Komunikaty PR

Pierwsze urodziny nowoczesnej i proekologicznej siedziby Body Chief

2023-07-03  |  17:45
Biuro prasowe

Body Chief, lider cateringu dietetycznego, obchodzi właśnie pierwsze urodziny swojej nowoczesnej i proekologicznej siedziby, która mieści się pod Poznaniem. Z tej okazji przedstawiciele firmy uchylają rąbek tajemnicy i po raz pierwszy prezentują klimatyczne wnętrza, zaprojektowane przez krakowską pracownię architektoniczną Make It Yours. Postawiliśmy na designerską przestrzeń, uchwyconą w obiektywie niezwykle domowej atmosfery, której towarzyszy naturalna roślinność — komentuje Marcin Mazurek, prezes i twórca Body Chief.

W Body Chief jak w domu

- Naszą koncepcją od początku było stworzenie niesztampowej przestrzeni, w której wszyscy w Body Chief będziemy mogli poczuć się jak w domu — komfortowo i bezpiecznie — niezależnie, czy nasi pracownicy wykonują swoje obowiązki w biurze, czy też w hali produkcyjnej - ​komentuje Marcin Mazurek.

I dodaje:

- Długo szukaliśmy miejsca, które okaże się idealne pod naszą inwestycję. Zależało nam, aby być jak najbliżej natury.

Tak też się stało. Budynek biura BC jest otoczony z każdej strony leśną przestrzenią, a jego przeszklenia dostarczają naturalny, uspakajający krajobraz drzew. Od frontowej strony natomiast został posadzony różany ogród, niczym jak te przed rodzinnymi nieruchomościami. Przy tym obiekt jest zlokalizowany tuż przy trasie szybkiego ruchu oraz obwodnicy i lotniska, co umożliwia szybkie, bezproblemowe dotarcie do niego przez pracowników czy gości.

Za projekt koncepcyjny i wykonawczy wnętrza odpowiada krakowska pracownia architektoniczna, słynąca z przygotowywania niebanalnych projektów dla przestrzeni komercyjnych, Make It Yours. 

Podczas realizacji inwestycji zdecydowano się na otwartą przestrzeń łączącą strefę funkcjonalną z przestrzenią chilloutu. Tak, aby cały zespół mógł wspólnie spędzać czas. Funkcjonuje tam też sektor pracy twórczej ze stołami konferencyjnymi. Komfort dźwiękowy zapewniany jest przez loftowe przeszkolenia, akustyczne wykładziny i meble. W strefie relaksu znajduje się coffee point i huśtawka, a do dyspozycji pracowników przygotowano również siłownię. Ponadto w siedzibie BC na co dzień gra spokojna, relaksująca muzyka, a na ekranach wyświetlane są różnego rodzaju kreatywne wizualizacje. Na podłogach znajdują się natomiast przyjemne w dotyku dywany. Całość przestrzeni została otoczona zielenią, m.in. rajskimi jabłkami i lawendą, co upiększa i ożywia przestrzeń, a także poprawia nastrój. Tak wykonana aranżacja pozwoliła zachować właściwą dynamikę wnętrza oraz podkreślić jego domowy charakter.

Projekt łączy klasyczny design z industrialnymi akcentami i wygodnym, funkcjonalnym, bezpretensjonalnym wystrojem. Przewodnie materiały to naturalne drewno, miedź (nawiązanie do koloru sprzętów gastronomicznych) i ceramika oraz delikatnie jasne tkaniny. Wnętrza stylem i jakością materiałów są nawiązaniem do filozofii firmy, w której owa jakość składników i procesu produkcyjnego stawiana jest na pierwszym miejscu. 

- Wnętrza nowej siedziby są nie tylko piękne. Ich największą wartością jest fakt, że tworzą atmosferę pracy grupowej i warunki do jeszcze większej integracji. A to właśnie wpisuje się w styl zarządzania twórcy BC — Marcina Mazurek. Finalny wygląd siedziby zatem to nie strategia będąca wymogiem i efektem architektonicznych trendów, ale chęć stworzenia prawdziwego domu Body Chief - dodaje Marta Cicha, Dyrektor Zarządzająca w Body Chief.

Wspólne gotowanie w autorskiej kuchni

W budynku powstała również autorska kuchnia przeznaczona na warsztaty kulinarne. Choć nie tylko. To kreatywna przestrzeń dla wszystkich pracowników, z której mogą dowolnie korzystać, szkoląc swoje umiejętności kulinarne, czy wspólnie dla siebie przygotowując potrawy.

