Kosmiczna nowość w Twojej sypialni - kołdra z technologią od NASA
Niedawno na rynku pojawiła się wyjątkowa nowość: kołdra z formułą innowacyjnej tkaniny stworzonej na potrzeby NASA. Mowa o technologii Outlast, która ma zapewnić użytkownikowi komfort cieplny: zimą – ciepło, a latem – chłód, tak aby ciało otrzymywało optymalną temperaturę.
Jeśli użytkownikowi zdarza się nadmiernie pocić pod kołdrą lub z kolei marznąć w nocy - ten produkt jest dla niego. Najnowsze kołdry i poduszki Senna Home wykorzystują innowacyjną technologię Outlast powstałą na zamówienie NASA, by chłonąć nadmiar ciepła i oddać je, gdy temperatura w nocy spada. Firma, która opatentowała te rozwiązanie i wprowadziła je na rynek - totalnie zmieniła standardy termoregulacji tekstyliów na całym świecie.
Specjalna tkanina została opracowana początkowo na potrzeby udoskonalenia kombinezonów kosmicznych, tak, aby zadbać o idealną temperaturę ciała astronauty. Dziś stosowana jest też m.in. w motorsporcie. Włókno zawiera w sobie specjalny aerożel, czyli mikrokapsułki, będące jedną z najlżejszych substancji stałych (dzięki niezwykle dużej zawartości powietrza), jednocześnie zapewniając najlepszą wartość izolacji.
Od niedawna stosuje ją w wybranych wyrobach także polska marka Interwidex, która wprowadziła do oferty serię Outlast Senna Home. Produkty premium (tak jakościowo, jak i cenowo) zaprojektowane są na potrzeby najbardziej wymagających użytkowników. Dzięki tkaninie z technologią termoregulacji nie dochodzi do skoków temperatury podczas snu. Zrównoważony klimat przez całą noc ma bezpośredni wpływ na jakość snu i wydajność następnego dnia. Dzięki nowym produktom, sen jest także higieniczniejszy i pozytywnie wpływa na redukcję stresu. Wyjątkowo szybko też reguluję temperaturę użytkownika. Specjalne kapsułki PCM w stanie ciekłym absorbują ciepło i krystalizują się, gdy temperatura spada - w ten sposób oddają zmagazynowaną energię i ponownie zmieniają stan skupienia.
Tkaninę, stworzoną przez niemiecką firmę Outlast Technologies GmbH, charakteryzuje m.in. większy efekt chłodzenia, ale także imponującą zdolność pochłaniania ciepła. Tym samym, materiał eliminuje powstawanie potu. Dodatkowo, jak informuje producent: do produkcji wyrobu wymagane jest nie tylko 35 razy mniej wody niż do produkcji bawełny, ale także Outlast składa się w 80% z surowców odnawialnych.
Więcej o technologii termoregulacyjnej znajdą Państwo na:
https://www.outlast.com/en/
O samej kołdrze oraz wyrobach polskiego producenta Interwidex z Mazur przeczytają Państwo tutaj:
https://inter-widex.pl/
Oaza spokoju na Żoliborzu
Architektoniczne inspiracje ze świata arch. Magdaleny Federowicz-Boule
Vileda wprowadza nową linię suszarek Ultimate – styl i funkcjonalność w jednym
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Nie żyje Bogumiła Wander
Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy
Zdrowie
Lenka Klimentová: Od 12. roku życia męczą mnie silne migreny. Najbardziej cierpiałam w czasie ciąży, kiedy nie mogłam brać tabletek
Tancerka przyznaje, że ataki migreny uniemożliwiają jej normalne funkcjonowanie i czasami nie jest w stanie nic zrobić, nawet wykonać najprostszych czynności. I choć próbowała już wielu metod, by złagodzić tę niezwykle uciążliwą dolegliwość, to na dłuższą metę wszystko staje się nieskuteczne. Pomagają jedynie silne tabletki. Lenka Klimentová wspomina, że kiedy była w ciąży, przez pierwsze miesiące nie mogła się ratować w ten sposób i z ogromnym bólem musiała wziąć udział w pokazie tańca.
Nauka
Zła dieta może powodować obniżenie nastroju i zdolności poznawczych. Naukowcy potwierdzają związek żywienia z neurochemią
Jedzenie niezdrowej żywności może prowadzić do zmian w mózgu, związanych z depresją i zaburzeniami lękowymi. Obniżeniu mogą też ulec zdolności poznawcze. Do takich wniosków doszli naukowcy z Wielkiej Brytanii, obserwując skany mózgów pacjentów z różnymi nawykami żywieniowymi. Uwidocznione zostały zmiany w neuroprzekaźnikach i objętości istoty szarej u osób, które mają złą dietę, w porównaniu z tymi, które stosują dietę śródziemnomorską. Badacze wciąż poszukują potwierdzenia mechanizmów, które sprawiają, że jedzenie ma taki wpływ na kondycję ośrodkowego układu nerwowego. Jedna z koncepcji zakłada powiązanie ich z nieprawidłowościami w mikrobiocie jelitowej.
Handel
Z programów lojalnościowych w sklepach korzysta 85 proc. Polaków. Ważne są dla nich promocje, personalizowane oferty i zbieranie punktów na nagrody
Przy wyborze sklepu stacjonarnego Polacy zwracają uwagę na dogodną lokalizację, duży wybór produktów i atrakcyjne ceny. Istotne są dla nich również programy lojalnościowe, z których korzysta już 85 proc. konsumentów, a 40 proc. decyduje się na zakupy właśnie ze względu na oferowane w nim rabaty – wynika z badania SW Research na zlecenie sieci Carrefour. Przyszłością rozwoju takich programów są spersonalizowane oferty, które pomagają klientom oszczędzać pieniądze na produktach kupowanych przez nich najczęściej. W taką stronę swoją platformę rozwija również Carrefour. Ostatnio sieć połączyła siły z programem Payback, przez co zasięg programu lojalnościowego zwiększył się do 10 mln klientów.