Pochwała prostoty. Norm Architects projektują dla Duxiana
OKK! PR
ul. Świętojesrska5/7
00-236 Warszawa
biuro|okkpr.pl| |biuro|okkpr.pl
882444811
www.okkpr.pl
Studio Norm Architects zostało założone w Kopenhadze w 2008 roku przez Jonasa Bjerre-Poulsena i Kaspera Rønna. Od tego czasu pracownia stała się jednym z najgorętszych biur projektowych w Danii, znanym z fenomenalnej architektury, projektów wnętrz i wzornictwa przemysłowego, opartego na prostocie, jakości i ponadczasowości. Kiedy firma DUXIANA, współpracująca z najlepszymi skandynawskimi projektantami, zaprosiła Norm Architects do przeszukania archiwum DUX w poszukiwaniu inspiracji do nowej kolekcji, studio skupiło się na krzesłach Domus. Pierwotne modele, wykonane z drewna i stali, zaprojektowane przez Alfa Svenssona, miały swą premierę na H55, międzynarodowej wystawie w Helsinkach w 1955 roku. Współczesną wersję tych nordyckich klasyków kupimy teraz w polskim showroomie DUXIANA.
Współpraca szwedzkiej marki DUXIANA z Norm Architects rozpoczęła się podczas Stockholm Fashion Week 2019 od wspólnego stworzenia wystawy „Into the Light”. Podczas swojego udziału w wystawie, wpadli na pomysł zaprojektowania nowego wezgłowia do słynnych na całym świecie łóżek DUXIANA. Minimalistyczny i wszechstronny zagłówek Anna, został nominowany do nagrody Design Awards, przyznawanej przez Bolig Magasinet w kategorii „Mebel Roku”.
Kiedy DUXIANA poprosiła Norm Architects o wybranie kolekcji klasyki mebli DUX, która świetnie będzie prezentować się w nowoczesnych wnętrzach prywatnych i komercyjnych, architekci nie musieli się długo zastanawiać. „Zdecydowaliśmy się na Domus, ponieważ chcieliśmy stworzyć mebel perfekcyjnie wpisujący się w estetykę Norm Architects” – mówi Jonas Bjerre-Poulsen, założyciel i menedżer kreatywny. „Te krzesła mają niezwykle eleganckie detale estetyczne, które współpracują z istniejącą kolekcją DUX i zapewniają użytkownikom najwyższy komfort. Można je ustawić absolutnie w każdej sypialni lub salonie.” Architekci zachowali pierwotną bryłę i uwspółcześnili projekt. Dodali nowe siedziska, dostosowali wymiary i zmienili użyte materiały. Zaprojektowali także stół i podnóżek, wykonane z litego dębu olejowanego woskiem, aby idealnie pasowały do krzeseł. Nawet minimalistyczny zagłówek Anna, wykonany z dębu i materiału tekstylnego został na nowo zaprojektowany.
Kolekcja, dostępna na zamówienie w krakowskim showroomie DUXIANA, obejmuje drewniane krzesło z obiciem z szarej tkaniny, wersję skórzaną z nogami ze stali oraz nowo zaprojektowany stół Domus z drewna z blatem z trawertynu Romano. Model drewniany ma solidną dębową ramę, zabezpieczoną olejem woskowym. Do krzesła dołączony jest również podnóżek i stół, które sprzedawane są osobno. Krzesło Domus Steel ma stalową ramę lakierowaną na czarno. Poduszki ze skóry osadzono tu na klasycznym oplocie z garbowanej skóry. Niewielkie wymiary obu krzeseł ułatwiają ustawienie ich w dowolnym miejscu w pomieszczeniu.
Wykończenie wszystkich foteli z oferty DUXIANA dostępne jest w różnych rodzajach tkanin i skór DUX, z wykorzystaniem jedynie wysokiej jakości materiałów w różnych przedziałach cenowych. Marka wybiera tkaniny i skóry w oparciu o jakość, trwałość, odporność na zmechacenie, ocieranie i światło oraz zrównoważony rozwój. Wkrótce portfolio DUXIANA będzie można obejrzeć także w nowym salonie w Warszawie.
