Moc witamin w pielęgnacji skóry
Agencja Face IT
Bagatela 10
00-585 Warszawa
i.ryfka|agencjafaceit.pl| |i.ryfka|agencjafaceit.pl
790393471
https://agencjafaceit.pl/
Witaminy są kluczowym czynnikiem wpływającym na kondycję, wygląd i zdrowie naszej cery. Najpopularniejszymi witaminami stosowanymi w preparatach kosmetycznych do twarzy są witaminy A, C oraz E. To właśnie one wpływają na prawidłowe funkcjonowanie skóry i najsilniej walczą z jej naturalnymi procesami starzenia. Witaminy to mocna broń w uzyskaniu idealnej cery, której nie powinniśmy wahać się użyć.
- Dobroczynne witaminy, które korzystnie działają na skórę, czyli A, C oraz E, to bardzo silne przeciwutleniacze. Działają antyoksydacyjnie, chroniąc tym samym przed przedwczesnym starzeniem się skóry. Nie bez powodu mówi się o nich „witaminy młodości". Biorą one udział w wielu procesach, np. syntezie kolagenu, regeneracji i odbudowie tkanek, poprawiają również funkcje barierowe skóry, zapobiegając wnikaniu szkodliwych czynników ze środowiska zewnętrznego. Składniki te powinny wejść do rutyny naszej codziennej pielęgnacji, po 25. roku życia – mówi Sandra Bujnowska, kosmetolog i właścicielka marki SensualSpa.
Warto poznać właściwości „witamin młodości” oraz sposoby, jak i kiedy je stosować. Witamina C polecana jest przy porannej pielęgnacji, natomiast retinol (witamina A) należy nakładać na noc. Przy podrażnieniach i zaczerwienionej skórze warto sięgnąć po witaminę E.
Przyśpieszona odnowa
Witamina A najczęściej występuje w formie retinolu i jego pochodnych. Podczas jej stosowania należy uważać na jej stężenie, ponieważ silnie oddziałuje na naskórek i może naruszyć barierę hydrolipidową. Witamina A pośrednio i bezpośrednio wpływa na syntezę kolagenu i elastyny, dzięki czemu uelastycznia ją i redukuje drobne zmarszczki. Ponadto neutralizuje niszczycielskie wolne rodniki, a więc opóźnia procesy starzenia. Jej działanie złuszczające sprawdza się w walce z przebarwieniami skóry i zablokowanymi porami.
Wielozadaniowy antyoksydant
Lista korzystnych właściwości witaminy C dla skóry jest długa i różnorodna. Przede wszystkim należy do jednego z silniejszych antyoksydantów. Opóźnia procesy starzenia się skóry. Witamina C bierze udział w syntezie kolagenu. Zwiększa jego produkcje, dzięki czemu cera staje się bardziej jędrna i sprężysta. Witamina C polecana jest przy problemie przebarwień. Hamuje działanie tyrozynazy – enzymu odpowiedzialnego za proces wytwarzania melaniny, dzięki czemu redukuje przebarwienia, rozjaśnia cerę i wyrównuje koloryt. Witamina C sprawdzi się przy pielęgnacji cery naczyniowej, ponieważ zwiększa odporność mechaniczną ścian naczyń krwionośnych. Przekłada się to na zmniejszenie widoczności rozszerzonych naczynek i redukcje zaczerwieniania skóry.
Ukojenie i nawilżenie
Witamina E to zbiorcze określenie obejmujące naturalne i syntetyczne tokoferole oraz tokotrienole. Jej stosowanie przynosi wiele korzyści. Witamina E poprawia elastyczność oraz poziom nawilżenia skóry (poprawia zdolność komórek do wiązania wody). Zmniejsza wrażliwość skóry na promieniowanie UV oraz ma właściwości regenerujące i kojące. Łagodzi podrażnienia i przyspiesza gojenie uszkodzeń skóry.
Idealny skład
Gdzie szukać kosmetyku, który zawiera wszystkie witaminy młodości? Wysoką zawartość witamin A, C i E oraz niezbędnych aminokwasów i innych naturalnych minerałów znajdziemy w kremie na dzień Sensitive Balance przeciwdziałającym zaczerwienieniu i wrażliwości skóry marki SensualSpa. Produkt ten zawiera olej Brassica Napus Seed o wysokiej zawartości naturalnej witaminy E, która chroni skórę przed wolnymi rodnikami, utlenianiem i zanieczyszczeniami. W jego składzie znajduje się również Lysine Aspartate – naturalny aminokwas pochodzenia roślinnego. Jest to składnik przeciw zmęczeniu i stresowi, który oferuje potrójne działanie przeciw zmęczeniu skóry (energetyzowanie poprzez stymulację ATP, detoksykację komórek i stymulację mikrokrążenia skórnego).
Krem na dzień Sensitive Balance SensualSpa można zakupić na stronie: https://www.sensualspa.eu/pl/sklep/
Na randkę, spotkanie biznesowe i dzień dla siebie - perfumy Gisada na wyjątkowe
Daj skórze pić! Extremalnie owocowa pielęgnacja z arbuzem w roli głównej
Kosmetyki fundacji Feminoteka dostępne w Bolt Market
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Nie żyje Bogumiła Wander
Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy
Sport
Odpowiednio skomponowany jadłospis zwiększa efektywność treningów. Sportowcy amatorzy zapominają o warzywach i owocach
Specjaliści do spraw żywienia zauważają, że amatorzy sportu popełniają wiele błędów dietetycznych. Najczęstsze z nich to zbyt mała ilość warzyw i owoców w codziennej diecie, rezygnacja z produktów zbożowych, a jednocześnie zbyt duże spożycie białka. – Jeżeli sportowiec zapomina o warzywach i owocach, to dostarcza bardzo mało związków przeciwutleniających, które nie są w stanie w tej sytuacji neutralizować wolnych rodników wytwarzanych w czasie intensywnego wysiłku. One z kolei niszczą struktury komórkowe, ale też wpływają na gorszą pracę mózgu, szybsze starzenie się i zwiększają ryzyko nowotworów – mówi Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyczka kliniczna.
Gwiazdy
Justyna Szyc-Nagłowska: Mam odłożone pieniądze na czarną godzinę. Teraz muszę też myśleć o emeryturze i zabezpieczyć sobie moje życie
Trzy razy więcej mężczyzn (17 proc.) niż kobiet (6 proc.) inwestuje na rynkach finansowych – wynika z raportu przygotowanego dla mBanku. Justyna Szyc-Nagłowska, która była prelegentką podczas prezentacji tych badań, uważa, że taka sytuacja może wynikać chociażby z tego, że panie boją się wychodzić przed szereg i wkraczać na płaszczyznę przez lata zarezerwowaną dla płci męskiej.
Konsument
Przybywa konsumentów aronii. Mimo właściwości prozdrowotnych wciąż jest jednak za mało doceniana
Mimo że aronia jest znana z właściwości prozdrowotnych, to nadal nie może się przebić i trafić do grona ulubionych owoców sezonowych Polaków. Dietetycy ubolewają nad tym, że sięgamy po nią dużo rzadziej, niż powinniśmy. Producenci z kolei z powodzeniem wykorzystują ją w sokach, dżemach, koncentratach i innych przetworach, udowadniając, że wcale nie musi być ona kojarzona tylko z kwaśnym, cierpkim smakiem. Zawarte w niej związki działają antynowotworowo i przeciwzapalnie, zapobiegają miażdżycy i chorobom serca, chronią przed udarami, opóźniają rozwój choroby Parkinsona i Alzheimera, a także obniżają ciśnienie krwi.