Hashimoto okiem dietetyczki klinicznej?
Hashimoto jest chorobą zapalną, w której układ odpornościowy zaczyna atakować tarczycę, dlatego inaczej nazywa się ją przewlekłym autoimmunologicznym zapaleniem tarczycy. Z uwagi na skalę zachorowań, uznana została za chorobę cywilizacyjną XXI wieku. Szacuje się, że w Polsce cierpi na nią obecnie od 800 tys. do nawet 1,2 mln osób*, w większości są to kobiety. Chorobie Hashimoto bardzo często towarzyszy niedoczynność tarczycy. Objawy Hashimoto są niezwykle uciążliwe, dlatego chorujące kobiety szukają różnych sposobów, które mogą pomóc przynieść im ulgę.
Skąd się bierze Hashimoto?
W ostatnich latach o chorobie Hashimoto słyszymy coraz częściej. Notuje się zdecydowanie więcej przypadków u kobiet niż u mężczyzn, jednak do końca nie wiadomo jaka jest tego przyczyna. Jak wynika z badań szacunkowych, kobiety zmagają się z problemami z tarczycą aż 9 razy częściej niż mężczyźni**. Jedna z hipotez mówi, że może mieć to podłoże genetyczne. Z drugie strony „winę” za rozwój niepokojących objawów przypisuje się wpływowi estrogenu.
Hashimoto to choroba, którą bardzo trudno zdiagnozować, głównie dlatego, że nie daje jednoznacznych objawów. Pojawieniu się Hashimoto towarzyszą często także inne jednostki chorobowe, takie jak cukrzyca, celiakia, bielactwo, łysienie plackowate, różnego typu dolegliwości reumatologiczne. U dzieci cierpiących na Hashimoto może dojść do zaburzenia rozwoju psychicznego i fizycznego. U dorosłych kobiet przebieg Hashimoto często zaburza regularność miesiączek. W niektórych przypadkach może doprowadzić do bezpłodności, więc jest to szczególnie niebezpieczne dla osób, które planują macierzyństwo.
Jak radzić sobie z chorobą, czyli dieta przy Hashimoto
Kto by pomyślał, że zmęczenie, obniżony nastrój, senność i brak koncentracji to nie oznaka przepracowania a objawy groźnej choroby, z którą trzeba będzie walczyć przez długi czas. Walka z tą chorobą wymaga sporej energii, dlatego tak ważne jest odpowiednie odżywianie i dostarczanie do organizmu cennych składników odżywczych.
Roksana Środa, dietetyczka kliniczna i założycielka platformy MajAcademy podkreśla, że podstawą leczenia Hashimoto jest przyjmowanie leków. Aby jednak ich dawka była możliwie najniższa, należy wprowadzić odpowiednią dietę, która skutecznie wspomoże leczenie. Najlepszą dietą przy Hashimoto jest dieta antyzapalna. Roksana Środa wymienia przy tym najważniejsze elementy, na które koniecznie trzeba zwrócić uwagę przy komponowaniu diety antyzapalnej dla osoby zmagającej się z Hashimoto. Są to:
- wzbogacenie diety o odpowiednią ilość tłustych ryb, dobrej jakości oliwę z oliwek i awokado;
- codzienne spożywanie świeżych warzyw, ze wskazaniem na te zielone i czerwone;
- regularne spożywanie owoców jagodowych, czyli naturalnych antyoksydantów;
- ograniczenie spożycia mięsa, jednak nie trzeba rezygnować z niego całkowicie;
- raz na dwa tygodnie warto zjeść dobrej jakości wołowinę, a także niezwykle zdrową wątróbkę;
- posiłki powinny się opierać na kaszach, ryżu, makaronach i płatkach z pełnego ziarna;
- picie codziennie dużych ilości wody.
Nie wolno zapominać także, że hormony przyjmuje się zgodnie z zaleceniami lekarza. Zazwyczaj około 30-60 minut przed posiłkiem, a pierwszą kawę pijemy dopiero 2 godziny po zażyciu leków.
Zapewnij sobie odpowiednie wsparcie
Dzięki odpowiedniej diecie, jesteśmy w stanie osiągnąć imponujące rezultaty i zminimalizować dolegliwości związane z Hashimoto. Ważne jednak, by była ona dobrze zaplanowana i skomponowana. W celu przygotowania indywidualnej diety, konkretnie dopasowanej do stopnia zaawansowania choroby, rodzaju i dawki przyjmowanych leków, warto skorzystać z konsultacjami z ekspertem. Dlaczego to takie ważne? – Istotnym elementem jest odpowiednia kaloryczność diety, która zapewni tarczycy taką ilość energii, która pozwoli jej na prawidłową pracę i regenerację. – podkreśla Roksana Środa z MajAcademy.
