Festiwal Łódź Czterech Kultur. Spektakl Zgubowisko na Rynku Manufaktury
Kim są łodzianie? Jakie są nasze korzenie i gdzie ich szukać? Już 8 września rozpocznie się kolejna edycja Festiwalu Łódź Czterech Kultur, podczas której będzie można poznać odpowiedzi na zadane pytania. Na mapie wydarzenie nie mogło zabraknąć Manufaktury, gdzie już drugiego dnia Festiwalu zaplanowano plenerowy spektakl Zgubowisko.
Spektakl Zgubowisko (Festiwal Czterech Kultur)
9 września (sobota), godz. 13:00, rynek Manufaktury
Od ponad dwudziestu lat Festiwal Łódź Czterech Kultur skupia artystów z różnych dziedzin sztuki z całego świata. Wydarzenie bezpośrednio nawiązuje do historii przemysłowej Łodzi, którą współtworzyli Polacy, Żydzi, Niemcy i Rosjanie. W tym roku okazja, by pochylić się nad historią Łodzi jest znakomita - 600-lecie miasta to idealny, moment, by spojrzeć w przeszłość i zastanowić się nad swoimi korzeniami.
W sobotę (9 września) na Rynku Włókniarek Łódzkich odbędzie się familijny spektakl nowego cyrku – Zgubowisko, produkcji Fundacji Sztukmistrze. To występ stworzony z myślą o widzach w każdym wieku. Opowieść dotyczy poszukiwania własnej drogi i miejsca, cyrku, oraz samych twórców. Spektakl obfituje w pokazy żonglerki, taniec w powietrzu i akrobatykę. Inspiracją do stworzenia dzieła była książka Shauna Tana „The lost thing”. Na scenie wystąpią: Magdalena Chlibiuk, Artur Perskawiec, Marcin Borkowski i Krzysztof Pacholik. Reżyserią zajęła się Joanna Krukowska, a muzykę stworzył Sebastian Świąder. Zapraszamy o godz. 13 na rynek.
Myślą przewodnią tegorocznej edycji jest „Tożsamość”. Od 8 do 17 września mieszkańcy Łodzi będą mogli uczestniczyć w ponad 40-stu wydarzeniach – koncertach, spektaklach, wystawach, spacerach i projekcjach filmowych, które odbędą się w kilkunastu łódzkich lokalizacjach.
W ramach festiwalu organizowane są także warsztaty kulinarne Kuchnia Czterech Kultur w Qulinarium (strefie kulinarnej) w Manufakturze. Od 14 do 17 września będzie można poznać tajniki kuchni: polskiej, niemieckiej, żydowskiej i kresowej. Podczas warsztatów będzie można dowiedzieć się, jak przygotować m.in. łódzką zalewajkę.
Warsztaty poprowadzą: znana z programu Top Chef, Sylwia Sztander oraz ceniony łódzki szef kuchni – Bartek Pagacz.
Terminy warsztatów:
Czwartek (14.09) – 17:00;
Piątek (15.09) – 17:00;
Sobota (16.09) – 14:00;
Niedziela (17.09) – 12:00.
Na warsztaty obowiązują zapisy. Należy wysłać e-mail pod adres: kuchnia@4kultury.pl w tytule wpisując datę wydarzenia, a w treści: ilość i wiek uczestników oraz dane kontaktowe do osób dorosłych (telefon i adres e-mail).
80. rocznica Powstania Warszawskiego w Fabryce Norblina
Muzeum Powstania Warszawskiego łączy ludzi już od 20 lat
Warszawa w obiektywie: „Art Lives Here by Leonardo Hotels” – rozstrzygnięcie ko
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Nie żyje Bogumiła Wander
Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy
Zdrowie
Lenka Klimentová: Od 12. roku życia męczą mnie silne migreny. Najbardziej cierpiałam w czasie ciąży, kiedy nie mogłam brać tabletek
Tancerka przyznaje, że ataki migreny uniemożliwiają jej normalne funkcjonowanie i czasami nie jest w stanie nic zrobić, nawet wykonać najprostszych czynności. I choć próbowała już wielu metod, by złagodzić tę niezwykle uciążliwą dolegliwość, to na dłuższą metę wszystko staje się nieskuteczne. Pomagają jedynie silne tabletki. Lenka Klimentová wspomina, że kiedy była w ciąży, przez pierwsze miesiące nie mogła się ratować w ten sposób i z ogromnym bólem musiała wziąć udział w pokazie tańca.
Nauka
Zła dieta może powodować obniżenie nastroju i zdolności poznawczych. Naukowcy potwierdzają związek żywienia z neurochemią
Jedzenie niezdrowej żywności może prowadzić do zmian w mózgu, związanych z depresją i zaburzeniami lękowymi. Obniżeniu mogą też ulec zdolności poznawcze. Do takich wniosków doszli naukowcy z Wielkiej Brytanii, obserwując skany mózgów pacjentów z różnymi nawykami żywieniowymi. Uwidocznione zostały zmiany w neuroprzekaźnikach i objętości istoty szarej u osób, które mają złą dietę, w porównaniu z tymi, które stosują dietę śródziemnomorską. Badacze wciąż poszukują potwierdzenia mechanizmów, które sprawiają, że jedzenie ma taki wpływ na kondycję ośrodkowego układu nerwowego. Jedna z koncepcji zakłada powiązanie ich z nieprawidłowościami w mikrobiocie jelitowej.
Handel
Z programów lojalnościowych w sklepach korzysta 85 proc. Polaków. Ważne są dla nich promocje, personalizowane oferty i zbieranie punktów na nagrody
Przy wyborze sklepu stacjonarnego Polacy zwracają uwagę na dogodną lokalizację, duży wybór produktów i atrakcyjne ceny. Istotne są dla nich również programy lojalnościowe, z których korzysta już 85 proc. konsumentów, a 40 proc. decyduje się na zakupy właśnie ze względu na oferowane w nim rabaty – wynika z badania SW Research na zlecenie sieci Carrefour. Przyszłością rozwoju takich programów są spersonalizowane oferty, które pomagają klientom oszczędzać pieniądze na produktach kupowanych przez nich najczęściej. W taką stronę swoją platformę rozwija również Carrefour. Ostatnio sieć połączyła siły z programem Payback, przez co zasięg programu lojalnościowego zwiększył się do 10 mln klientów.