Lekko, zdrowo i roślinnie. 3 przepisy na warzywne przekąski na grilla
Długi weekend majowy rozpoczyna sezon na wyczekiwane przez wielu potrawy z grilla. Na ruszcie sprawdzi się nie tylko mięso, ale także aromatyczne warzywa. Sposobów na ich przyrządzenie jest wiele, a sekret ich doskonałego smaku tkwi w dodatkach i odpowiednich połączeniach smakowych. Grillowane warzywa doskonale łączą się z różnorodnymi sosami, dipami, pastami i hummusami. Przekąski na bazie warzyw to rozwiązanie nie tylko dla wegan czy wegetarian, a dla wszystkich wielbicieli nowych smaków. Odkryj przepisy na bezmięsne dania z grilla, które zachwycą nawet wielbicieli mięsa!
Grillowane szparagi z cytrynowym twistem
W maju rozpoczyna się sezon na szparagi, dlatego właśnie wtedy są one najsmaczniejsze i najtańsze. Warto więc zaprosić je do swojego menu i przyrządzić ich grillowaną wersję z dodatkiem hummusu i soku z cytryny.
Składniki (na 2 porcje):
-
500 g zielonych szparagów,
-
sok z 1 cytryny,
-
opakowanie hummusu klasycznego Pełna Dobra,
-
5 łyżek oliwy z oliwek,
-
2 łyżeczki czosnku granulowanego,
-
sól i pieprz,
-
opcjonalnie sól morska w płatkach.
Dodatkowo: 2 tacki aluminiowe.
Sposób przygotowania:
-
Szparagi oczyść, usuń zdrewniałe końcówki.
-
W miseczce wymieszaj oliwę z czosnkiem, solą i pieprzem.
-
Szparagi rozmieść na dwóch tackach aluminiowych. Każdą porcję nasmaruj marynatą.
-
Grilluj szparagi w tacce aluminiowej na rozgrzanym ruszcie ok. 15 minut. Od czasu do czasu przewracaj je, by podpiekły się z każdej strony.
-
Na talerzach rozsmaruj hummus klasyczny, dodaj ugrillowane szparagi i soczyście skrop sokiem z cytryny. Wierzch możesz posypać solą morską w płatkach.
Roladki z cukinii wypełnione hummusem
Zawijasy, koreczki i roladki to niezastąpiony składnik spotkań z bliskimi. Nie może zabraknąć ich także na wspólnym grillu. W tej wersji ich podstawą będzie cukinia, która doskonale sprawdza się na rozgrzanym ruszcie. Jak przygotować smakowite roladki z cukinią i aksamitnym hummusem?
Składniki (2-3 porcje):
-
1 duża cukinia,
-
1 papryka czerwona,
-
1 papryka żółta,
-
opakowanie hummusu trio Pełna Dobra,
-
3 łyżki oliwy,
-
sól i pieprz,
-
płatki chilli.
Dodatkowo: 2 tacki aluminiowe, wykałaczki.
Sposób przygotowania:
-
Cukinię umyj, odetnij końce.
-
Pokrój cukinię wzdłuż w plastry o grubości ok. 3 mm.
-
Plastry posól i przełóż na ręcznik papierowy, by nieco odsączyć je z wody.
-
Tacki aluminiowe posmaruj oliwą. Połóż na nich każdy plaster cukinii osobno.
-
Grilluj cukinię ok. 5 minut z każdej strony.
-
W tym czasie umyj papryki i pokrój je w krótkie paski.
-
Ugrillowane plastry nieco przestudź. Na każdy z nich dodaj trochę hummusu o wybranym smaku, kawałek papryki czerwonej i żółtej.
-
Gotowe plastry zwiń w roladki i wbij w nie wykałaczki.
-
Roladki dodatkowo oprósz pieprzem, solą i płatkami chilli.
Chrupiące grzanki z grillowanymi warzywami
Składniki (na 3-4 porcje):
- kilka kawałków pieczywa,
- 1 duża cukinia,
- garść pomidorków cherry,
- 1 papryka żółta,
- 2 opakowania hummusu z toppingiem z salsą od Pełna Dobra,
- 1/2 limonki,
- sól gruboziarnista,
- pieprz,
- 2-3 łyżki oliwy,
- 1 ząbek czosnku,
- garść ulubionych kiełków.
Dodatkowo: 2 tacki aluminiowe.
Sposób przygotowania:
-
Warzywa dokładnie umyj. Paprykę pokrój w kostkę, cukinię w cienkie plastry, pomidorki cherry przekrój na pół.
-
Przygotuj w misce marynatę. Połącz oliwę z sokiem z limonki, solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
-
Warzywa pokryj dokładnie marynatą i przełóż na tackę aluminiową.
