Kuchenne ewolucje
![](/files/_uploaded/wiz_zdjeciekonf_1859200192,w_170,h_95,wo_170,ho_95,r_png,_small.png)
Hanna Gehrke - Gut
GutPR Hanna Gehrke - Gut
ul. Ludwika Rydygiera 14/14
50-249 Wrocław
gutpr|gutpr.pl| |gutpr|gutpr.pl
512078181
gutpr.pl
W kuchni spotykają się smaki, zapachy i… kreatywność, tworząc niezapomniane doznania kulinarne. To przestrzeń, w której możemy wyrazić pasję do gotowania, w pełni „doprawioną” naszą osobowością. Dlatego odpowiednia aranżacja kuchni to klucz, dzięki któremu to pomieszczenie staje się nie tylko wysoce funkcjonalne, ale i estetyczne oraz inspirujące. O tym, jak urządzić piękną oraz nowoczesną kuchnię oraz o jej historii opowiadają ekspertki Galerii Wnętrz DOMAR – Sylwia Gulewicz-Wysocka oraz Aldona Mioduszewska.
Aranżacja kuchni to proces, w którym zderzają się zarówno aspekty praktyczne, jak i artystyczne. Funkcjonalność jest tu także niezwykle istotna, gdyż dobrze zaprojektowana kuchnia ułatwia codzienne czynności, przyspiesza przygotowywanie posiłków i organizację pracy. Odpowiednio rozmieszczone urządzenia, ergonomiczne rozwiązania, wygodne miejsce do przechowywania - to tylko niektóre elementy, które mogą wpływać na efektywność i komfort użytkowania kuchni. Jednak gdzie to zamiłowanie do dobrze urządzonej przestrzeni kuchennej miało swój początek?
Historycznie o wygodniej kuchni
Jak mówi Aldona Mioduszewska, Dyrektor Marketingu Galerii Wnętrz DOMAR:
- Myśl ergonomicznej kuchni zrodziła się w Bauhausie, szkole sztuki i wzornictwa działającej w latach 1919-1933. Jednym z jej z kluczowych założeń było dążenie do funkcjonalności we wszystkich dziedzinach projektowania, a kuchnia nie była tu wyjątkiem. Idea polegała na tworzeniu przedmiotów i przestrzeni, które byłyby praktyczne, ergonomiczne i dostosowane do potrzeb użytkowników. W przypadku kuchni, Bauhaus wprowadził nowe podejście do projektowania, oparte na racjonalnym wykorzystaniu przestrzeni i zwiększeniu efektywności użytkowania. Wprowadzenie funkcjonalności oznaczało, że wszystkie elementy kuchni - od mebli po urządzenia - powinny być zaprojektowane tak, aby ułatwiały przygotowywanie posiłków i organizację pracy. Przykładem był Haus am Horn, czyli pierwszy, modelowy budynek Bauhausu, który wykorzystywał elementy ergonomii w architekturze kuchennej.
Ekspertka dodaje również, że z tamtych stron wywodzi się także kuchnia frankfurcka, którą stworzyła kobieta z myślą o innych kobietach. Margarete Schütte-Lihotzky była nie tylko protegowaną Gustawa Klimta, ale także pierwszą kobietą i dyplomowaną architektką, która studiowała na Uniwersytecie Sztuk Stosowanych w Wiedniu. To także w kuchni frankfurckiej wykorzystany został tzw. trójkąt ergonomiczny, który po dzisiejsze czasy stanowi złotą zasadę aranżacji kuchennych.
- Trójkąt ergonomiczny, znany również jako „kuchenny trójkąt pracy", odnosi się do koncepcji projektowania przestrzeni kuchennej w taki sposób, aby umożliwić wygodne i efektywne poruszanie się między trzema głównymi strefami: strefą gotowania, zlewu i lodówki. Jest to kluczowy element projektowania przestrzeni kuchennej, który ma na celu usprawnienie pracy w tym pomieszczeniu i minimalizowanie niepotrzebnych przemieszczających się czynności. Przy kreowaniu tej zasady, Margarete Schütte-Lihotzky sprawdzała odległości, jakie pokonywały kobiety w kuchniach i zmierzyła czas potrzebny do wykonywania konkretnych zadań. Po wielu pomiarach okazało się, że najbardziej efektywne jest rozpoczynanie czynności od lodówki, korzystania ze zlewu, a koniec gotowanie dania – wyjaśnia Sylwia Gulewicz-Wysocka, architekta Galerii Wnętrz DOMAR.
