Impreza w stylu wege? Wykorzystaj te przepisy
Wege przepisy na letnie imprezy
Hummus red-curry z sezamem i chlebkiem pita
Ilość porcji: 4
Czas: 10 min
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 1
Składniki:
3 łyżeczki Pasty curry czerwonej Kanokwan
2 łyżki pasty Tahini Premium OF
1 łyżeczka Oleju z prażonego sezamu House of Asia
2 łyżki uprażonego wcześniej Sezamu Białego House of Asia
2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2-3 ząbki czosnku drobno posiekanego
1 opakowanie gotowego chlebka pita
400 g cieciorki konserwowej
1 cebula pokrojona w kostkę
Sok z 1 limonki
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
Pieprz czarny do smaku
2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- Podsmaż cebulę z czosnkiem na złoty kolor i odstaw do wystygnięcia.
- Do wysokiego pojemnika przełóż cieciorkę (zalewę zostaw i użyj w razie potrzeby, gdy humus będzie zbyt gęsty), dodaj usmażoną cebulę, pastę curry, tahini, sok z limonki, sezam i kmin rzymski. Zmiksuj wszystko razem na gładką masę dopraw do smaku pieprzem.
- Hummus polej oliwą z oliwek i olejem sezamowym, podawaj z chlebkiem pita.
Spring Rolls z warzywami i tofu
4 porcje
Czas: 45 minut
Poziom trudności: 2
Poziom ostrości: 1
Składniki:
100 ml Sosu do spring rollsów lub Sosu satay Ros Thai Thai
8 płatów Papieru ryżowego House of Asia
2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
200g Kiełków fasoli mung House of Asia
3 liście sałaty np. lodowej
1 czerwona cebuli pokrojona w cienkie piórka
1 marchewka
1 mała czerwona papryka
1 ogórek
100 g tofu
Kilka łyżek czerwonej kapusty
Kilka gałązek kolendry
Sposób przygotowania:
- Pokrój paprykę, ogórka, marchewkę i kapustę w cienkie słupki.
- Cebulę zamarynuj w 1 łyżce sosu sojowego.
- Tofu pokrój wzdłuż na plastry i usmaż je na złocisty kolor.
- Papier ryżowy zanurz w miseczce z wodą, połóż na desce. Układaj kolejno: sałatę, marchew, kapustę, ogórka, paprykę, cebulę, kolendrę i tofu.
- Zwiń w rulonik o szczelnie zamkniętych na brzegach i podawaj z sosem do spring rollsów lub satay.
TORTILLA Z SZARPANYM JACKRUITEM I WARZYWAMI
Liczba porcji: 4
Poziom ostrości: 1
Czas przygotowania: 15 min
Poziom trudności: 1
Składniki:
1 puszka Jackfruita zielonego szarpanego QF
4 Wrapy pszenne Casa de Mexico
3 łyżki Sosu do kaczki po pekińsku House of Asia
Ulubione warzywa: np. cebula, kapusta, papryka, marchewka, pak choi
2 łyżki oleju rzepakowego lub ryżowego
3 łyżki wody
Szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Jackfruita przełóż na sitko, odcedź z zalewy i przepłucz dokładnie pod bieżącą wodą. Odciśnij nadmiar wody i przełóż do miseczki.
- Pokrój warzywa w drobne paski.
- Rozgrzej olej na patelni, następnie dodaj pokrojoną cebulę i lekko podsmaż. Następnie dodaj jackfruita i smaż do lekkiego zbrązowienia, od czasu do czasu mieszaj całość.
- W osobnej miseczce wymieszaj sos do kaczki po pekińsku z wodą. Tak rozrobiony sos dodaj na patelnię, wymieszaj z jackfruitem i cebulą.
- Po chwili dodaj resztę warzyw i smaż jeszcze ok. minuty, pod koniec dopraw do smaku szczyptą soli.
- Na każdej połowie tortilli ułóż farsz, następnie złóż je na pół i jeszcze raz na pół, tak aby powstał trójkąt.
- Tak przygotowane wrapy podgrzej na patelni grillowej lub w opiekaczu.
Warzywa gotowane na parze
4 porcje
Czas: 15 minut
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 1
Składniki:
5-6 różyczek brokułu
5-6 różyczek kalafiora
1 mała kapusta pak-choi
8 zielonych fasolek szparagowych
Sól do smaku
Sos:
2 łyżki Sosu sojowego jasnego
2 łyżki Sosu ostrygowego
1 łyżeczka Pasty z czosnku, imbiru i chilli
½ łyżeczki Białego sezamu
3 łyżki wody
1 łyżka posiekanej kolendry
2 łyżki posiekanej dymki do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Warzywa umyj i osusz, z fasolki odetnij końcówki. Przełóż wszystko na głęboki talerz, delikatnie oprósz solą i wstaw do steamera. Gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut (warzywa powinny zostać lekko al dente).
- W międzyczasie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki sosu.
- Ugotowane warzywa posyp dymką i podawaj z sosem.