- Autorska kuchnia czy też szkoła gotowania to nasz sposób na budowanie społeczności. Cenimy relacje, lubimy spędzać razem czas. Daliśmy sobie wspólną przestrzeń, w której możemy dla siebie wzajemnie gotować, rozmawiać, a przy tym dobrze się bawić — wskazuje Marcin Mazurek.

Pracownicy produkcji mają natomiast do dyspozycji dedykowaną stołówkę przypominającą tą domową z tarasem wychodzącym na las.

Pięć milionów złotych na technologię

Siedziba BC zaciekawia też szeregiem rozwiązań technologicznych i automatyzacji, które wpływają na poprawę wydajności pracy oraz podwyższają jakość przygotowywanych dań. Jak podaje Marcin Mazurek, wraz z wyposażeniem kuchni łącznie kosztowały one firmy ponad pięć milionów złotych. Zaznacza przy tym, że w BC pracują przede wszystkim ludzie i to ich rola jest kluczowa, a owa technologia wspiera jedynie ich pracę, nigdy odwrotnie. Produkcja zatem nie tworzy mechanicznie jedzenia. Jest ono przygotowywane przez człowieka, a wszystko po to, aby zachować doskonały smak.

- Wśród nowoczesnych maszyn są wyspecjalizowane chłodnie i mroźnie dla utrzymania świeżości produktów od momentu ich przyjęcia aż do wydania klientowi czy też urządzenia do automatycznego wytwarzania koktajli. Oraz specjalnie zaprojektowane dla nas zmywarki tunelowe służące do mycia i dezynfekcji wielkogabarytowych sprzętów, co pozwoliło nam znacząco podwyższyć standardy pracy. Posiadamy również własną pralnię, która istotnie optymalizuje koszty - mówi Marcin Mazurek.

I dodaje:

- Sala produkcyjna natomiast została zaplanowana w całości przez naszego Dyrektora Operacyjnego — Wojciecha Bławata, który wyróżnia się doskonałą znajomością produktu BC, a w firmie pracuje od początku jej istnienia. Zaprojektował ją w sposób, który zapewnia maksymalną ergonomię pracy, optymalizując trasę produktu. Co przekłada się również na wysoki poziom motywacji i wydajności pracowników.

Wojciech Bławat, Dyrektor Operacyjny w BC zwraca również uwagę na kwestie zdrowia i bezpieczeństwa pracowników i klientów BC, które firma traktuje priorytetowo:

- Od początku funkcjonowania BC opracowaliśmy wewnętrzne procedury, które pozwalają nam zachować najwyższą czystość i higienę pracy, i które cały czas udoskonalamy. Myślę, że to istotne, aby zwrócić uwagę, iż samodzielnie dokonujemy również mikrobiologicznego badania środowiska pracy. Pobierane są wymazy m.in. ze sprzętów, mebli oraz rąk. Badamy powietrze po to, aby jeszcze bardziej podnosić jakość sanitarną. Dodatkowo na bieżąco weryfikujemy skuteczność przyjętych procedur sanitarnych.

W duchu EKO

Body Chief od początku swojego istnienia działa w trosce o dobro planety, nowa siedziba nie mogła więc obyć się bez rewolucyjnych zmian w postaci ekologicznych rozwiązań. 

- Posiadamy osobną chłodnię do przechowywania sortowanych odpadów, a do tego maksymalizujemy odzysk opakowań, co w naszej skali produkcji jest nie lada wyzwaniem. Przykładowo pojemniki do sortowanych puszek, papieru czy odpadów spożywczych są wielkości kontenera morskiego. Mamy również specjalne zgniatarki do kartonów i puszek po to, aby optymalizować przestrzeń i wydawanie do recyklingu, a nasze kontenery do odpadów spożywczych są wyspecjalizowaną prasą z odprowadzeniem ew. ścieków i z zastosowaniem separatorów nieczystości, aby mieć pewność neutralnego wpływu na środowisko — komentuje Marcin Mazurek.

Ponadto firma odzyskuje energię z agregatów chłodniczych i wykorzystuje ją do podgrzewania ciepłej wody w obiekcie. Dysponuje również zbiornikami na opady deszczowe, które później służą do podlewania zieleni i utrzymywania terenów zewnętrznych.

