Nowe i proekologiczne rozwiązania z dziedziny żywienia
2pr
ul. Długa 29
00-238 Warszawa
bartosz.sosnowka|dwapiar.pl| |bartosz.sosnowka|dwapiar.pl
517476361
dwapiar.pl
W zakresie żywienia, suplementy stanowią indywidualne uzupełnienie diety w składniki odżywcze naturalnie występujące w żywności. Wspierają one codzienną dietę, dostarczając niezbędnych elementów w ilości pokrywającej zapotrzebowanie organizmu.
Wysokiej jakości suplementy diety to odpowiedni sposób na wsparcie swojej kondycji, odporności i samopoczucia. Preparaty bogate w odpowiednio dobrane, cenne substancje, składniki mineralne oraz witaminy wspomagają odchudzanie i oczyszczenie organizmu, zapewniają lepszą koncentrację i pracę mózgu oraz pozwalają uniknąć wielu nieprzyjemnych dolegliwości.
W czasach, gdy ilość oraz jakość cennych składników mineralnych i witamin w produktach spożywczych maleje, rośnie rola suplementacji. Nawet owoce i warzywa dostępne w sklepach nie mają tylu witamin, co kilka lub kilkadziesiąt lat temu uprawiane rośliny – związane jest to ze zmianą sposobów uprawy i wprowadzaniem sztucznych podkładów oraz nawozów. Ograniczony dostęp do zdrowej żywności sprawia, że obecnie coraz częściej sięga się po wysoce przetworzoną żywność i fast-foody, które poza pustymi kaloriami, nie dostarczają organizmowi wartościowych substancji odżywczych. Suplementy diety są zatem pierwszą linią obrony przed niedoborami ważnych dla zdrowia i urody składników odżywczych, w tym minerałów oraz witamin. Regularna, odpowiednia suplementacja to również sposób na redukcję stresu oksydacyjnego, a co za tym idzie działania wolnych rodników, które uszkadzają komórki, prowadząc do stopniowego pogorszenia się stanu zdrowia.
Warto również pamiętać, że odpowiednio dobrane suplementy diety odgrywają ważną rolę w profilaktyce wielu chorób cywilizacyjnych. Zapewnienie organizmowi łatwo przyswajalnej dawki białka i wapnia wzmocni kości, co spowolni rozwój osteoporozy, a kwasy Omega 3 pomogą obniżyć poziom cholesterolu, którego wysokie stężenie prowadzi do rozwoju szeregu chorób sercowo-naczyniowych.– Forma estrów etylowych zapewnia znakomitą biodostępność oraz wysoką bioretencję kwasów tłuszczowych omega 3,6,9 w organizmie człowieka. Gwarantuje szybki transport do komórek i korzystny efekt zdrowotny. Ponadto, dzięki naszej technologii proces estryfikacji przebiega w atmosferze azotowej, co zwiększa trwałość produktu. Procesy technologiczne powodują usunięcie wszystkich zanieczyszczeń i otrzymanie ultraczystych monoestrów. Skuteczność kwasów Omega 3 i 6 w ogromnej mierze zależy od proporcji, w których dostarczane są do organizmu. U ludzi kwasy ALA (Omega 3) i LA (Omega 6) podlegają przemianom metabolicznym z udziałem tego samego enzymu (delta 6-desaturazy) i konkurują o dostęp do niego. W większości dostępnych olejów występuje dużo wyższa zawartość kwasów LA w porównaniu do ALA. Zwiększone spożycie Omega 6 i deficyt Omega 3 to głównie skutek niewłaściwego rozwoju przemysłu tłuszczów roślinnych. Zbyt duża ilość kwasów LA powoduje zmniejszenie dostępności delta 6-desaturazy dla ALA, co zwiększa ryzyko wielu chorób, głównie układu krążenia. Doskonała, tzw. „złota proporcja” Omega 3 do Omega 6 wynosi 2:1. Zapewnia ona bardzo korzystne oddziaływanie na organizm – mówi dr n. med. Edyta Blus z onesano, producenta naturalnych suplementów diety.
Istnieje wiele wyników badań wskazujących, że nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3 działają przeciwzapalnie oraz redukują ryzyko występowania wielu chorób, w tym układu krążenia, nowotworów i chorób zapalnych stawów. Są one bardzo istotne w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego. Ich hamujące działanie na rozwój blaszek miażdżycowych chroni przed wystąpieniem zawału, udaru i innych niepożądanych zdarzeń sercowo-naczyniowych. Wykazują również działanie antyarytmiczne i przeciwzakrzepowe. Duże stężenie kwasów Omega 3 występuje również w ośrodkowym układzie nerwowym, którego funkcjonowanie i właściwy rozwój współzależy od nich. Ponadto, wzmacniają wzrok, dbając o prawidłowe funkcje siatkówki oka.
