Komunikaty PR

Na czym polega fenomen diety wysokobiałkowej?

2023-06-27  |  01:00
Biuro prasowe

Dietetycy podkreślają, że kluczem do poprawy zdrowia i zrzucenia zbędnych kilogramów nie jest uparte liczenie kalorii, ale zapewnienie naszemu organizmowi odpowiedniej dawki dobrej jakości tłuszczów, białka i węglowodanów. Różnego rodzaju diety eliminacyjne nadal wzbudzają mnóstwo kontrowersji. Na czym polega fenomen diety wysokobiałkowej, czy jest zdrowa dla każdego i jak bezpiecznie zwiększyć jej efektywność?

Na czym polega fenomen diety wysokobiałkowej?

Białka stanowią, zaraz po wodzie, najliczniej występujący składnik ludzkiego ciała. Zarówno nasze mięśnie, skóra, krew, włosy, jak i paznokcie składają się z aminokwasów. To właśnie z białek wytwarzane są niektóre hormony, np. insulina. I choć białka same w sobie nie stanowią bezpośredniego źródła energii, są niezbędne do prawidłowego przetwarzania tłuszczów i węglowodanów. Białka są niezwykle istotne z perspektywy metabolizmu. Tworzą bowiem i podtrzymują tkankę mięśniową, która w stanie spoczynku spala więcej kalorii niż tkanka tłuszczowa. Nasze ciało potrzebuje stałych dostaw aminokwasów, które regenerują nasze ciało po wysiłku fizycznym. Nic więc dziwnego, że białka są ulubionym makroskładnikiem wszystkich sportowców.

O diecie wysokobiałkowej mówimy wtedy, gdy zwiększamy ilość spożywanego białka, redukując jednocześnie pozostałe makroskładniki, zwłaszcza węglowodany. Spożywanie dużej ilości białka powoduje, że nie wszystkie dostarczane kalorie zamieniają się bezpośrednio w tkankę tłuszczową, ale są zużywane do odbudowywania i rozbudowywania naszych mięśni. Wysoka podaż białka zwiększa zużycie energii podczas trawienia, co prowadzi do deficytu kalorycznego, który przekłada się na spadek masy ciała. Niestety, ten rodzaj żywienia znacznie obciąża nasze organy wewnętrzne, dlatego dietę wysokobiałkową należy stosować nie dłużej niż 4 tygodnie i koniecznie pod okiem dietetyka.

– Dla wielu osób dieta wysokobiałkowa wydaje się przepustką do szczupłej sylwetki. Warto jednak pamiętać, że każdy organizm jest inny, a dieta oparta na białkach ma tak naprawdę wiele wariantów, które z pomocą dietetyka możemy idealnie dopasować do stanu naszego zdrowia - podkreśla Roksana Środa, dietetyk kliniczna i założycielka platformy MajAcademy. – Dieta oparta w głównej mierze na białkach szybko regeneruje ciało, przyspiesza budowę tkanki mięśniowej i zwiększa uczucie sytości, dzięki czemu nie podjadamy między podstawowymi posiłkami. – dodaje.

Co jeść, by wzmocnić efekty diety wysokobiałkowej?

Nasze ciało przez całą dobę funkcjonuje na najwyższych obrotach, dlatego tak ważne jest by dostarczać mu wartościowego paliwa. Choć poza czystymi tłuszczami każdy pokarm zawiera pewną ilość białka, niektóre produkty spożywcze zawierają znacznie lepszą kompozycję aminokwasów niż inne. Białka pełnowartościowe zawierają wszystkie rodzaje aminokwasów, których organizm nie potrafi samodzielnie wytworzyć. Należą do nich: drób, mięso, jaja, sery i nabiał. Oczywiście produkty roślinne również stanowią drogocenne źródło białka, dlatego najkorzystniej jest łączyć ze sobą np. ser żółty ze strączkami.

– Wybierając produkty do swojej diety, warto postawić na te, które w swoim składzie mają tylko to, co niezbędne. Najlepsze sery żółte to te, które mają tzw. czystą etykietę, a więc powstały wyłącznie z mleka, soli, bakterii fermentacji mlekowej i podpuszczki mikrobiologicznej – zaznacza Ewa Polińska z MSM Mońki.

Osoby, które zdecydowały się na dietę wysokobiałkową często skarżą się na chroniczne zmęczenie, brak energii i ospałość. Badania pokazują, że zbyt długie i restrykcyjne przestrzeganie diety wysokobiałkowej wpływa negatywnie na pracę organów wewnętrznych, zwłaszcza wątroby i nerek. Może powodować niedobory niektórych witamin i minerałów oraz błonnika, który pomaga usuwać toksyny z naszego organizmu. Co zaskakujące, dieta wysokobiałkowa zwiększa ryzyko wystąpienia osteoporozy, ponieważ białko chłonie wapń z naszych kości. Warto zatem wybierać takie produkty, które uzupełnią poziom wapnia w organizmie.

