Komunikaty PR

Nowe i proekologiczne rozwiązania z dziedziny żywienia

2023-08-17  |  10:00
Biuro prasowe
Kontakt
Bartosz Sosnówka
2pr

ul. Długa 29
00-238 Warszawa
bartosz.sosnowka|dwapiar.pl| |bartosz.sosnowka|dwapiar.pl
517476361
dwapiar.pl
Do pobrania Komunikat ( 0.05 MB )

W zakresie żywienia, suplementy stanowią indywidualne uzupełnienie diety w składniki odżywcze naturalnie występujące w żywności. Wspierają one codzienną dietę, dostarczając niezbędnych elementów w ilości pokrywającej zapotrzebowanie organizmu.

Wysokiej jakości suplementy diety to odpowiedni sposób na wsparcie swojej kondycji, odporności i samopoczucia. Preparaty bogate w odpowiednio dobrane, cenne substancje, składniki mineralne oraz witaminy wspomagają odchudzanie i oczyszczenie organizmu, zapewniają lepszą koncentrację i pracę mózgu oraz pozwalają uniknąć wielu nieprzyjemnych dolegliwości.

W czasach, gdy ilość oraz jakość cennych składników mineralnych i witamin w produktach spożywczych maleje, rośnie rola suplementacji. Nawet owoce i warzywa dostępne w sklepach nie mają tylu witamin, co kilka lub kilkadziesiąt lat temu uprawiane rośliny – związane jest to ze zmianą sposobów uprawy i wprowadzaniem sztucznych podkładów oraz nawozów. Ograniczony dostęp do zdrowej żywności sprawia, że obecnie coraz częściej sięga się po wysoce przetworzoną żywność i fast-foody, które poza pustymi kaloriami, nie dostarczają organizmowi wartościowych substancji odżywczych. Suplementy diety są zatem pierwszą linią obrony przed niedoborami ważnych dla zdrowia i urody składników odżywczych, w tym minerałów oraz witamin. Regularna, odpowiednia suplementacja to również sposób na redukcję stresu oksydacyjnego, a co za tym idzie działania wolnych rodników, które uszkadzają komórki, prowadząc do stopniowego pogorszenia się stanu zdrowia.

Warto również pamiętać, że odpowiednio dobrane suplementy diety odgrywają ważną rolę w profilaktyce wielu chorób cywilizacyjnych. Zapewnienie organizmowi łatwo przyswajalnej dawki białka i wapnia wzmocni kości, co spowolni rozwój osteoporozy, a kwasy Omega 3 pomogą obniżyć poziom cholesterolu, którego wysokie stężenie prowadzi do rozwoju szeregu chorób sercowo-naczyniowych.– Forma estrów etylowych zapewnia znakomitą biodostępność oraz wysoką bioretencję kwasów tłuszczowych omega 3,6,9 w organizmie człowieka. Gwarantuje szybki transport do komórek i korzystny efekt zdrowotny. Ponadto, dzięki naszej technologii proces estryfikacji przebiega w atmosferze azotowej, co zwiększa trwałość produktu. Procesy technologiczne powodują usunięcie wszystkich zanieczyszczeń i otrzymanie ultraczystych monoestrów. Skuteczność kwasów Omega 3 i 6 w ogromnej mierze zależy od proporcji, w których dostarczane są do organizmu. U ludzi kwasy ALA (Omega 3) i LA (Omega 6) podlegają przemianom metabolicznym z udziałem tego samego enzymu (delta 6-desaturazy) i konkurują o dostęp do niego. W większości dostępnych olejów występuje dużo wyższa zawartość kwasów LA w porównaniu do ALA. Zwiększone spożycie Omega 6 i deficyt Omega 3 to głównie skutek niewłaściwego rozwoju przemysłu tłuszczów roślinnych. Zbyt duża ilość kwasów LA powoduje zmniejszenie dostępności delta 6-desaturazy dla ALA, co zwiększa ryzyko wielu chorób, głównie układu krążenia. Doskonała, tzw. „złota proporcja” Omega 3 do Omega 6 wynosi 2:1. Zapewnia ona bardzo korzystne oddziaływanie na organizm – mówi dr n. med. Edyta Blus z onesano, producenta naturalnych suplementów diety.

Istnieje wiele wyników badań wskazujących, że nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3 działają przeciwzapalnie oraz redukują ryzyko występowania wielu chorób, w tym układu krążenia, nowotworów i chorób zapalnych stawów. Są one bardzo istotne w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego. Ich hamujące działanie na rozwój blaszek miażdżycowych chroni przed wystąpieniem zawału, udaru i innych niepożądanych zdarzeń sercowo-naczyniowych. Wykazują również działanie antyarytmiczne i przeciwzakrzepowe. Duże stężenie kwasów Omega 3 występuje również w ośrodkowym układzie nerwowym, którego funkcjonowanie i właściwy rozwój współzależy od nich. Ponadto, wzmacniają wzrok, dbając o prawidłowe funkcje siatkówki oka.

