Oddaj krew i zjedz pyszne śniadanie… w Manufakturze
![Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_752665991.jpg)
Czy można lepiej spędzić poranek, niż pomóc potrzebującym, a przy okazji zjeść pyszne śniadanie? Brzmi jak idealny plan – coś dobrego dla duszy i ciała! Już w najbliższą sobotę na rynku Manufaktury będzie można w taki sposób rozpocząć weekend, biorąc udział w ogólnopolskiej akcji RCKiK „Bo tętni w nas dobro”.
„Bo tętni w nas dobro” – akcja oddawania krwi + wielka trasa śniadaniowa Radia ZET
16.09, godz. 11:00 – 16:00, rynek Manufaktury
Dla wszystkich, którzy w sobotę oddadzą krew przewidziano upominki – koktajl, czekoladę oraz gadżety. Najciekawszą nagrodą będzie jednak zaproszenie do specjalnej strefy śniadaniowej Radia Zet¸ do której wszyscy krwiodawcy z tego dnia będą mogli wejść bez kolejki. O co chodzi? Dokładnie tego dnia na rynku Manufaktury stanie przystanek radiowej trasy, podczas której można za darmo zjeść pyszne śniadanie. Na gości czekać będą food trucki, warsztaty kulinarne oraz inne niespodzianki. Do akcji włączają się także wszystkie restaurację z rynku Manufaktury, które mają ofertę śniadaniową, czyli Manuarte, Zielona, Szpulka i Rajskie Jadło.
Dorośli, którzy chcieliby przyjść z dziećmi, nie musza się martwić – specjalnie z myślą o najmłodszych na rynku stanie wielki dmuchaniec, gdzie będą mogły bez reszty oddać się zabawie.
Kto może oddać krew?
Dawcą krwi może zostać każda osoba, która ukończyła 18 lat, waży ponad 50 kg i jest zdrowa. Przewlekłe choroby niestety wykluczają możliwość oddania krwi (np. zaawansowana miażdżyca, nadciśnienie tętnicze czy niewydolność serca) . Warto również mieć na uwadze, że po zabiegach piercingu, tatuażu, akupunkturze, ciąży i okresie karmienia lub operacjach należy odczekać 6 miesięcy zanim zdecydujemy się na zostanie honorowym krwiodawcą.
Przed oddaniem krwi pamiętajmy również o odpowiednim nawodnieniu organizmu, lekkostrawnym posiłku, a także wystarczającej ilości snu.
![4DCenter - Centrum diagnostyczne nowego pokolenia Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_1820445551,w_237,wo_300,ho_169,_small.jpg)
4DCenter - Centrum diagnostyczne nowego pokolenia
![Wirusowe zapalenie wątroby – jak się przed nim chronić?](/files/_uploaded/glownekonf_1952828509,w_254,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Wirusowe zapalenie wątroby – jak się przed nim chronić?
![Wymiana doświadczeń i dobrej energii, czyli Zjazd Różowych Patroli](/files/_uploaded/glownekonf_1923761781,w_254,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Wymiana doświadczeń i dobrej energii, czyli Zjazd Różowych Patroli
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Nie żyje Bogumiła Wander
![](/files/1922771799/wander,w_274,r_png,_small.png)
Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy
Zdrowie
![](/files/1922771799/klimentowie-migreny-foto-ram,w_274,_small.jpg)
Lenka Klimentová: Od 12. roku życia męczą mnie silne migreny. Najbardziej cierpiałam w czasie ciąży, kiedy nie mogłam brać tabletek
Tancerka przyznaje, że ataki migreny uniemożliwiają jej normalne funkcjonowanie i czasami nie jest w stanie nic zrobić, nawet wykonać najprostszych czynności. I choć próbowała już wielu metod, by złagodzić tę niezwykle uciążliwą dolegliwość, to na dłuższą metę wszystko staje się nieskuteczne. Pomagają jedynie silne tabletki. Lenka Klimentová wspomina, że kiedy była w ciąży, przez pierwsze miesiące nie mogła się ratować w ten sposób i z ogromnym bólem musiała wziąć udział w pokazie tańca.
Nauka
Zła dieta może powodować obniżenie nastroju i zdolności poznawczych. Naukowcy potwierdzają związek żywienia z neurochemią
![](/files/1922771799/hepsomali-mozg-zywienie-foto1,w_133,r_png,_small.png)
Jedzenie niezdrowej żywności może prowadzić do zmian w mózgu, związanych z depresją i zaburzeniami lękowymi. Obniżeniu mogą też ulec zdolności poznawcze. Do takich wniosków doszli naukowcy z Wielkiej Brytanii, obserwując skany mózgów pacjentów z różnymi nawykami żywieniowymi. Uwidocznione zostały zmiany w neuroprzekaźnikach i objętości istoty szarej u osób, które mają złą dietę, w porównaniu z tymi, które stosują dietę śródziemnomorską. Badacze wciąż poszukują potwierdzenia mechanizmów, które sprawiają, że jedzenie ma taki wpływ na kondycję ośrodkowego układu nerwowego. Jedna z koncepcji zakłada powiązanie ich z nieprawidłowościami w mikrobiocie jelitowej.
Handel
Z programów lojalnościowych w sklepach korzysta 85 proc. Polaków. Ważne są dla nich promocje, personalizowane oferty i zbieranie punktów na nagrody
![](/files/1922771799/carrefour-programy-foto-4,w_133,r_png,_small.png)
Przy wyborze sklepu stacjonarnego Polacy zwracają uwagę na dogodną lokalizację, duży wybór produktów i atrakcyjne ceny. Istotne są dla nich również programy lojalnościowe, z których korzysta już 85 proc. konsumentów, a 40 proc. decyduje się na zakupy właśnie ze względu na oferowane w nim rabaty – wynika z badania SW Research na zlecenie sieci Carrefour. Przyszłością rozwoju takich programów są spersonalizowane oferty, które pomagają klientom oszczędzać pieniądze na produktach kupowanych przez nich najczęściej. W taką stronę swoją platformę rozwija również Carrefour. Ostatnio sieć połączyła siły z programem Payback, przez co zasięg programu lojalnościowego zwiększył się do 10 mln klientów.