Cały obiekt został wpięty w system automatycznego sterowania w technologii KNX  (inteligentna instalacja elektryczna, która jest alternatywą dla tradycyjnych i umożliwia zintegrowanie różnych funkcji w jeden system), aby dodatkowo optymalizować zużycie energii czy gazu. Planowane jest też w najbliższym czasie dokończenie projektu budowy farmy fotowoltaicznej na dachu obiektu.

- Nowa siedziba to sukces i efekt pracy każdego z nas. Obiekt powstał ze wspólnie zgromadzonych środków własnych. Cieszę się, że stworzyliśmy razem te miejsce i  teraz możemy w nim spędzać komfortowo czas. Stanowimy zgrany zespół, zbudowany na wzajemnym zaufaniu, które jest jednym z największych życiowych kapitałów. Nie zwalniamy tempa. Jesteśmy pełni entuzjazmu. Mamy mnóstwo energii do działania i już planujemy kolejne działania - konkluduje Marcin Mazurek.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie SERWIS NA GWIAZDKĘ MICHELIN – CZEGO SPODZIEWAĆ SIĘ W NAGRODZONEJ RESTAURACJI? Biuro prasowe
2024-08-02 | 01:00

SERWIS NA GWIAZDKĘ MICHELIN – CZEGO SPODZIEWAĆ SIĘ W NAGRODZONEJ RESTAURACJI?

Miesiąc temu, restauracja NUTA pod batutą Chefa Andrei Camastry powtórzyła swój sukces sprzed roku, utrzymując kulinarnego Oscara – gwiazdkę Michelin. Jest to gwarancja
Żywienie Kuchnie świata na talerzu z FRoSTA!
2024-07-30 | 15:35

Kuchnie świata na talerzu z FRoSTA!

Marzysz o podróży dookoła świata, smakując przy tym smaków różnorodnych kuchni? Dzięki produktom marki FRoSTA, z łatwością przygotujesz szybkie i smaczne dania
Żywienie Egzotyczne podróże z Big-Active… bez wychodzenia z domu!
2024-07-30 | 13:15

Egzotyczne podróże z Big-Active… bez wychodzenia z domu!

Rooibos, Yerba Mate i Matcha, czyli propozycje z linii Herbatki Świata Big-Active, są niczym bilet w najodleglejsze rejony globu. Najwyższej jakości składniki i starannie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Bogumiła Wander

Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Bogumiły Wander, jednej z najbardziej cenionych postaci polskiego świata medialnego. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Zdrowie

Nauka

Zła dieta może powodować obniżenie nastroju i zdolności poznawczych. Naukowcy potwierdzają związek żywienia z neurochemią

Jedzenie niezdrowej żywności może prowadzić do zmian w mózgu, związanych z depresją i zaburzeniami lękowymi. Obniżeniu mogą też ulec zdolności poznawcze. Do takich wniosków doszli naukowcy z Wielkiej Brytanii, obserwując skany mózgów pacjentów z różnymi nawykami żywieniowymi. Uwidocznione zostały zmiany w neuroprzekaźnikach i objętości istoty szarej u osób, które mają złą dietę, w porównaniu z tymi, które stosują dietę śródziemnomorską. Badacze wciąż poszukują potwierdzenia mechanizmów, które sprawiają, że jedzenie ma taki wpływ na kondycję ośrodkowego układu nerwowego. Jedna z koncepcji zakłada powiązanie ich z nieprawidłowościami w mikrobiocie jelitowej.

Handel

Z programów lojalnościowych w sklepach korzysta 85 proc. Polaków. Ważne są dla nich promocje, personalizowane oferty i zbieranie punktów na nagrody

Przy wyborze sklepu stacjonarnego Polacy zwracają uwagę na dogodną lokalizację, duży wybór produktów i atrakcyjne ceny. Istotne są dla nich również programy lojalnościowe, z których korzysta już 85 proc. konsumentów, a 40 proc. decyduje się na zakupy właśnie ze względu na oferowane w nim rabaty – wynika z badania SW Research na zlecenie sieci Carrefour. Przyszłością rozwoju takich programów są spersonalizowane oferty, które pomagają klientom oszczędzać pieniądze na produktach kupowanych przez nich najczęściej. W taką stronę swoją platformę rozwija również Carrefour. Ostatnio sieć połączyła siły z programem Payback, przez co zasięg programu lojalnościowego zwiększył się do 10 mln klientów.