– Sery żółte stanowią doskonałą, wysokoenergetyczną bazę do przyrządzania wielu zdrowych przekąsek dla osób prowadzących aktywny tryb życia. Są prawdziwą kopalnią mikroelementów i soli mineralnych: wapnia, cynku, fosforu, potasu i magnezu – podkreśla Ewa Polińska z MSM Mońki. – Składniki zawarte w dojrzewających serach żółtych zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i hormonalnego, a także dostarczają przeciwciał, które pomagają skuteczniej walczyć z rożnego rodzaju z infekcjami bakteryjnymi i wirusowymi. – wyjaśnia.

Czy dieta wysokobiałkowa jest dla każdego?

Dieta wysokobiałkowa zalecana jest zwłaszcza dla osób uprawiających sporty wyczynowe lub wykazujących zwiększoną aktywność fizyczną. To także dieta, która pozwala szybko zregenerować się po różnego rodzaju kontuzjach i chorobach. Dieta jest skuteczna, ale absolutnie nie jest zalecana jako długofalowy sposób odżywiania – a już na pewno nie na „własną rękę”.

Decyzję o rozpoczęciu diety wysokobiałkowej należy koniecznie skonsultować z dietetykiem. Szybkie i intensywne spalanie tkanki tłuszczowej prowadzi do wzmożonego wytwarzania ketonów, które z kolei mogą prowadzić do rozwoju tzw. kwasicy metabolicznej. Zmusza to naszą wątrobę do naprawdę wzmożonej pracy, co może skutkować stanami zapalnymi tego organu. Ponadto, długotrwałe stosowanie diety wysokobiałkowej może prowadzić nie tylko do kamicy nerkowej, ale nawet do całkowitej niewydolności nerek.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie SERWIS NA GWIAZDKĘ MICHELIN – CZEGO SPODZIEWAĆ SIĘ W NAGRODZONEJ RESTAURACJI? Biuro prasowe
2024-08-02 | 01:00

SERWIS NA GWIAZDKĘ MICHELIN – CZEGO SPODZIEWAĆ SIĘ W NAGRODZONEJ RESTAURACJI?

Miesiąc temu, restauracja NUTA pod batutą Chefa Andrei Camastry powtórzyła swój sukces sprzed roku, utrzymując kulinarnego Oscara – gwiazdkę Michelin. Jest to gwarancja
Żywienie Kuchnie świata na talerzu z FRoSTA!
2024-07-30 | 15:35

Kuchnie świata na talerzu z FRoSTA!

Marzysz o podróży dookoła świata, smakując przy tym smaków różnorodnych kuchni? Dzięki produktom marki FRoSTA, z łatwością przygotujesz szybkie i smaczne dania
Żywienie Egzotyczne podróże z Big-Active… bez wychodzenia z domu!
2024-07-30 | 13:15

Egzotyczne podróże z Big-Active… bez wychodzenia z domu!

Rooibos, Yerba Mate i Matcha, czyli propozycje z linii Herbatki Świata Big-Active, są niczym bilet w najodleglejsze rejony globu. Najwyższej jakości składniki i starannie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Bogumiła Wander

Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Bogumiły Wander, jednej z najbardziej cenionych postaci polskiego świata medialnego. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Zdrowie

Nauka

Zła dieta może powodować obniżenie nastroju i zdolności poznawczych. Naukowcy potwierdzają związek żywienia z neurochemią

Jedzenie niezdrowej żywności może prowadzić do zmian w mózgu, związanych z depresją i zaburzeniami lękowymi. Obniżeniu mogą też ulec zdolności poznawcze. Do takich wniosków doszli naukowcy z Wielkiej Brytanii, obserwując skany mózgów pacjentów z różnymi nawykami żywieniowymi. Uwidocznione zostały zmiany w neuroprzekaźnikach i objętości istoty szarej u osób, które mają złą dietę, w porównaniu z tymi, które stosują dietę śródziemnomorską. Badacze wciąż poszukują potwierdzenia mechanizmów, które sprawiają, że jedzenie ma taki wpływ na kondycję ośrodkowego układu nerwowego. Jedna z koncepcji zakłada powiązanie ich z nieprawidłowościami w mikrobiocie jelitowej.

Handel

Z programów lojalnościowych w sklepach korzysta 85 proc. Polaków. Ważne są dla nich promocje, personalizowane oferty i zbieranie punktów na nagrody

Przy wyborze sklepu stacjonarnego Polacy zwracają uwagę na dogodną lokalizację, duży wybór produktów i atrakcyjne ceny. Istotne są dla nich również programy lojalnościowe, z których korzysta już 85 proc. konsumentów, a 40 proc. decyduje się na zakupy właśnie ze względu na oferowane w nim rabaty – wynika z badania SW Research na zlecenie sieci Carrefour. Przyszłością rozwoju takich programów są spersonalizowane oferty, które pomagają klientom oszczędzać pieniądze na produktach kupowanych przez nich najczęściej. W taką stronę swoją platformę rozwija również Carrefour. Ostatnio sieć połączyła siły z programem Payback, przez co zasięg programu lojalnościowego zwiększył się do 10 mln klientów.