Kalafior smażony w sosie żółte curry z orzechami
Ilość porcji: 4
Czas: 30 min
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 1
Składniki:
600 ml Mleczka kokosowego 16-19% Kara
1 łyżka Pasty imbirowej House of Asia lub 1 cm obranego i posiekanego korzenia imbiru
50 g Pasty curry żółtej Kanokwan
100 g ryżu jaśminowego
1 średniej wielkości kalafior
2 łyżki oleju kokosowego
1 średnia cebula pokrojona w piórka
1 małe opakowanie prażonych płatków migdałów
1 pęczek szczypiorku
Sposób przygotowania:
- Kalafior pokrój w różyczki, zblanszuj w gorącej, osolonej wodzie przez 5 minut, a następnie zahartuj i osusz.
- Na rozgrzany wok wlej olej kokosowy i podsmaż kalafiora z cebulą, na rumiany kolor, dodaj pastę curry, pastę z imbiru i na końcu mleczko kokosowe.
- Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Podawaj curry z kalafiora z gorącym ryżem, posiekanym szczypiorkiem i posyp prażonymi płatkami migdałów.
![SERWIS NA GWIAZDKĘ MICHELIN – CZEGO SPODZIEWAĆ SIĘ W NAGRODZONEJ RESTAURACJI? Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_1406821999,w_300,wo_300,ho_169,_small.jpg)
SERWIS NA GWIAZDKĘ MICHELIN – CZEGO SPODZIEWAĆ SIĘ W NAGRODZONEJ RESTAURACJI?
![Kuchnie świata na talerzu z FRoSTA!](/files/_uploaded/glownekonf_1665146849,w_254,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Kuchnie świata na talerzu z FRoSTA!
![Egzotyczne podróże z Big-Active… bez wychodzenia z domu!](/files/_uploaded/glownekonf_1256229714,w_254,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Egzotyczne podróże z Big-Active… bez wychodzenia z domu!
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Nie żyje Bogumiła Wander
![](/files/1922771799/wander,w_274,r_png,_small.png)
Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy
Zdrowie
![](/files/1922771799/klimentowie-migreny-foto-ram,w_274,_small.jpg)
Lenka Klimentová: Od 12. roku życia męczą mnie silne migreny. Najbardziej cierpiałam w czasie ciąży, kiedy nie mogłam brać tabletek
Tancerka przyznaje, że ataki migreny uniemożliwiają jej normalne funkcjonowanie i czasami nie jest w stanie nic zrobić, nawet wykonać najprostszych czynności. I choć próbowała już wielu metod, by złagodzić tę niezwykle uciążliwą dolegliwość, to na dłuższą metę wszystko staje się nieskuteczne. Pomagają jedynie silne tabletki. Lenka Klimentová wspomina, że kiedy była w ciąży, przez pierwsze miesiące nie mogła się ratować w ten sposób i z ogromnym bólem musiała wziąć udział w pokazie tańca.
Nauka
Zła dieta może powodować obniżenie nastroju i zdolności poznawczych. Naukowcy potwierdzają związek żywienia z neurochemią
![](/files/1922771799/hepsomali-mozg-zywienie-foto1,w_133,r_png,_small.png)
Jedzenie niezdrowej żywności może prowadzić do zmian w mózgu, związanych z depresją i zaburzeniami lękowymi. Obniżeniu mogą też ulec zdolności poznawcze. Do takich wniosków doszli naukowcy z Wielkiej Brytanii, obserwując skany mózgów pacjentów z różnymi nawykami żywieniowymi. Uwidocznione zostały zmiany w neuroprzekaźnikach i objętości istoty szarej u osób, które mają złą dietę, w porównaniu z tymi, które stosują dietę śródziemnomorską. Badacze wciąż poszukują potwierdzenia mechanizmów, które sprawiają, że jedzenie ma taki wpływ na kondycję ośrodkowego układu nerwowego. Jedna z koncepcji zakłada powiązanie ich z nieprawidłowościami w mikrobiocie jelitowej.
Handel
Z programów lojalnościowych w sklepach korzysta 85 proc. Polaków. Ważne są dla nich promocje, personalizowane oferty i zbieranie punktów na nagrody
![](/files/1922771799/carrefour-programy-foto-4,w_133,r_png,_small.png)
Przy wyborze sklepu stacjonarnego Polacy zwracają uwagę na dogodną lokalizację, duży wybór produktów i atrakcyjne ceny. Istotne są dla nich również programy lojalnościowe, z których korzysta już 85 proc. konsumentów, a 40 proc. decyduje się na zakupy właśnie ze względu na oferowane w nim rabaty – wynika z badania SW Research na zlecenie sieci Carrefour. Przyszłością rozwoju takich programów są spersonalizowane oferty, które pomagają klientom oszczędzać pieniądze na produktach kupowanych przez nich najczęściej. W taką stronę swoją platformę rozwija również Carrefour. Ostatnio sieć połączyła siły z programem Payback, przez co zasięg programu lojalnościowego zwiększył się do 10 mln klientów.