwierdzają związek żywienia z neurochemią

Jedzenie niezdrowej żywności może prowadzić do zmian w mózgu, związanych z depresją i zaburzeniami lękowymi. Obniżeniu mogą też ulec zdolności poznawcze. Do takich wniosków doszli naukowcy z Wielkiej Brytanii, obserwując skany mózgów pacjentów z różnymi nawykami żywieniowymi. Uwidocznione zostały zmiany w neuroprzekaźnikach i objętości istoty szarej u osób, które mają złą dietę, w porównaniu z tymi, które stosują dietę śródziemnomorską. Badacze wciąż poszukują potwierdzenia mechanizmów, które sprawiają, że jedzenie ma taki wpływ na kondycję ośrodkowego układu nerwowego. Jedna z koncepcji zakłada powiązanie ich z nieprawidłowościami w mikrobiocie jelitowej.

Handel

Z programów lojalnościowych w sklepach korzysta 85 proc. Polaków. Ważne są dla nich promocje, personalizowane oferty i zbieranie punktów na nagrody

Przy wyborze sklepu stacjonarnego Polacy zwracają uwagę na dogodną lokalizację, duży wybór produktów i atrakcyjne ceny. Istotne są dla nich również programy lojalnościowe, z których korzysta już 85 proc. konsumentów, a 40 proc. decyduje się na zakupy właśnie ze względu na oferowane w nim rabaty – wynika z badania SW Research na zlecenie sieci Carrefour. Przyszłością rozwoju takich programów są spersonalizowane oferty, które pomagają klientom oszczędzać pieniądze na produktach kupowanych przez nich najczęściej. W taką stronę swoją platformę rozwija również Carrefour. Ostatnio sieć połączyła siły z programem Payback, przez co zasięg programu lojalnościowego zwiększył się do 10 mln klientów.