Komunikaty PR

Izmir i Bodrum dołączają do tureckiej mapy Przewodnika Michelin

2023-07-27  |  10:00
Biuro prasowe
Kontakt
Emilia Potocka
Synertime

Aleja Wyścigowa
02-681 Warszawa
e.potocka|synertime.pl| |e.potocka|synertime.pl
668132416
www.synertime.pl

Izmir i Bodrum dołączają do Stambułu jako nowe tureckie lokalizacje, wyselekcjonowane przez inspektorów Przewodnika Michelin. Rozszerzenie o te dwa miejsca o szczególnym znaczeniu kulturowym i turystycznym potwierdza, że Türkiye (Turcja) obfituje w atrakcje dla smakoszy. Ogłoszenie wyróżnionych w Izmirze i Bodrum restauracji odbędzie się podczas uroczystej ceremonii w dniu 9 listopada 2023 r. w Stambule.

Michelin poinformował o dołączeniu Izmiru i Bodrum do swej światowej sławy Przewodnika. Ceremonia przedstawienia wyróżnionych restauracji odbędzie się podczas wyjątkowego wydarzenia organizowanego w Stambule w dniu 9 listopada 2023 roku.

Silnie zakorzeniony w tureckich tradycjach kuchni Morza Egejskiego i Śródziemnego oraz lokalnym terroir, Izmir i jego okolice, w tym urocza dzielnica Urla, mieszcząca się na szlaku winiarskim, oferują wiele rozmaitych doznań kulinarnych. Od modnych restauracji i nowoczesnych kawiarni, po tradycyjne i popularne lokale – to wszystko znajdziemy w różnorodnej ofercie gastronomicznej Izmiru. Restauracje często prowadzone są przez miejscowych, młodych szefów kuchni, którzy w szczególny sposób łączą tradycyjne dziedzictwo kulinarne z nowoczesną formą. W wielu takich miejscach można skosztować egejskich przysmaków, świeżo złowionych ryb i obfitości meze.

W Bodrum, będącym jednym z najbardziej znanych, ekskluzywnych tureckich ośrodków turystycznych w prowincji Muğla, zaobserwować można ciekawe połączenie tureckich restauracji serwujących dania oparte na składnikach prosto z  morza, z lokalami oferującymi dania kuchni międzynarodowej. Wśród tych ostatnich, największą popularnością cieszą się restauracje azjatyckie i włoskie. Kompilacja ta tworzy wybitnie interesującą scenę gastronomiczną, oprócz tego tutejsze luksusowe kurorty koncentrują się na tym, aby zapewnić gościom najlepsze i najbardziej kreatywne doznania kulinarne.

Gwendal Poullennec, Międzynarodowy Dyrektor Przewodnika Michelin komentuje:
„Po ubiegłorocznym dołączeniu do naszego Przewodnika Stambułu, nasi inspektorzy niezmiernie cieszą się, że teraz mogą umieścić w nim Izmir oraz Bodrum. W rzeczy samej, te dwa miejsca są nie tylko przestrzenią dla niezapomnianych przeżyć kulturalnych i turystycznych, ale i kulinarnych, co niewątpliwie zasługuje na odkrycie. W Izmirze i jego okolicach znaleźć można atrakcyjne restauracje, będące celebracją lokalnego dziedzictwa oraz ukazujące wysoki poziom umiejętności gastronomicznych wielu młodych szefów kuchni. Bodrum natomiast wyróżnia się bogactwem restauracji, wśród których szereg tradycyjnych i ogólnodostępnych lokali znajduje się w centrum miasta, a innowacyjne koncepcje można znaleźć w luksusowych kurortach. Dodając te dwa nowe obszary do rodziny Przewodnika Michelin, mamy szczerą nadzieję, iż na całym świecie rozpowszechnimy przesłanie, że Türkiye (Turcja) to destynacja, której również pod względem kulinarnym, nie można pominąć”.

Mehmet Nuri Ersoy, Minister Kultury i Turystyki Republiki Türkiye (Turcji) dodał: „Cieszymy się, że tuż po Stambule jako „miasta gastronomii” na pierwszy plan wysuwają się również Izmir i Bodrum. Dzięki naszym utalentowanym szefom kuchni, którzy łączą najlepsze produkty regionu ze strategią „od pola do stołu” będziemy mogli zaprezentować bogactwo naszej kultury kulinarnej, której podstawą jest koncepcja zrównoważonego rozwoju. Turyści, którzy przybędą do Izmiru i Bodrum, aby skosztować tych przysmaków, będą mogli podziwiać również turkusowe wody Morza Egejskiego, ich bogate dziedzictwo historyczne i wysokiej jakości infrastrukturę oraz cieszyć się nieograniczonymi możliwościami, począwszy od turystyki rejsowej, a skończywszy na Błękitnych Rejsach łodzią gulet. Niezmiernie cieszymy się, że te dwie nowe lokalizacje pokazują rosnący potencjał tureckiej sceny kulinarnej i jesteśmy przekonani, że w nadchodzących latach do Przewodnika zostanie dodanych jeszcze wiele innych miast”.

Przewodnik Michelin po Stambule, wydany po raz pierwszy w 2022 roku, ukazuje  potencjał gastronomiczny i różnorodność kulinarną największego miasta Türkiye (Turcji). Przedstawia on 53 restauracje, w tym 5 wyróżnionych gwiazdką Michelin (jedna z nich posiada dwie gwiazdki, oraz cztery – jedną gwiazdkę), 1 zieloną gwiazdką Michelin i 10 – nagrodą Bib Gourmand. Przewodnik Michelin podkreślił różnorodność dań sezonowych i specjałów Stambułu oraz ukazał przegląd restauracji – od lokali typu bistro, po tradycyjne i luksusowe miejsca.

