Praktyczne pomysły: dodatkowy blat do pracy schowany w szufladzie
![](/files/_uploaded/wiz_zdjeciekonf_1106024007,w_170,h_95,wo_170,ho_95,_small.jpg)
Małgorzata Wnorowska
Forestor
ul. Postępu 14
02-676 Warszawa
m.wnorowska|forestor.pl| |m.wnorowska|forestor.pl
609192635
www.forestor.pl
Jak w małej kuchni wygospodarować więcej powierzchni roboczej lub miejsce do zjedzenia szybkiego posiłku? Sprytnym rozwiązaniem jest stolnica, którą ukryjemy w zabudowie za frontem meblowym. Ten dodatkowy blat wysuniemy jak szufladę, kiedy jest potrzebny.
Na każde wnętrze i problemy znajdzie się praktyczne rozwiązanie. Nawet nieduża kuchnia może być funkcjonalnie urządzona i wyposażona w niezbędne meble. Na małej przestrzeni nie zawsze pomieścimy wszystko, co byśmy chcieli, ale dzięki sprytnym pomysłom możemy zadbać o własną wygodę i wygospodarować nie tylko dodatkowe miejsce do przechowywania, ale i powierzchnię roboczą, która jest szczególnie ważna dla osób samodzielnie przygotowujących posiłki. Jej niedostatek może doskwierać posiadaczom kuchni w zabudowie jednorzędowej. Jeżeli pozwala na to metraż, możemy zdecydować się dodatkowo na wyspę lub półwysep, które zwiększą potencjał strefy roboczej. W zbyt małej do tego kuchni dużym udogodnieniem będzie na pewno wysuwany blat.
- Urządzając małą kuchnię powinniśmy optymalnie zagospodarować dostępny metraż i pomyśleć o rozwiązaniach, dzięki którym będzie dobrze zorganizowana. Jeżeli nie mamy dość miejsca na blat roboczy, wygodna będzie szuflada ze specjalną stolnicą, która w razie potrzeby zamieni się w dodatkowy blat lub niewielki stolik. Nieużywana i schowana w zabudowie meblowej, nie zajmuje miejsca i nie utrudnia poruszania się po kuchni – doradza Sylwia Kowalska-Mikutel, projektantka firmy KAM.
Za frontem kuchennej szuflady możemy ukryć nie tylko sztućce, zastawę i naczynia, ale również stolnicę, która po wysunięciu zapewni dodatkową powierzchnię roboczą. Dzięki wytrzymałości na obciążenie nawet 70 kg, jest bezpieczna dla użytkowników. Podobnie jak szufladę, bez wysiłku wysuniemy ją wówczas, kiedy będzie potrzebna. Po skończonej pracy zasuwamy front, dzięki czemu nie zabiera cennego miejsca. To bardzo praktyczne rozwiązanie, które docenimy szczególnie w małych kuchniach czy aneksach z ograniczonymi możliwościami aranżacyjnymi, ale dodatkowe miejsce do pracy przyda się każdemu.
Mała, ale w pełni funkcjonalna
W dobrze zorganizowanej kuchni wykorzystany jest każdy centymetr, a nowoczesne systemy meblowe zapewniają rozwiązania, które pozwalają zaoszczędzić sporo miejsca. Bez problemu wyposażymy również zabudowę meblową w niezbędne urządzenia AGD. W jednym wysokim słupku można już zamontować zarówno piekarnik, jak i zmywarkę, które jeszcze do niedawna trzeba było lokować w oddalonych od siebie częściach zabudowy. Dzięki specjalnie zaprojektowanej obudowie meblowej, nad zmywarką można umieścić piekarnik, na wygodnej dla użytkowników wysokości wzroku. Wymagana technicznie przestrzeń pomiędzy nimi to idealne miejsce na niską szufladę, w której można przechowywać drobne akcesoria kuchenne. W ten sposób optymalizujemy wykorzystanie dostępnego miejsca w kuchni, bez strat dla komfortu jej użytkowania.
![Oaza spokoju na Żoliborzu Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_1581999827,w_254,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Oaza spokoju na Żoliborzu
![Architektoniczne inspiracje ze świata arch. Magdaleny Federowicz-Boule](/files/_uploaded/glownekonf_239389579,w_225,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Architektoniczne inspiracje ze świata arch. Magdaleny Federowicz-Boule
![Vileda wprowadza nową linię suszarek Ultimate – styl i funkcjonalność w jednym](/files/_uploaded/glownekonf_561437929,w_177,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Vileda wprowadza nową linię suszarek Ultimate – styl i funkcjonalność w jednym
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Nie żyje Bogumiła Wander
![](/files/1922771799/wander,w_274,r_png,_small.png)
Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy
Zdrowie
![](/files/1922771799/klimentowie-migreny-foto-ram,w_274,_small.jpg)
Lenka Klimentová: Od 12. roku życia męczą mnie silne migreny. Najbardziej cierpiałam w czasie ciąży, kiedy nie mogłam brać tabletek
Tancerka przyznaje, że ataki migreny uniemożliwiają jej normalne funkcjonowanie i czasami nie jest w stanie nic zrobić, nawet wykonać najprostszych czynności. I choć próbowała już wielu metod, by złagodzić tę niezwykle uciążliwą dolegliwość, to na dłuższą metę wszystko staje się nieskuteczne. Pomagają jedynie silne tabletki. Lenka Klimentová wspomina, że kiedy była w ciąży, przez pierwsze miesiące nie mogła się ratować w ten sposób i z ogromnym bólem musiała wziąć udział w pokazie tańca.
Nauka
Zła dieta może powodować obniżenie nastroju i zdolności poznawczych. Naukowcy potwierdzają związek żywienia z neurochemią
![](/files/1922771799/hepsomali-mozg-zywienie-foto1,w_133,r_png,_small.png)
Jedzenie niezdrowej żywności może prowadzić do zmian w mózgu, związanych z depresją i zaburzeniami lękowymi. Obniżeniu mogą też ulec zdolności poznawcze. Do takich wniosków doszli naukowcy z Wielkiej Brytanii, obserwując skany mózgów pacjentów z różnymi nawykami żywieniowymi. Uwidocznione zostały zmiany w neuroprzekaźnikach i objętości istoty szarej u osób, które mają złą dietę, w porównaniu z tymi, które stosują dietę śródziemnomorską. Badacze wciąż poszukują potwierdzenia mechanizmów, które sprawiają, że jedzenie ma taki wpływ na kondycję ośrodkowego układu nerwowego. Jedna z koncepcji zakłada powiązanie ich z nieprawidłowościami w mikrobiocie jelitowej.
Handel
Z programów lojalnościowych w sklepach korzysta 85 proc. Polaków. Ważne są dla nich promocje, personalizowane oferty i zbieranie punktów na nagrody
![](/files/1922771799/carrefour-programy-foto-4,w_133,r_png,_small.png)
Przy wyborze sklepu stacjonarnego Polacy zwracają uwagę na dogodną lokalizację, duży wybór produktów i atrakcyjne ceny. Istotne są dla nich również programy lojalnościowe, z których korzysta już 85 proc. konsumentów, a 40 proc. decyduje się na zakupy właśnie ze względu na oferowane w nim rabaty – wynika z badania SW Research na zlecenie sieci Carrefour. Przyszłością rozwoju takich programów są spersonalizowane oferty, które pomagają klientom oszczędzać pieniądze na produktach kupowanych przez nich najczęściej. W taką stronę swoją platformę rozwija również Carrefour. Ostatnio sieć połączyła siły z programem Payback, przez co zasięg programu lojalnościowego zwiększył się do 10 mln klientów.