Z kolei Aldona Mioduszewska przypomina, że zadbała także o „ordynajzery”, czyli o ówczesne innowacje - np. składaną deskę do prasowania czy zminimalizowanie odległości między zlewozmywakiem a koszem na odpadki. Były to elementy, które współcześnie są dla nas już absolutnie naturalne.
Wygodna kuchnia dziś
W dzisiejszych czasach kuchnia odgrywa znacznie większą rolę, niż kiedykolwiek wcześniej. To nie tylko miejsce przygotowywania posiłków, ale również centralny punkt spotkań, tworzenia wspomnień i eksplorowania pasji kulinarnej. Wraz z postępem technologicznym i zmieniającymi się stylami życia, aranżowanie nowoczesnej i wygodnej kuchni staje się coraz bardziej istotne. Dzięki rozwojowi technologii, możemy cieszyć się zaawansowanymi funkcjonalnościami, które ułatwiają i usprawniają nasze codzienne, kulinarne czynności.
- Innowacyjność widać przede wszystkim w coraz to nowocześniejszych sprzętach AGD. Dzisiejsze kuchenki mogą mieć aż 3 piekarniki, funkcje parowaru i nawet mikrofali - co sprawia, że w jednym momencie możemy upiec ciasto, kurczaka i dodatkowo przygotować pizzę. Co więcej, na płytach gazowych, które wyglądają identycznie jak indukcja, mamy specjalne miejsca na wok i dodatkowo grill, co ułatwia gotowanie – mówi Sylwia Gulewicz-Wysocka, dodając:
- Oczywiście nie bez znaczenia jest także nowoczesne wyposażenie meblowe oraz ergonomiczny podział przestrzeni kuchennej. Dzięki funkcjonalnym zabiegom możemy uzyskać dodatkową przestrzeń roboczą, np. w przypadku ruchomego blatu zintegrowanego ze zlewem: gdy nie korzystamy ze zlewozmywaka, przesuwany na nim blat służy jako dodatkowe miejsce do przygotowania posiłków lub dodatkową półkę. Jeśli wolimy typową zabudowę kuchenną, czyli lodówkę, piekarnik, mikrofalówkę utrzymaną w jednej płaszczyźnie, świetnym pomysłem staje się aranżacja w pionie lub poziomym kubiku na jednej ścianie, powyżej i poniżej uzyskujemy dużo miejsca do przechowywania. A taką zabudowę możemy wyposażyć w Wysuwane szuflady są już standardem w zabudowie kuchennej i bardzo ułatwiają utrzymywanie porządku. Możemy w nich zastosować także podświetlenie, szczególnie istotne w ciemnych przestrzeniach. Oprócz tego nie bójmy się umieszczać w szafkach dodatkowych elementów, które przyśpieszą i zorganizują codzienne przygotowywanie posiłków. Chodzi tu m.in. o różnego rodzaju organizery, chowane tace lub deski do krojenia, gniazdka ukryte w szufladach czy… wybudowane głośniki z funkcją bluetooth.
Kolor, oświetlenie i ozdoby aranżacji kuchennych
Trendy w kuchniach podążają za postępem – także pod względem kolorów oraz ornamentacji frontów. Architektka Galerii Wnętrz DOMAR wskazuje, że te najnowsze bazują na aranżacjach stawiających na fornir w ciemnym kolorze, np. orzechowym oraz ryflowane fronty w dopasowanym odcieniu:
- Modnym rozwiązaniem są również blaty ze spieków zintegrowane ze zlewem, który możemy dowolnie zaprojektować wykorzystując właściwości spieku. Jeżeli posiadamy małą kuchnię, bardzo popularnym trendem jest wzbogacanie jej o elementy lustrzane, które wieszamy powyżej strefy roboczej - tak, aby się nie brudziły a jednocześnie powiększały nam optycznie kuchnię, a co ważne – dodatkowo ją doświetlały.
Przy aranżacji kuchni warto pamiętać również o oświetleniu, gdyż jest to element, który wpływa nie tylko na pracę w tym miejscu, ale i na samopoczucie. Stąd oprócz światła górnego, powinniśmy rozważyć także światła podszafkowe. Ale efekt doświetlenia uzyskamy także rozjaśniając kolorystycznie kuchnię i stosując witryny z lustrzanym tyłem.
- Odpowiednio dobrane, jasne odcienie baterii oraz sprzętu AGD dodatkowo rozjaśniają kuchnię. Nawet blat z połyskiem odbije światło, doświetlając całą przestrzeń. Pomocne będą tu także witryny z lustrzanym tyłem. Wszystko to przyczyni się do stworzenia przyjaznej i komfortowej przestrzeni kuchennej – podpowiada Sylwia Gulewicz-Wysocka.
