Instalacja pompy ciepła z buforem ciepła i zasobnikiem - dlaczego warto?
Zalety korzystania z pomp ciepła są powszechnie znane - wielofunkcyjność, ekologiczność, wygoda użytkowania… Aby jednak maksymalnie wykorzystać możliwości, które daje pompa, dobrze jest połączyć ją z buforem ciepła oraz zasobnikiem ciepłej wody użytkowej.
Zbiorniki buforowe mają istotny udział w efektywnym wykorzystywaniu energii wytwarzanej przez pompy. Zapewniają odpowiedni poziom wody w instalacji, dzięki czemu pompa pracuje stabilnie. Sprężarka rzadziej się uruchamia, co przekłada się na wydłużenie żywotności całego urządzenia. Bufor może stanowić również magazyn energii niezbędnej do procesu odszraniania.
Odpowiedni zasobnik c.w.u. jest natomiast idealnym rozwiązaniem do przygotowania ciepłej wody użytkowej. Umożliwia on także magazynowanie ciepła w przypadku nadwyżki energii elektrycznej powstałej np. w słoneczne dni we własnej instalacji fotowoltaicznej. Inteligentne wykorzystanie nadwyżek umożliwia funkcja SmartGrid dostępna między innymi pompach ciepła oferowanych przez Termet.
Wybór nie musi być trudny
Poprawnie dobrany bufor oraz zasobnik zwiększają efektywność energetyczną całego układu, zapewniając komfort ogrzewania i produkcji c.w.u. Aby ten wybór ułatwić, firma Termet oferuje odpowiednio zestawione pakiety, które optymalizują pracę instalacji.
Program doboru
Jeśli decydujesz się na oddzielny zakup urządzeń, warto wstępnie oszacować moc pompy ciepła oraz pojemność zasobnika i bufora. W tym celu Termet udostępnia program doboru, który ułatwia podjęcie właściwej decyzji. Wystarczy w prosty sposób uzupełnić kilka informacji:
1. lokalizację,
2. rodzaj budynku i jego powierzchnię
3. standard energetyczny opierający się na tabeli
Na podstawie tych danych, program obliczy szacowaną moc pompy ciepła oraz pojemność zasobnika i bufora.
Link do pobrania programu:
https://www.termet.com.pl/pompy-ciepla/wp-content/uploads/2022/11/PROGRAM-DOBORU-POMPY-CIEPLA.xlsx
![Oaza spokoju na Żoliborzu Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_1581999827,w_254,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Oaza spokoju na Żoliborzu
![Architektoniczne inspiracje ze świata arch. Magdaleny Federowicz-Boule](/files/_uploaded/glownekonf_239389579,w_225,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Architektoniczne inspiracje ze świata arch. Magdaleny Federowicz-Boule
![Vileda wprowadza nową linię suszarek Ultimate – styl i funkcjonalność w jednym](/files/_uploaded/glownekonf_561437929,w_177,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Vileda wprowadza nową linię suszarek Ultimate – styl i funkcjonalność w jednym
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Nie żyje Bogumiła Wander
![](/files/1922771799/wander,w_274,r_png,_small.png)
Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy
Zdrowie
![](/files/1922771799/klimentowie-migreny-foto-ram,w_274,_small.jpg)
Lenka Klimentová: Od 12. roku życia męczą mnie silne migreny. Najbardziej cierpiałam w czasie ciąży, kiedy nie mogłam brać tabletek
Tancerka przyznaje, że ataki migreny uniemożliwiają jej normalne funkcjonowanie i czasami nie jest w stanie nic zrobić, nawet wykonać najprostszych czynności. I choć próbowała już wielu metod, by złagodzić tę niezwykle uciążliwą dolegliwość, to na dłuższą metę wszystko staje się nieskuteczne. Pomagają jedynie silne tabletki. Lenka Klimentová wspomina, że kiedy była w ciąży, przez pierwsze miesiące nie mogła się ratować w ten sposób i z ogromnym bólem musiała wziąć udział w pokazie tańca.
Nauka
Zła dieta może powodować obniżenie nastroju i zdolności poznawczych. Naukowcy potwierdzają związek żywienia z neurochemią
![](/files/1922771799/hepsomali-mozg-zywienie-foto1,w_133,r_png,_small.png)
Jedzenie niezdrowej żywności może prowadzić do zmian w mózgu, związanych z depresją i zaburzeniami lękowymi. Obniżeniu mogą też ulec zdolności poznawcze. Do takich wniosków doszli naukowcy z Wielkiej Brytanii, obserwując skany mózgów pacjentów z różnymi nawykami żywieniowymi. Uwidocznione zostały zmiany w neuroprzekaźnikach i objętości istoty szarej u osób, które mają złą dietę, w porównaniu z tymi, które stosują dietę śródziemnomorską. Badacze wciąż poszukują potwierdzenia mechanizmów, które sprawiają, że jedzenie ma taki wpływ na kondycję ośrodkowego układu nerwowego. Jedna z koncepcji zakłada powiązanie ich z nieprawidłowościami w mikrobiocie jelitowej.
Handel
Z programów lojalnościowych w sklepach korzysta 85 proc. Polaków. Ważne są dla nich promocje, personalizowane oferty i zbieranie punktów na nagrody
![](/files/1922771799/carrefour-programy-foto-4,w_133,r_png,_small.png)
Przy wyborze sklepu stacjonarnego Polacy zwracają uwagę na dogodną lokalizację, duży wybór produktów i atrakcyjne ceny. Istotne są dla nich również programy lojalnościowe, z których korzysta już 85 proc. konsumentów, a 40 proc. decyduje się na zakupy właśnie ze względu na oferowane w nim rabaty – wynika z badania SW Research na zlecenie sieci Carrefour. Przyszłością rozwoju takich programów są spersonalizowane oferty, które pomagają klientom oszczędzać pieniądze na produktach kupowanych przez nich najczęściej. W taką stronę swoją platformę rozwija również Carrefour. Ostatnio sieć połączyła siły z programem Payback, przez co zasięg programu lojalnościowego zwiększył się do 10 mln klientów.