Komunikaty PR

Oddaj krew i zjedz pyszne śniadanie… w Manufakturze

2023-09-12  |  19:00
Biuro prasowe
Do pobrania docx ( 0.01 MB )

Czy można lepiej spędzić poranek, niż pomóc potrzebującym, a przy okazji zjeść pyszne śniadanie? Brzmi jak idealny plan – coś dobrego dla duszy i ciała! Już w najbliższą sobotę na rynku Manufaktury będzie można w taki sposób rozpocząć weekend, biorąc udział w ogólnopolskiej akcji RCKiK „Bo tętni w nas dobro”.

„Bo tętni w nas dobro” – akcja oddawania krwi + wielka trasa śniadaniowa Radia ZET

16.09, godz. 11:00 – 16:00, rynek Manufaktury

Dla wszystkich, którzy w sobotę oddadzą krew przewidziano upominki – koktajl, czekoladę oraz gadżety. Najciekawszą nagrodą będzie jednak zaproszenie do specjalnej strefy śniadaniowej Radia Zet¸ do której wszyscy krwiodawcy z tego dnia będą mogli wejść bez kolejki. O co chodzi? Dokładnie tego dnia na rynku Manufaktury stanie przystanek radiowej trasy, podczas której można za darmo zjeść pyszne śniadanie. Na gości czekać będą food trucki, warsztaty kulinarne oraz inne niespodzianki. Do akcji włączają się także wszystkie restaurację z rynku Manufaktury, które mają ofertę śniadaniową, czyli Manuarte, Zielona, Szpulka i Rajskie Jadło.

Dorośli, którzy chcieliby przyjść z dziećmi, nie musza się martwić – specjalnie z myślą o najmłodszych na rynku stanie wielki dmuchaniec, gdzie będą mogły bez reszty oddać się zabawie.

Kto może oddać krew?

Dawcą krwi może zostać każda osoba, która ukończyła 18 lat, waży ponad 50 kg i jest zdrowa. Przewlekłe choroby niestety wykluczają możliwość oddania krwi (np. zaawansowana miażdżyca, nadciśnienie tętnicze czy niewydolność serca) . Warto również mieć na uwadze, że po zabiegach piercingu, tatuażu, akupunkturze, ciąży i okresie karmienia lub operacjach należy odczekać 6 miesięcy zanim zdecydujemy się na zostanie honorowym krwiodawcą.

Przed oddaniem krwi pamiętajmy również o odpowiednim nawodnieniu organizmu, lekkostrawnym posiłku, a także wystarczającej ilości snu.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Zdrowie 4DCenter - Centrum diagnostyczne nowego pokolenia Biuro prasowe
2024-08-02 | 01:00

4DCenter - Centrum diagnostyczne nowego pokolenia

Według badań ARC Rynek, we współpracy z ERHO Hestia, niemal połowa polskiego społeczeństwa korzysta z prywatnej służby zdrowia. Tylko co czwarty Polak (24 proc.) dobrze ocenia
Zdrowie Wirusowe zapalenie wątroby – jak się przed nim chronić?
2024-08-01 | 13:27

Wirusowe zapalenie wątroby – jak się przed nim chronić?

Wirusowe zapalenie wątroby (WZW) stanowi jedno z najpoważniejszych zagrożeń zdrowotnych współczesnego świata. W wyniku zakażeń wirusami hepatotropowymi każdego roku miliony
Zdrowie Wymiana doświadczeń i dobrej energii, czyli Zjazd Różowych Patroli
2024-08-01 | 13:00

Wymiana doświadczeń i dobrej energii, czyli Zjazd Różowych Patroli

Ambasadorki profilaktyki działające jako lokalne oddziały Różowych Patroli zjechały się z całej Polski w konkretnym celu – wymiany doświadczeń i wzajemnego inspirowania się

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Bogumiła Wander

Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Bogumiły Wander, jednej z najbardziej cenionych postaci polskiego świata medialnego. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Zdrowie

Nauka

Zła dieta może powodować obniżenie nastroju i zdolności poznawczych. Naukowcy potwierdzają związek żywienia z neurochemią

Jedzenie niezdrowej żywności może prowadzić do zmian w mózgu, związanych z depresją i zaburzeniami lękowymi. Obniżeniu mogą też ulec zdolności poznawcze. Do takich wniosków doszli naukowcy z Wielkiej Brytanii, obserwując skany mózgów pacjentów z różnymi nawykami żywieniowymi. Uwidocznione zostały zmiany w neuroprzekaźnikach i objętości istoty szarej u osób, które mają złą dietę, w porównaniu z tymi, które stosują dietę śródziemnomorską. Badacze wciąż poszukują potwierdzenia mechanizmów, które sprawiają, że jedzenie ma taki wpływ na kondycję ośrodkowego układu nerwowego. Jedna z koncepcji zakłada powiązanie ich z nieprawidłowościami w mikrobiocie jelitowej.

Handel

Z programów lojalnościowych w sklepach korzysta 85 proc. Polaków. Ważne są dla nich promocje, personalizowane oferty i zbieranie punktów na nagrody

Przy wyborze sklepu stacjonarnego Polacy zwracają uwagę na dogodną lokalizację, duży wybór produktów i atrakcyjne ceny. Istotne są dla nich również programy lojalnościowe, z których korzysta już 85 proc. konsumentów, a 40 proc. decyduje się na zakupy właśnie ze względu na oferowane w nim rabaty – wynika z badania SW Research na zlecenie sieci Carrefour. Przyszłością rozwoju takich programów są spersonalizowane oferty, które pomagają klientom oszczędzać pieniądze na produktach kupowanych przez nich najczęściej. W taką stronę swoją platformę rozwija również Carrefour. Ostatnio sieć połączyła siły z programem Payback, przez co zasięg programu lojalnościowego zwiększył się do 10 mln klientów.