Lokalni producenci zaprezentują tegoroczne zbiory na jarmarku Żuławskie Smaki
Katarzyna Bagińska
Publicon Sp. z.o.o.
Świdnicka
50-066 Wrocław
k.baginska|publicon.pl| |k.baginska|publicon.pl
693260235
www.publicon.pl
Jarmark lokalnych produktów Żuławskie Smaki po raz kolejny zagości w CH Osowa. Odbędzie się w najbliższy piątek i sobotę, 7-8 sierpnia. W tym miesiącu dostawcy zaprezentują najświeższe wyroby, które przygotowali z plonów z ostatnich tygodni.
Za nami pierwszy pełny letni miesiąc, w którym ogrodnicy i rolnicy dokonali zbiorów tegorocznych upraw. Dlatego sierpień to dobra okazja do zapoznania się z najświeższymi efektami ich pracy oraz zdrowymi przetworami i produktami, które przygotowywane są już z myślą o zbliżającej się jesieni i zimie.
Warto przede wszystkim zaopatrzyć się w świeży, zebrany w lipcu miód, który na zbliżającym się jarmarku zaprezentuje pasieka Miody Gustawa, oferująca także bardzo zdrowy pyłek pszczeli czy piękne wyroby z wosku.
Kolejnym produktem aktualnych zbiorów są kiszonki, zwłaszcza ogórki z własnej uprawy, które oferuje Żuławska Zagroda, przedsiębiorstwo Pana Adama Spirewskiego, pomysłodawcy inicjatywy zrzeszającej regionalnych producentów. Oprócz ogórków dostępne są także m.in. buraki ćwikłowe oraz kapusta kiszona.
„Lato to dobry czas na przygotowanie się do jesieni i zbiorów z naszych pól i ogrodów – cieszymy się, że możemy dzielić się naszymi własnoręcznie pielęgnowanymi warzywami i przetworami z naszymi sąsiadami z Trójmiasta” – dodaje Adam Spirewski.
Oprócz tego na jarmarku będzie można skosztować domowej kuchni i Pierogów Halinki w wielu smakach – każdy znajdzie coś dla siebie. Dla fanów wytrawnych smaków dostępne będzie nabiał własnej roboty, który przygotowany został przez przedsiębiorstwo Sery Witka – od miękkich serów do kanapek po twarde, idealne do wina i przystawek.
Na deser każdy z klientów będzie mógł zapoznać się z ofertą znakomitych wypieków i ciast od Słodkiego Zakątka, które z pewnością świetnie smakują z dobrą kawą czy herbatą.
Wystawcy sierpniowego jarmarku Żuławskie Smaki:
- Miody Gustawa
- Żuławska Zagroda
- Pierogi Halinki
- Słodki Zakątek
- Sery Witka
Jarmark Żuławskie Smaki dostępny będzie dla klientów w godzinach otwarcia CH Osowa.
Kreatywny weekend z zajęciami z upcyklingu w Blue City
Kolejny nowy najemca w Blue City. Gratka dla fanów technologii i designu
Znamy najnowszy portret klientek Pepco
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Aleksandra Popławska: Tantiemy z internetu to są zarobki za naszą pracę i nam się należą. W Europie wszyscy powinniśmy działać na podobnych prawach
W piątek zakończyła się batalia środowiska filmowego o tantiemy z platform streamingowych. Dzięki nowym przepisom twórcy i wykonawcy utworów audiowizualnych oraz wykonawcy utworów słownych i słowno-muzycznych będą uzyskiwać stosowne wynagrodzenie za udostępnianie ich dzieł w sieci. Za nowelą głosowało 417 posłów, 18 było przeciw, a jedna osoba wstrzymała się od głosu. Aktorzy mogą więc wreszcie odetchnąć z ulgą. Aleksandra Popławska i Krzysztof Dracz są jednak rozgoryczeni tym, że tak długo musieli czekać na takie rozwiązanie. Stosowne rozporządzenie powinno wejść w życie już trzy lata temu.
Ochrona środowiska
Nowe obowiązki przedsiębiorców dotyczące jednorazowych opakowań z plastiku. Takie regulacje zyskują duże poparcie społeczne
1 lipca wchodzą w życie nowe obowiązki dotyczące gospodarowania odpadami opakowaniowymi. Przedsiębiorcy w gastronomii będą musieli oferować klientom alternatywne dla plastikowych opakowania wielorazowego użytku na żywność i napoje. Obowiązkiem staje się także stosowanie zakrętek i wieczek przymocowanych do butelek i kartoników, by ten cenny surowiec trafiał również do przetworzenia. Nowe wymogi to kolejne etapy wdrażania dyrektywy plastikowej, której celem jest ograniczenie ilości odpadów z tworzyw sztucznych zalegających na wysypiskach śmieci. W planach są kolejne regulacje, które mają sprawić, że opakowania staną się bardziej przyjazne dla środowiska. Globalne badania wskazują, że takie przepisy cieszą się dużym poparciem w społeczeństwach.
Konsument
Nawyki żywieniowe z dzieciństwa przekładają się na ryzyko otyłości w dorosłym życiu. Naukowcy zbadali wpływ podawanych dzieciom napojów
Dbanie o odpowiednią dietę w pierwszych latach dziecka ma duże znaczenie dla ograniczenia ryzyka otyłości w jego dorosłym życiu. Naukowcy ze Szkoły Psychologii Uniwersytetu Swansea badali to na przykładzie napojów spożywanych przez dzieci. Przyglądali się przez ponad dwie dekady 1,4 tys. dorastających dzieci i doszli do wniosków, że spożywanie napojów słodzonych cukrem w pierwszych latach wpływa na tworzenie złych nawyków dietetycznych, a co się z tym wiąże – zwiększa ryzyko otyłości, nawet po wielu latach.