Pacjenci zmagający się z Hashimoto często obawiają się eliminacji z diety swoich ulubionych produktów, jednak Roksana Środa podkreśla, że dieta antyzapalna nie wyklucza ich całkowicie – niekiedy tylko i to w uzasadnionych przypadkach ogranicza ich ilość. Najczęściej ograniczanymi produktami są te, które zwierają substancje wolotwórcze, czyli kapusta, brukselka, orzechy ziemne, bakłażan, soja, szpinak i jarmuż. Z kolei nabiał eliminowany jest jedynie u osób zmagających się z nietolerancją laktozy, co przynosi dla nich dużą korzyść. Idąc dalej tym tropem, dietę bezglutenową będzie trzeba wprowadzić się u osób chorych na celiakię, która często towarzyszy Hashimoto.
A co z figurą? Jak sprawić by mimo choroby zachować smukłą sylwetkę? – Złota zasada panująca w MajAcademy brzmi: najpierw zdrowie, później wygląd. – tłumaczy ekspertka. – Należy zatem mieć świadomość, że w pierwszej kolejności trzeba skupić się na poprawieniu wyników badań. Dopiero wtedy, gdy będą one zadowalające, zajmujemy się pracą nad poprawą sylwetki. – wyjaśnia.
*https://www.aptelia.pl/czytelnia/a757-Czym_jest_Hashimoto__objawy_diagnostyka_i_sposoby_leczenia
** https://www.gabinetusg.com.pl/poradnik/usg-tarczycy-czy-kobiety-czesciej-niz-mezczyzni-choruja-na-tarczyce/
4DCenter - Centrum diagnostyczne nowego pokolenia
Wirusowe zapalenie wątroby – jak się przed nim chronić?
Wymiana doświadczeń i dobrej energii, czyli Zjazd Różowych Patroli
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Nie żyje Bogumiła Wander
Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy
Zdrowie
Lenka Klimentová: Od 12. roku życia męczą mnie silne migreny. Najbardziej cierpiałam w czasie ciąży, kiedy nie mogłam brać tabletek
Tancerka przyznaje, że ataki migreny uniemożliwiają jej normalne funkcjonowanie i czasami nie jest w stanie nic zrobić, nawet wykonać najprostszych czynności. I choć próbowała już wielu metod, by złagodzić tę niezwykle uciążliwą dolegliwość, to na dłuższą metę wszystko staje się nieskuteczne. Pomagają jedynie silne tabletki. Lenka Klimentová wspomina, że kiedy była w ciąży, przez pierwsze miesiące nie mogła się ratować w ten sposób i z ogromnym bólem musiała wziąć udział w pokazie tańca.
Nauka
Zła dieta może powodować obniżenie nastroju i zdolności poznawczych. Naukowcy potwierdzają związek żywienia z neurochemią
Jedzenie niezdrowej żywności może prowadzić do zmian w mózgu, związanych z depresją i zaburzeniami lękowymi. Obniżeniu mogą też ulec zdolności poznawcze. Do takich wniosków doszli naukowcy z Wielkiej Brytanii, obserwując skany mózgów pacjentów z różnymi nawykami żywieniowymi. Uwidocznione zostały zmiany w neuroprzekaźnikach i objętości istoty szarej u osób, które mają złą dietę, w porównaniu z tymi, które stosują dietę śródziemnomorską. Badacze wciąż poszukują potwierdzenia mechanizmów, które sprawiają, że jedzenie ma taki wpływ na kondycję ośrodkowego układu nerwowego. Jedna z koncepcji zakłada powiązanie ich z nieprawidłowościami w mikrobiocie jelitowej.
Handel
Z programów lojalnościowych w sklepach korzysta 85 proc. Polaków. Ważne są dla nich promocje, personalizowane oferty i zbieranie punktów na nagrody
Przy wyborze sklepu stacjonarnego Polacy zwracają uwagę na dogodną lokalizację, duży wybór produktów i atrakcyjne ceny. Istotne są dla nich również programy lojalnościowe, z których korzysta już 85 proc. konsumentów, a 40 proc. decyduje się na zakupy właśnie ze względu na oferowane w nim rabaty – wynika z badania SW Research na zlecenie sieci Carrefour. Przyszłością rozwoju takich programów są spersonalizowane oferty, które pomagają klientom oszczędzać pieniądze na produktach kupowanych przez nich najczęściej. W taką stronę swoją platformę rozwija również Carrefour. Ostatnio sieć połączyła siły z programem Payback, przez co zasięg programu lojalnościowego zwiększył się do 10 mln klientów.