Więcej na: www.premiumliving.pl
![Oaza spokoju na Żoliborzu Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_1581999827,w_254,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Oaza spokoju na Żoliborzu
![Architektoniczne inspiracje ze świata arch. Magdaleny Federowicz-Boule](/files/_uploaded/glownekonf_239389579,w_225,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Architektoniczne inspiracje ze świata arch. Magdaleny Federowicz-Boule
![Vileda wprowadza nową linię suszarek Ultimate – styl i funkcjonalność w jednym](/files/_uploaded/glownekonf_561437929,w_177,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Vileda wprowadza nową linię suszarek Ultimate – styl i funkcjonalność w jednym
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Nie żyje Bogumiła Wander
![](/files/1922771799/wander,w_274,r_png,_small.png)
Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy
Zdrowie
![](/files/1922771799/klimentowie-migreny-foto-ram,w_274,_small.jpg)
Lenka Klimentová: Od 12. roku życia męczą mnie silne migreny. Najbardziej cierpiałam w czasie ciąży, kiedy nie mogłam brać tabletek
Tancerka przyznaje, że ataki migreny uniemożliwiają jej normalne funkcjonowanie i czasami nie jest w stanie nic zrobić, nawet wykonać najprostszych czynności. I choć próbowała już wielu metod, by złagodzić tę niezwykle uciążliwą dolegliwość, to na dłuższą metę wszystko staje się nieskuteczne. Pomagają jedynie silne tabletki. Lenka Klimentová wspomina, że kiedy była w ciąży, przez pierwsze miesiące nie mogła się ratować w ten sposób i z ogromnym bólem musiała wziąć udział w pokazie tańca.
Nauka
Zła dieta może powodować obniżenie nastroju i zdolności poznawczych. Naukowcy potwierdzają związek żywienia z neurochemią
![](/files/1922771799/hepsomali-mozg-zywienie-foto1,w_133,r_png,_small.png)
Jedzenie niezdrowej żywności może prowadzić do zmian w mózgu, związanych z depresją i zaburzeniami lękowymi. Obniżeniu mogą też ulec zdolności poznawcze. Do takich wniosków doszli naukowcy z Wielkiej Brytanii, obserwując skany mózgów pacjentów z różnymi nawykami żywieniowymi. Uwidocznione zostały zmiany w neuroprzekaźnikach i objętości istoty szarej u osób, które mają złą dietę, w porównaniu z tymi, które stosują dietę śródziemnomorską. Badacze wciąż poszukują potwierdzenia mechanizmów, które sprawiają, że jedzenie ma taki wpływ na kondycję ośrodkowego układu nerwowego. Jedna z koncepcji zakłada powiązanie ich z nieprawidłowościami w mikrobiocie jelitowej.
Handel
Z programów lojalnościowych w sklepach korzysta 85 proc. Polaków. Ważne są dla nich promocje, personalizowane oferty i zbieranie punktów na nagrody
![](/files/1922771799/carrefour-programy-foto-4,w_133,r_png,_small.png)
Przy wyborze sklepu stacjonarnego Polacy zwracają uwagę na dogodną lokalizację, duży wybór produktów i atrakcyjne ceny. Istotne są dla nich również programy lojalnościowe, z których korzysta już 85 proc. konsumentów, a 40 proc. decyduje się na zakupy właśnie ze względu na oferowane w nim rabaty – wynika z badania SW Research na zlecenie sieci Carrefour. Przyszłością rozwoju takich programów są spersonalizowane oferty, które pomagają klientom oszczędzać pieniądze na produktach kupowanych przez nich najczęściej. W taką stronę swoją platformę rozwija również Carrefour. Ostatnio sieć połączyła siły z programem Payback, przez co zasięg programu lojalnościowego zwiększył się do 10 mln klientów.