Komunikaty PR

Kulinarne Urodziny Jemy w Łodzi także w Manufakturze!

2023-07-21  |  10:00
Biuro prasowe
Do pobrania docx ( 0.01 MB )

Na 600-lecie Łodzi Manufaktura przygotowała się kompleksowo – przed nami weekend pełen atrakcji, zarówno dla duszy, jak i ciała. Restauratorzy zadbali o to drugie – z okazji wielkiego jubileuszu, od piątku do niedzieli (28.07 – 30.07) w 13 lokalach na rynku Manufaktury będzie można spróbować dań głównych, koktajli i deserów w prawdziwie łódzkim klimacie.

Kulinarne Urodziny Łodzi – piątek, sobota, niedziela (28.07 – 30.07)

Restauracje w Manufakturze przygotowały specjalne dania inspirowane łódzką kuchnią:

W Al Dente będzie można zjeść łódzki kapuśniak (z młodej, kiszonej kapusty na wędzonce z prażokami, konfitowaną cebulą i guanciale). Z kolei Anatewka przygotowała holiszki, czyli gołąbki z mięsem wołowym z rodzynkami, sosem pomidorowym i puree ziemniaczanym. W Bawełnie zjemy łódzkiego żulika z aromatyczną, włoską ricottą i konfiturą z wiśni. W Bierhalle czeka pieczona golonka w łódzkim piwie, podawana prosto z pieca z kapustą sauer, ogórkami kiszonymi, pieczonymi ziemniakami, chrzanem oraz musztardą. Galicja przygotowała kultową zalewajkę podaną z prażokami i okrasą, natomiast w Kaukazie będzie można skosztować urodzinowego tiramisu na cieście francuskim pod czekoladową kopułą.

Propozycja Manuarte to zredukowana zalewajka, czyli mus kaszankowy z chorizo, żulikiem, burakiem, konfitowanym ziemniakiem i jajkiem na miękko. W Rajskim Manu zjemy perliczki z sosem pomarańczowym, kluskami półfrancuskimi oraz jarmużem. W Szpulce czekają knedle po łódzku, czyli klasyczne kluski ziemniaczane z truskawkami podawane z młodą zasmażaną kapustą z koprem. Tawerna Pepe Verde przygotowała urocze monoporcje z herbem Łodzi, czyli biszkopt z malinami, mus twarogowy i galaretkę o smaku mango-morela. W Restauracji Zielona natomiast będzie można skosztować łodzianki, czyli zupy chrzanowej podanej z łódkami ziemniaczanymi, karotką, jajkiem i szczypiorkiem.

Urodziny Łodzi w Manufakturze trzeba zatem spędzić kompleksowo – najpierw warto wybrać się na smaczny i sycący obiad, a później oczywiście pod scenę, gdzie wystąpią: Dawid Kwiatkowski, Margaret, Strachy na Lachy, Kayah, Ignacy i Kult.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia Podczas Pol’and’Rock powstanie rekordowy obraz z wkrętów Biuro prasowe
2024-08-02 | 07:30

Podczas Pol’and’Rock powstanie rekordowy obraz z wkrętów

W tym roku podczas najbardziej znanego festiwalu w Polsce, Pol’and’Rock, powstanie „wkręcone” dzieło. Firma Klimas Wkręt-met, producent technik zamocowań dla
Styl życia Teatr dla dzieci, koncert, DJ i joga – tak wygląda sierpień w Galerii Północnej
2024-07-31 | 13:00

Teatr dla dzieci, koncert, DJ i joga – tak wygląda sierpień w Galerii Północnej

Spektakle dla dzieci, koncert i joga w ogrodach na dachu oraz sety DJ-a. Sierpień w Galerii Północnej zapowiada się kulturalnie i aktywnie. W Galerii Północnej trwa lato
Styl życia Pokolenie pracoholików ma się dobrze. Co drugi Polak pracuje po godzinach
2024-07-31 | 11:40

Pokolenie pracoholików ma się dobrze. Co drugi Polak pracuje po godzinach

Praca po godzinach i brak odpowiedniego odpoczynku to norma w Polsce. Według raportu enel-med „Łączy nas zdrowie” aż 56 proc. Polaków pracuje wieczorami lub

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Bogumiła Wander

Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Bogumiły Wander, jednej z najbardziej cenionych postaci polskiego świata medialnego. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Zdrowie

Nauka

Zła dieta może powodować obniżenie nastroju i zdolności poznawczych. Naukowcy potwierdzają związek żywienia z neurochemią

Jedzenie niezdrowej żywności może prowadzić do zmian w mózgu, związanych z depresją i zaburzeniami lękowymi. Obniżeniu mogą też ulec zdolności poznawcze. Do takich wniosków doszli naukowcy z Wielkiej Brytanii, obserwując skany mózgów pacjentów z różnymi nawykami żywieniowymi. Uwidocznione zostały zmiany w neuroprzekaźnikach i objętości istoty szarej u osób, które mają złą dietę, w porównaniu z tymi, które stosują dietę śródziemnomorską. Badacze wciąż poszukują potwierdzenia mechanizmów, które sprawiają, że jedzenie ma taki wpływ na kondycję ośrodkowego układu nerwowego. Jedna z koncepcji zakłada powiązanie ich z nieprawidłowościami w mikrobiocie jelitowej.

Handel

Z programów lojalnościowych w sklepach korzysta 85 proc. Polaków. Ważne są dla nich promocje, personalizowane oferty i zbieranie punktów na nagrody

Przy wyborze sklepu stacjonarnego Polacy zwracają uwagę na dogodną lokalizację, duży wybór produktów i atrakcyjne ceny. Istotne są dla nich również programy lojalnościowe, z których korzysta już 85 proc. konsumentów, a 40 proc. decyduje się na zakupy właśnie ze względu na oferowane w nim rabaty – wynika z badania SW Research na zlecenie sieci Carrefour. Przyszłością rozwoju takich programów są spersonalizowane oferty, które pomagają klientom oszczędzać pieniądze na produktach kupowanych przez nich najczęściej. W taką stronę swoją platformę rozwija również Carrefour. Ostatnio sieć połączyła siły z programem Payback, przez co zasięg programu lojalnościowego zwiększył się do 10 mln klientów.