Aranżowanie nowoczesnej, wygodnej kuchni to nie tylko tworzenie pięknego pomieszczenia, ale także zapewnienie efektywności, funkcjonalności i komfortu w naszych codziennych czynnościach kulinarnych. Poprzez zastosowanie innowacyjnych technologii, nowoczesnych materiałów i inteligentnych rozwiązań, takich jak te dostępne w salonach zlokalizowanych we wrocławskiej Galerii Wnętrz DOMAR, możemy stworzyć kuchnię, która nie tylko odzwierciedla nasz styl życia, ale również ułatwia nam pracę i dostarcza niezwykłych doznań kulinarnej przyjemności.
![Oaza spokoju na Żoliborzu Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_1581999827,w_254,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Oaza spokoju na Żoliborzu
![Architektoniczne inspiracje ze świata arch. Magdaleny Federowicz-Boule](/files/_uploaded/glownekonf_239389579,w_225,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Architektoniczne inspiracje ze świata arch. Magdaleny Federowicz-Boule
![Vileda wprowadza nową linię suszarek Ultimate – styl i funkcjonalność w jednym](/files/_uploaded/glownekonf_561437929,w_177,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Vileda wprowadza nową linię suszarek Ultimate – styl i funkcjonalność w jednym
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Nie żyje Bogumiła Wander
![](/files/1922771799/wander,w_274,r_png,_small.png)
Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy
Zdrowie
![](/files/1922771799/klimentowie-migreny-foto-ram,w_274,_small.jpg)
Lenka Klimentová: Od 12. roku życia męczą mnie silne migreny. Najbardziej cierpiałam w czasie ciąży, kiedy nie mogłam brać tabletek
Tancerka przyznaje, że ataki migreny uniemożliwiają jej normalne funkcjonowanie i czasami nie jest w stanie nic zrobić, nawet wykonać najprostszych czynności. I choć próbowała już wielu metod, by złagodzić tę niezwykle uciążliwą dolegliwość, to na dłuższą metę wszystko staje się nieskuteczne. Pomagają jedynie silne tabletki. Lenka Klimentová wspomina, że kiedy była w ciąży, przez pierwsze miesiące nie mogła się ratować w ten sposób i z ogromnym bólem musiała wziąć udział w pokazie tańca.
Nauka
Zła dieta może powodować obniżenie nastroju i zdolności poznawczych. Naukowcy potwierdzają związek żywienia z neurochemią
![](/files/1922771799/hepsomali-mozg-zywienie-foto1,w_133,r_png,_small.png)
Jedzenie niezdrowej żywności może prowadzić do zmian w mózgu, związanych z depresją i zaburzeniami lękowymi. Obniżeniu mogą też ulec zdolności poznawcze. Do takich wniosków doszli naukowcy z Wielkiej Brytanii, obserwując skany mózgów pacjentów z różnymi nawykami żywieniowymi. Uwidocznione zostały zmiany w neuroprzekaźnikach i objętości istoty szarej u osób, które mają złą dietę, w porównaniu z tymi, które stosują dietę śródziemnomorską. Badacze wciąż poszukują potwierdzenia mechanizmów, które sprawiają, że jedzenie ma taki wpływ na kondycję ośrodkowego układu nerwowego. Jedna z koncepcji zakłada powiązanie ich z nieprawidłowościami w mikrobiocie jelitowej.
Handel
Z programów lojalnościowych w sklepach korzysta 85 proc. Polaków. Ważne są dla nich promocje, personalizowane oferty i zbieranie punktów na nagrody
![](/files/1922771799/carrefour-programy-foto-4,w_133,r_png,_small.png)
Przy wyborze sklepu stacjonarnego Polacy zwracają uwagę na dogodną lokalizację, duży wybór produktów i atrakcyjne ceny. Istotne są dla nich również programy lojalnościowe, z których korzysta już 85 proc. konsumentów, a 40 proc. decyduje się na zakupy właśnie ze względu na oferowane w nim rabaty – wynika z badania SW Research na zlecenie sieci Carrefour. Przyszłością rozwoju takich programów są spersonalizowane oferty, które pomagają klientom oszczędzać pieniądze na produktach kupowanych przez nich najczęściej. W taką stronę swoją platformę rozwija również Carrefour. Ostatnio sieć połączyła siły z programem Payback, przez co zasięg programu lojalnościowego zwiększył się do 10 mln klientów.