-
Grilluj je ok. 10 minut, obracając co jakiś czas, by równomiernie się przypiekły.
-
Na drugiej tacce posmarowanej delikatnie oliwą ułóż pieczywo i grilluj ok. 2 minuty.
-
Na ugrillowane pieczywo nałóż porcję hummusu, dodaj przygotowane warzywa i udekoruj ulubionymi kiełkami. Grzanki możesz dodatkowo posolić.
Sezon grillowy to doskonała okazja do odkrywania nowych smaków i eksperymentów w kuchni. Mamy nadzieję, że nasze aromatyczne inspiracje na przekąski przekonały Cię, że na rozgrzanym ruszcie jest miejsce nie tylko na mięsne potrawy, ale także na warzywa pod wieloma postaciami, które uświetnią wiosenne wieczory z bliskimi. Podczas spotkań sprawdzą się także przekąski w formie antipasti – takie jak kolorowe papryczki nadziewane serkiem czy oliwki w smakowitych zalewach. Tego typu produkty znajdziesz w ofercie marki Pełna Dobra
![SERWIS NA GWIAZDKĘ MICHELIN – CZEGO SPODZIEWAĆ SIĘ W NAGRODZONEJ RESTAURACJI? Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_1406821999,w_300,wo_300,ho_169,_small.jpg)
SERWIS NA GWIAZDKĘ MICHELIN – CZEGO SPODZIEWAĆ SIĘ W NAGRODZONEJ RESTAURACJI?
![Kuchnie świata na talerzu z FRoSTA!](/files/_uploaded/glownekonf_1665146849,w_254,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Kuchnie świata na talerzu z FRoSTA!
![Egzotyczne podróże z Big-Active… bez wychodzenia z domu!](/files/_uploaded/glownekonf_1256229714,w_254,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Egzotyczne podróże z Big-Active… bez wychodzenia z domu!
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Nie żyje Bogumiła Wander
![](/files/1922771799/wander,w_274,r_png,_small.png)
Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy
Gwiazdy
![](/files/1922771799/naglowska-obawy-foto2-ram,w_274,r_png,_small.png)
Justyna Szyc-Nagłowska: Mam odłożone pieniądze na czarną godzinę. Teraz muszę też myśleć o emeryturze i zabezpieczyć sobie moje życie
Trzy razy więcej mężczyzn (17 proc.) niż kobiet (6 proc.) inwestuje na rynkach finansowych – wynika z raportu przygotowanego dla mBanku. Justyna Szyc-Nagłowska, która była prelegentką podczas prezentacji tych badań, uważa, że taka sytuacja może wynikać chociażby z tego, że panie boją się wychodzić przed szereg i wkraczać na płaszczyznę przez lata zarezerwowaną dla płci męskiej.
Konsument
Przybywa konsumentów aronii. Mimo właściwości prozdrowotnych wciąż jest jednak za mało doceniana
![](/files/1922771799/lewandowska-aronia-foto,w_133,r_png,_small.png)
Mimo że aronia jest znana z właściwości prozdrowotnych, to nadal nie może się przebić i trafić do grona ulubionych owoców sezonowych Polaków. Dietetycy ubolewają nad tym, że sięgamy po nią dużo rzadziej, niż powinniśmy. Producenci z kolei z powodzeniem wykorzystują ją w sokach, dżemach, koncentratach i innych przetworach, udowadniając, że wcale nie musi być ona kojarzona tylko z kwaśnym, cierpkim smakiem. Zawarte w niej związki działają antynowotworowo i przeciwzapalnie, zapobiegają miażdżycy i chorobom serca, chronią przed udarami, opóźniają rozwój choroby Parkinsona i Alzheimera, a także obniżają ciśnienie krwi.
Podróże
Tomasz Jacyków: Uwielbiam upały, gdy ciepło wychodzi z betonu i pali siedzenie w rozgrzanym samochodzie. Na wakacje jeżdżę poza sezonem
![](/files/1922771799/jacykow-wakacje.-foto,w_133,r_png,_small.png)
Stylista zaznacza, że nie dla niego zatłoczone kurorty, plaże zastawione parawanami i długie kolejki turystów. Jego zdaniem takie warunki absolutnie nie sprzyjają wypoczynkowi, dlatego też stara się unikać podróży w sezonie wakacyjnym. Jak podkreśla, upały najlepiej znosi w mieście i niestraszne mu skąpane w słońcu ulice i nagrzane samochody. Z kolei na wczasy Tomasz Jacyków zazwyczaj wybiera się w czerwcu lub we wrześniu.