Relaksująca moc naturalnego drewna
Practum Consulting
Bukowińska 22/107
02-703 Warszawa
kinga.szkutnik|practum.pl| |kinga.szkutnik|practum.pl
609884480
www.practum.pl
Drewno – naturalnie piękny i szlachetny surowiec, który urzeka niewymuszoną prostotą i ponadczasowością. Autentyczność i charakter nadają mu widoczne słoje, nierówności i sęki sprawiając, że wykonane z niego elementy są wyjątkowe. Drewno ma też relaksującą moc. Wystarczy zachwycić się jego niepowtarzalnym rysunkiem, poznać jego swoisty zapach i poczuć nierówną strukturę pod palcami, by doświadczyć kojącego wpływu drewna.
Drewno najlepiej odnajduje się w zielonej scenerii, naturalnie wtapiając się w otaczającą je przyrodę. Z tego względu często wykorzystywane jest w ogrodowych aranżacjach. Jego naturalne piękno uspokaja, wycisza pobudzone nadmiarem bodźców zmysły i tworzy przytulną atmosferę. Wystawione na działanie słońca i zmienne warunki pogodowe może jednak z czasem szarzeć i pękać. Dlatego też, aby z biegiem lat drewno nie traciło swego niezwykłego uroku, należy o nie dbać. W tym celu warto sięgnąć po preparaty, dzięki którym można je kompleksowo zabezpieczyć bez szkody dla jego właściwości. Olej Tikkurila Valtti Plus Terrace Oil uwydatni linię słojów i zachowa przyjemną w dotyku, aksamitną strukturę, co pozwoli utrzymać naturalny wygląd desek tarasowych. Co ważniejsze, przedłuży żywotność drewna, chroniąc je przed wilgocią i zanieczyszczeniami oraz ograniczy pękanie powierzchni.
Wykonane z drewna krzesła z wdziękiem prezentują się na tle zieleni i dopełniają niewymuszony, relaksujący klimat na balkonie. W towarzystwie zieleni roślin i pięknych kwiatów zapraszają na zasłużony odpoczynek i miłą lekturę, oferując komfort w połączeniu z naturą. By móc korzystać z drewnianych mebli przez lata, należy je odpowiednio zabezpieczyć np. impregnatem Drewnochron Eco & Protection. Wówczas zyskają powłokę odporną na działanie deszczu, śniegu oraz słońca i na długo pozostawią przyjemne dla oka wrażenia.
Drewnianym elementom można też nadać całkowicie nowy, nietypowy dla tego surowca kolor, zachowując charakterystyczny rys słojów. Zielona ławka idealnie wkomponuje się w porastającą fasadę bujną roślinność zachęcając, by choć na chwilę przysiąść w ogrodzie i odetchnąć świeżym powietrzem. Wykreowane w ten sposób barwne aranżacje pozwolą na długo cieszyć się naturalnym pięknem drewna.
Oaza spokoju na Żoliborzu
Architektoniczne inspiracje ze świata arch. Magdaleny Federowicz-Boule
Vileda wprowadza nową linię suszarek Ultimate – styl i funkcjonalność w jednym
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Nie żyje Bogumiła Wander
Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy
Zdrowie
Lenka Klimentová: Od 12. roku życia męczą mnie silne migreny. Najbardziej cierpiałam w czasie ciąży, kiedy nie mogłam brać tabletek
Tancerka przyznaje, że ataki migreny uniemożliwiają jej normalne funkcjonowanie i czasami nie jest w stanie nic zrobić, nawet wykonać najprostszych czynności. I choć próbowała już wielu metod, by złagodzić tę niezwykle uciążliwą dolegliwość, to na dłuższą metę wszystko staje się nieskuteczne. Pomagają jedynie silne tabletki. Lenka Klimentová wspomina, że kiedy była w ciąży, przez pierwsze miesiące nie mogła się ratować w ten sposób i z ogromnym bólem musiała wziąć udział w pokazie tańca.
Nauka
Zła dieta może powodować obniżenie nastroju i zdolności poznawczych. Naukowcy potwierdzają związek żywienia z neurochemią
Jedzenie niezdrowej żywności może prowadzić do zmian w mózgu, związanych z depresją i zaburzeniami lękowymi. Obniżeniu mogą też ulec zdolności poznawcze. Do takich wniosków doszli naukowcy z Wielkiej Brytanii, obserwując skany mózgów pacjentów z różnymi nawykami żywieniowymi. Uwidocznione zostały zmiany w neuroprzekaźnikach i objętości istoty szarej u osób, które mają złą dietę, w porównaniu z tymi, które stosują dietę śródziemnomorską. Badacze wciąż poszukują potwierdzenia mechanizmów, które sprawiają, że jedzenie ma taki wpływ na kondycję ośrodkowego układu nerwowego. Jedna z koncepcji zakłada powiązanie ich z nieprawidłowościami w mikrobiocie jelitowej.
Handel
Z programów lojalnościowych w sklepach korzysta 85 proc. Polaków. Ważne są dla nich promocje, personalizowane oferty i zbieranie punktów na nagrody
Przy wyborze sklepu stacjonarnego Polacy zwracają uwagę na dogodną lokalizację, duży wybór produktów i atrakcyjne ceny. Istotne są dla nich również programy lojalnościowe, z których korzysta już 85 proc. konsumentów, a 40 proc. decyduje się na zakupy właśnie ze względu na oferowane w nim rabaty – wynika z badania SW Research na zlecenie sieci Carrefour. Przyszłością rozwoju takich programów są spersonalizowane oferty, które pomagają klientom oszczędzać pieniądze na produktach kupowanych przez nich najczęściej. W taką stronę swoją platformę rozwija również Carrefour. Ostatnio sieć połączyła siły z programem Payback, przez co zasięg programu lojalnościowego zwiększył się do 10 mln klientów.