Niedobór kwasów Omega 3 w diecie może wpływać na przyspieszenie procesów starzenia się mózgu, połączonych między innymi z utratą zdolności do zapamiętywania. Bardzo istotne jest również korzystne oddziaływanie kwasów omega na skórę – wspierające działanie terapeutyczne w przypadku schorzeń skórnych, na przykład atopowym zapaleniu skóry czy trądziku. Kwasy Omega 3 poprawiają ogólny stan skóry, ujędrniają ją oraz spowalniają procesy keratynizacji, czyli starzenia się. Badania potwierdzają również ich wpływ na pracę układu immunologicznego poprzez regulację syntezy cytokin prozapalnych, których podwyższony poziom sprzyja rozwojowi wielu chorób. Prawidłowo skomponowane kwasy Omega wspierają naturalną odporność organizmu oraz mają na celu zapobieganie przewlekłym zapaleniom, chorobom autoimmunologicznym oraz alergiom. Zdrowa, zbilansowana dieta wzbogacona suplementami, aktywność fizyczna oraz regularne badania profilaktyczne to filary dobrego samopoczucia i zdrowia.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: 2pr
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Zdrowie 4DCenter - Centrum diagnostyczne nowego pokolenia Biuro prasowe
2024-08-02 | 01:00

4DCenter - Centrum diagnostyczne nowego pokolenia

Według badań ARC Rynek, we współpracy z ERHO Hestia, niemal połowa polskiego społeczeństwa korzysta z prywatnej służby zdrowia. Tylko co czwarty Polak (24 proc.) dobrze ocenia
Zdrowie Wirusowe zapalenie wątroby – jak się przed nim chronić?
2024-08-01 | 13:27

Wirusowe zapalenie wątroby – jak się przed nim chronić?

Wirusowe zapalenie wątroby (WZW) stanowi jedno z najpoważniejszych zagrożeń zdrowotnych współczesnego świata. W wyniku zakażeń wirusami hepatotropowymi każdego roku miliony
Zdrowie Wymiana doświadczeń i dobrej energii, czyli Zjazd Różowych Patroli
2024-08-01 | 13:00

Wymiana doświadczeń i dobrej energii, czyli Zjazd Różowych Patroli

Ambasadorki profilaktyki działające jako lokalne oddziały Różowych Patroli zjechały się z całej Polski w konkretnym celu – wymiany doświadczeń i wzajemnego inspirowania się

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Bogumiła Wander

Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Bogumiły Wander, jednej z najbardziej cenionych postaci polskiego świata medialnego. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Zdrowie

Nauka

Zła dieta może powodować obniżenie nastroju i zdolności poznawczych. Naukowcy potwierdzają związek żywienia z neurochemią

Jedzenie niezdrowej żywności może prowadzić do zmian w mózgu, związanych z depresją i zaburzeniami lękowymi. Obniżeniu mogą też ulec zdolności poznawcze. Do takich wniosków doszli naukowcy z Wielkiej Brytanii, obserwując skany mózgów pacjentów z różnymi nawykami żywieniowymi. Uwidocznione zostały zmiany w neuroprzekaźnikach i objętości istoty szarej u osób, które mają złą dietę, w porównaniu z tymi, które stosują dietę śródziemnomorską. Badacze wciąż poszukują potwierdzenia mechanizmów, które sprawiają, że jedzenie ma taki wpływ na kondycję ośrodkowego układu nerwowego. Jedna z koncepcji zakłada powiązanie ich z nieprawidłowościami w mikrobiocie jelitowej.

Handel

Z programów lojalnościowych w sklepach korzysta 85 proc. Polaków. Ważne są dla nich promocje, personalizowane oferty i zbieranie punktów na nagrody

Przy wyborze sklepu stacjonarnego Polacy zwracają uwagę na dogodną lokalizację, duży wybór produktów i atrakcyjne ceny. Istotne są dla nich również programy lojalnościowe, z których korzysta już 85 proc. konsumentów, a 40 proc. decyduje się na zakupy właśnie ze względu na oferowane w nim rabaty – wynika z badania SW Research na zlecenie sieci Carrefour. Przyszłością rozwoju takich programów są spersonalizowane oferty, które pomagają klientom oszczędzać pieniądze na produktach kupowanych przez nich najczęściej. W taką stronę swoją platformę rozwija również Carrefour. Ostatnio sieć połączyła siły z programem Payback, przez co zasięg programu lojalnościowego zwiększył się do 10 mln klientów.