Podobnie jak w przypadku wszystkich destynacji, które obejmuje przewodnik Michelin, scena kulinarna Izmiru i Bodrum przestawiona została z uwzględnieniem najlepszych restauracji w oparciu o historyczną i uniwersalną metodologię Przewodnika Michelin. Wdrożona przez zespół anonimowych i niezależnych inspektorów, wśród których byli profesjonaliści z branży, a obecnie pełnoetatowi pracownicy Grupy Michelin, metodologia ta skupia się wyłącznie na jakości proponowanych potraw, ocenianych według 5 kryteriów:

- jakość składników;

- mistrzostwo technik kulinarnych;

- harmonia smaków potraw;

- osobowość szefa kuchni;

- stałość poziomu menu.

Pełny wykaz restauracji z przewodnika „Michelin Guide İstanbul, İzmir, Bodrum 2024” zostanie zaprezentowany 9 listopada 2023 r. podczas ceremonii  w Stambule. Lista będzie dostępna na stronie internetowej przewodnika Michelin, a także w bezpłatnej aplikacji mobilnej dla systemów iOS i Android.

O Michelin:

Michelin to wiodąca firma zajmująca się mobilnością. Zaangażowana jest w zrównoważone zwiększanie mobilności, projektowanie i dystrybucję odpowiednio dobranych opon, usług i rozwiązań dla potrzeb swoich klientów oraz  dostarczanie usług cyfrowych, map i przewodników, które pomagają wzbogacić wycieczki i podróże czyniąc je wyjątkowym doświadczeniem, a także opracowywanie zaawansowanych technologicznie materiałów, które służą różnym gałęziom przemysłu. Z siedzibą w Clermont-Ferrand we Francji, firma Michelin jest obecna w 175 krajach, zatrudnia 132 200 pracowników i prowadzi 67 zakładów produkujących opony, których w 2022 r. łączna produkcja wyniosła około 167 milionów opon (www.michelin.com).

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Synertime
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Podróże Rekordowe wyniki sprzedaży Fru.pl Biuro prasowe
2024-07-31 | 13:00

Rekordowe wyniki sprzedaży Fru.pl

Lato w pełni, a to oznacza czas wakacyjnych wyjazdów. Jak pokazują dane sprzedażowe Fru.pl Polacy planują podróże i szukają najlepszych ofert już od początku roku. Od
Podróże Kiwi.com sprawdza, w jakie role najczęściej się wcielamy na urlopie.
2024-07-30 | 13:00

Kiwi.com sprawdza, w jakie role najczęściej się wcielamy na urlopie.

Jak wskazują wyniki badania przeprowadzonego wśród respondentów z Polski na zlecenie Kiwi.com, Polacy mają bardzo bogate plany podróżnicze. Co trzeci ankietowany ma zamiar
Podróże Korea Południowa w sierpniu: Gorący, ale fascynujący kierunek
2024-07-29 | 15:00

Korea Południowa w sierpniu: Gorący, ale fascynujący kierunek

Sierpień w Korei Południowej to miecz obosieczny. Choć na pierwszy rzut oka upał i wilgotność w sierpniu w Korei Południowej mogą być intensywne, kraj ten oferuje

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Bogumiła Wander

Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Bogumiły Wander, jednej z najbardziej cenionych postaci polskiego świata medialnego. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Zdrowie

Nauka

Zła dieta może powodować obniżenie nastroju i zdolności poznawczych. Naukowcy potwierdzają związek żywienia z neurochemią

Jedzenie niezdrowej żywności może prowadzić do zmian w mózgu, związanych z depresją i zaburzeniami lękowymi. Obniżeniu mogą też ulec zdolności poznawcze. Do takich wniosków doszli naukowcy z Wielkiej Brytanii, obserwując skany mózgów pacjentów z różnymi nawykami żywieniowymi. Uwidocznione zostały zmiany w neuroprzekaźnikach i objętości istoty szarej u osób, które mają złą dietę, w porównaniu z tymi, które stosują dietę śródziemnomorską. Badacze wciąż poszukują potwierdzenia mechanizmów, które sprawiają, że jedzenie ma taki wpływ na kondycję ośrodkowego układu nerwowego. Jedna z koncepcji zakłada powiązanie ich z nieprawidłowościami w mikrobiocie jelitowej.

Handel

Z programów lojalnościowych w sklepach korzysta 85 proc. Polaków. Ważne są dla nich promocje, personalizowane oferty i zbieranie punktów na nagrody

Przy wyborze sklepu stacjonarnego Polacy zwracają uwagę na dogodną lokalizację, duży wybór produktów i atrakcyjne ceny. Istotne są dla nich również programy lojalnościowe, z których korzysta już 85 proc. konsumentów, a 40 proc. decyduje się na zakupy właśnie ze względu na oferowane w nim rabaty – wynika z badania SW Research na zlecenie sieci Carrefour. Przyszłością rozwoju takich programów są spersonalizowane oferty, które pomagają klientom oszczędzać pieniądze na produktach kupowanych przez nich najczęściej. W taką stronę swoją platformę rozwija również Carrefour. Ostatnio sieć połączyła siły z programem Payback, przez co zasięg programu lojalnościowego zwiększył się do 10 mln klientów.