Niedobór kwasów Omega 3 w diecie może wpływać na przyspieszenie procesów starzenia się mózgu, połączonych między innymi z utratą zdolności do zapamiętywania. Bardzo istotne jest również korzystne oddziaływanie kwasów omega na skórę – wspierające działanie terapeutyczne w przypadku schorzeń skórnych, na przykład atopowym zapaleniu skóry czy trądziku. Kwasy Omega 3 poprawiają ogólny stan skóry, ujędrniają ją oraz spowalniają procesy keratynizacji, czyli starzenia się. Badania potwierdzają również ich wpływ na pracę układu immunologicznego poprzez regulację syntezy cytokin prozapalnych, których podwyższony poziom sprzyja rozwojowi wielu chorób. Prawidłowo skomponowane kwasy Omega wspierają naturalną odporność organizmu oraz mają na celu zapobieganie przewlekłym zapaleniom, chorobom autoimmunologicznym oraz alergiom. Zdrowa, zbilansowana dieta wzbogacona suplementami, aktywność fizyczna oraz regularne badania profilaktyczne to filary dobrego samopoczucia i zdrowia.
![4DCenter - Centrum diagnostyczne nowego pokolenia Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_1820445551,w_237,wo_300,ho_169,_small.jpg)
4DCenter - Centrum diagnostyczne nowego pokolenia
![Wirusowe zapalenie wątroby – jak się przed nim chronić?](/files/_uploaded/glownekonf_1952828509,w_254,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Wirusowe zapalenie wątroby – jak się przed nim chronić?
![Wymiana doświadczeń i dobrej energii, czyli Zjazd Różowych Patroli](/files/_uploaded/glownekonf_1923761781,w_254,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Wymiana doświadczeń i dobrej energii, czyli Zjazd Różowych Patroli
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Nie żyje Bogumiła Wander
![](/files/1922771799/wander,w_274,r_png,_small.png)
Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy
Zdrowie
![](/files/1922771799/klimentowie-migreny-foto-ram,w_274,_small.jpg)
Lenka Klimentová: Od 12. roku życia męczą mnie silne migreny. Najbardziej cierpiałam w czasie ciąży, kiedy nie mogłam brać tabletek
Tancerka przyznaje, że ataki migreny uniemożliwiają jej normalne funkcjonowanie i czasami nie jest w stanie nic zrobić, nawet wykonać najprostszych czynności. I choć próbowała już wielu metod, by złagodzić tę niezwykle uciążliwą dolegliwość, to na dłuższą metę wszystko staje się nieskuteczne. Pomagają jedynie silne tabletki. Lenka Klimentová wspomina, że kiedy była w ciąży, przez pierwsze miesiące nie mogła się ratować w ten sposób i z ogromnym bólem musiała wziąć udział w pokazie tańca.
Nauka
Zła dieta może powodować obniżenie nastroju i zdolności poznawczych. Naukowcy potwierdzają związek żywienia z neurochemią
![](/files/1922771799/hepsomali-mozg-zywienie-foto1,w_133,r_png,_small.png)
Jedzenie niezdrowej żywności może prowadzić do zmian w mózgu, związanych z depresją i zaburzeniami lękowymi. Obniżeniu mogą też ulec zdolności poznawcze. Do takich wniosków doszli naukowcy z Wielkiej Brytanii, obserwując skany mózgów pacjentów z różnymi nawykami żywieniowymi. Uwidocznione zostały zmiany w neuroprzekaźnikach i objętości istoty szarej u osób, które mają złą dietę, w porównaniu z tymi, które stosują dietę śródziemnomorską. Badacze wciąż poszukują potwierdzenia mechanizmów, które sprawiają, że jedzenie ma taki wpływ na kondycję ośrodkowego układu nerwowego. Jedna z koncepcji zakłada powiązanie ich z nieprawidłowościami w mikrobiocie jelitowej.
Handel
Z programów lojalnościowych w sklepach korzysta 85 proc. Polaków. Ważne są dla nich promocje, personalizowane oferty i zbieranie punktów na nagrody
![](/files/1922771799/carrefour-programy-foto-4,w_133,r_png,_small.png)
Przy wyborze sklepu stacjonarnego Polacy zwracają uwagę na dogodną lokalizację, duży wybór produktów i atrakcyjne ceny. Istotne są dla nich również programy lojalnościowe, z których korzysta już 85 proc. konsumentów, a 40 proc. decyduje się na zakupy właśnie ze względu na oferowane w nim rabaty – wynika z badania SW Research na zlecenie sieci Carrefour. Przyszłością rozwoju takich programów są spersonalizowane oferty, które pomagają klientom oszczędzać pieniądze na produktach kupowanych przez nich najczęściej. W taką stronę swoją platformę rozwija również Carrefour. Ostatnio sieć połączyła siły z programem Payback, przez co zasięg programu lojalnościowego zwiększył się do 10 mln klientów.