Nowa bateria Icon Semi-Pro łączy w sobie elegancję z funkcjonalnością
Maksimum funkcji
Model Semi-Pro uzupełnia linię baterii Icon. Nowość Franke może zostać zainstalowana na wyspie kuchennej, a także w ciągu zabudowy pod górnymi szafkami. Model wyposażony jest w ruchomą wylewkę z funkcją prysznica, która pozwala na precyzyjne sterowanie strumieniem wody. Dotrzemy nią w każdy kąt zlewozmywaka, a prysznic będzie niezastąpiony do opłukiwania delikatnych warzyw i owoców oraz mycia dużych naczyń, które nie mieszczą się do zmywarki. Z kolei zwarty strumień laminarny eliminuje większość rozprysków i ułatwia codzienne czynności jak mycie czy napełnianie naczyń.
Wyrafinowana elegancja w czerni
Utrzymany w matowej czerni model Semi-Pro jest odpowiedzią na najważniejsze trendy w urządzaniu kuchni. Całkowicie czarne urządzenia gwarantują harmonijny, elegancki efekt, stąd coraz większa ich popularność. To jest szczególnie widoczne w przypadku kuchni otwartych na salon, w których dobór materiałów wykończeniowych oraz urządzeń musi podkreślać reprezentacyjny charakter wnętrza. Ważną rolę w tym względzie pełni bateria, która jest jednym z bardziej obecnych elementów w kuchni. Za sprawą matowej czerni model Icon Semi-Pro, mimo swojej wielkości, subtelnie wtapia się w każdą zabudowę i wnętrze. Czerń wykończenia warto kontynuować również na zlewozmywaku, okapie, płycie indukcyjnej, piekarniku i innych sprzętach. Dzięki temu stanie się ona estetyczną klamrą, a urządzenia nabiorą nowoczesnego charakteru i ponadczasowego stylu.
„Bateria Icon Semi-Pro zadowoli pasjonatów gotowania oraz wyczulonych na detale estetów. Oryginalne wzornictwo oraz zaawansowane funkcje zapewniły naszej nowości nagrodę Red Dot 2023. Warto podkreślić, że jest to już trzecia nagroda dla linii Icon” – komentuje Katarzyna Niezabitowska-Baj, PR & Event Manager Franke. Więcej informacji Icon Wyciągana wylewka z prysznicem (franke.com)
![Oaza spokoju na Żoliborzu Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_1581999827,w_254,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Oaza spokoju na Żoliborzu
![Architektoniczne inspiracje ze świata arch. Magdaleny Federowicz-Boule](/files/_uploaded/glownekonf_239389579,w_225,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Architektoniczne inspiracje ze świata arch. Magdaleny Federowicz-Boule
![Vileda wprowadza nową linię suszarek Ultimate – styl i funkcjonalność w jednym](/files/_uploaded/glownekonf_561437929,w_177,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Vileda wprowadza nową linię suszarek Ultimate – styl i funkcjonalność w jednym
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Nie żyje Bogumiła Wander
![](/files/1922771799/wander,w_274,r_png,_small.png)
Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy
Zdrowie
![](/files/1922771799/klimentowie-migreny-foto-ram,w_274,_small.jpg)
Lenka Klimentová: Od 12. roku życia męczą mnie silne migreny. Najbardziej cierpiałam w czasie ciąży, kiedy nie mogłam brać tabletek
Tancerka przyznaje, że ataki migreny uniemożliwiają jej normalne funkcjonowanie i czasami nie jest w stanie nic zrobić, nawet wykonać najprostszych czynności. I choć próbowała już wielu metod, by złagodzić tę niezwykle uciążliwą dolegliwość, to na dłuższą metę wszystko staje się nieskuteczne. Pomagają jedynie silne tabletki. Lenka Klimentová wspomina, że kiedy była w ciąży, przez pierwsze miesiące nie mogła się ratować w ten sposób i z ogromnym bólem musiała wziąć udział w pokazie tańca.
Nauka
Zła dieta może powodować obniżenie nastroju i zdolności poznawczych. Naukowcy potwierdzają związek żywienia z neurochemią
![](/files/1922771799/hepsomali-mozg-zywienie-foto1,w_133,r_png,_small.png)
Jedzenie niezdrowej żywności może prowadzić do zmian w mózgu, związanych z depresją i zaburzeniami lękowymi. Obniżeniu mogą też ulec zdolności poznawcze. Do takich wniosków doszli naukowcy z Wielkiej Brytanii, obserwując skany mózgów pacjentów z różnymi nawykami żywieniowymi. Uwidocznione zostały zmiany w neuroprzekaźnikach i objętości istoty szarej u osób, które mają złą dietę, w porównaniu z tymi, które stosują dietę śródziemnomorską. Badacze wciąż poszukują potwierdzenia mechanizmów, które sprawiają, że jedzenie ma taki wpływ na kondycję ośrodkowego układu nerwowego. Jedna z koncepcji zakłada powiązanie ich z nieprawidłowościami w mikrobiocie jelitowej.
Handel
Z programów lojalnościowych w sklepach korzysta 85 proc. Polaków. Ważne są dla nich promocje, personalizowane oferty i zbieranie punktów na nagrody
![](/files/1922771799/carrefour-programy-foto-4,w_133,r_png,_small.png)
Przy wyborze sklepu stacjonarnego Polacy zwracają uwagę na dogodną lokalizację, duży wybór produktów i atrakcyjne ceny. Istotne są dla nich również programy lojalnościowe, z których korzysta już 85 proc. konsumentów, a 40 proc. decyduje się na zakupy właśnie ze względu na oferowane w nim rabaty – wynika z badania SW Research na zlecenie sieci Carrefour. Przyszłością rozwoju takich programów są spersonalizowane oferty, które pomagają klientom oszczędzać pieniądze na produktach kupowanych przez nich najczęściej. W taką stronę swoją platformę rozwija również Carrefour. Ostatnio sieć połączyła siły z programem Payback, przez co zasięg programu lojalnościowego zwiększył się do 10 mln klientów.