Ruszt pełen klasyków i nowości!
Za co tak lubimy wspólne grillowanie? Po pierwsze to doskonały pretekst, by spędzić czas z najbliższymi, o co często trudno, gdy rytm dnia wyznacza pełen obowiązków terminarz. Po drugie miło wyjść z nawet najbardziej klimatycznej kuchni na świeże powietrze i maksymalnie wykorzystywać uroki lata. Po trzecie zaś, grono miłośników grilla jest tak szerokie, gdyż nie trzeba mieć specjalnych umiejętności kulinarnych, by przyrządzić na ruszcie naprawdę wyśmienite danie. Wystarczy zaopatrzyć się w najwyższej jakości produkty, przygotować kilka dodatków, takich jak sałatki czy sosy, zadbać o to, by nie zabrakło zimnych napoi i można rozpoczynać zabawę.
Śląska i brocka – „królowe” grilla
Dla wielu osób nie ma udanego grillowania bez dobrej jakości kiełbasy. Klasyczna Kiełbasa śląska Sokołów na ruszcie jest niemal niezastąpiona, a przypieczona, chrupiąca skórka i odpowiednio dobrana mieszanka przypraw idealnie podkreślają jej wyśmienite walory smakowe. Z kolei Brocka Sokołów to doskonała kiełbasa z mięsa wieprzowego z dodatkiem mięsa z kurczaka. Jej unikalny smak uwydatnia specjalna kompozycja przypraw na czele z gorczycą, pieprzem i nutą czosnku. Po podpieczeniu jej skórka jest naprawdę chrupiąca! Fani lekko pikantnych potraw powinni zaś spróbować Kiełbasek bałkańskich Sokołów. To cienkie kiełbaski wieprzowe, którym niepowtarzalny smak nadają: kminek, gałka muszkatołowa, pieprz i czosnek. Dzięki delikatnej, niewyczuwalnej podczas jedzenia osłonce, kiełbaski te będą smakować również dzieciom i seniorom.
Na „małego” grilla? Sokoliki!
Gdy na grillu gościć będą młodzi amatorzy dań z rusztu, warto pomyśleć o ich potrzebach i sięgnąć po produkty z linii Sokoliki. Wszystkie z nich mają „czystą etykietę”, czyli krótki, dobry skład bez dodatku sztucznych konserwantów, fosforanów i glutaminianu sodu. To dobre źródło pełnowartościowego białka, które jest niezbędnym elementem codziennej diety juniorów, a pyszny smak zapewniają im odpowiednio dobrane, delikatne, lubiane przez dzieci przyprawy. Teraz w linii Sokoliki pojawiły się dwie nowości, doskonałe na letnie kinderparty: Sokoliki kiełbaski o smaku pizzy z serem (o zawartości 83% mięsa wieprzowego) i Sokoliki kiełbaski z dodatkiem sera cheddar i słodkich pomidorów (o zawartości 82% mięsa wieprzowego). Kiełbaski Sokoliki najlepiej smakują podane na gorąco, przyrządzone na ruszcie, ale też na patelni lub w piekarniku. To znakomita propozycja kulinarna dla całej rodziny!
Boczek, karkówka, a może kaszanka?
Mało kto wyobraża sobie grilla bez wyśmienitej karkówki. Właśnie taką znaleźć można w linii Sokołów Grill House. Karkówka grillowa w plastrach to soczyste wieprzowe mięso, aromatycznie przyprawione
i doskonale zamarynowane, kruche i o lekko pikantnym smaku. W tej samej linii na amatorów boczku czeka idealna grillowa przekąska, czyli Boczek rolowany Sokołów. Co ważne, aby się nim delektować nie potrzeba sztućców, bo plaster boczku nawinięty jest na patyczek bambusowy. To prawdziwa gratka dla miłośników klimatu barbecue! Lubianym i popularnym klasykiem jest też Kaszanka grillowa z boczkiem Sokołów. To kaszanka wzbogacona chrupiącym boczkiem i podsmażoną cebulką, co czyni ją odpowiednio pikantną i wyrazistą. Natomiast Boczek Lemon Pepper to prawdziwa nowość, która zapewne będzie hitem na niejednym ruszcie. Soczyste plastry boczku w marynacie olejowej z widocznymi cząstkami przypraw z dodatkiem pieprzu cytrynowego są równie pyszne, co proste w przygotowaniu, a po zestawieniu z chrupiącym pieczywem, sosami i warzywami nie mają sobie równych.
Klasyczny stek czy vege burger? Dla każdego coś pysznego!
Stek z antrykotu wołowego Sokołów to jedna z najlepszych i najbardziej klasycznych mięsnych propozycji grillowych. Jeśli samo mięso będzie najwyżej jakości, nic więcej nie trzeba, by zachwycało smakiem i aromatem. Aby odpowiednio przygotować je na patelni lub ruszcie, warto skorzystać z aplikacji Stek Timer Sokołów, która pomaga uzyskać idealne, zgodne z indywidualnymi preferencjami, wysmażenie steka – rare, medium lub well done. Skoro mowa o klasyce, ale w nowej odsłonie, warto zwrócić uwagę na burgera, ale w wersji vege. Bezglutenowy Vege burger Z Gruntu Dobre to szybkie i proste w przygotowaniu danie, które przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi kuchni roślinnej, a także tym, którzy chcą urozmaicić swoje grillowe menu. Pyszny smak, wysoka zawartość białka oraz błonnika – ten wegetariański zamiennik mielonego wystarczy upiec na ruszcie lub podsmażyć na patelni. Do tego sezonowe warzywa, chrupiąca bułka, ulubiony dip – i pyszny burger gotowy.
Tegoroczne grillowanie będzie wyjątkowo pełne dobrego smaku!
SERWIS NA GWIAZDKĘ MICHELIN – CZEGO SPODZIEWAĆ SIĘ W NAGRODZONEJ RESTAURACJI?
Kuchnie świata na talerzu z FRoSTA!
Egzotyczne podróże z Big-Active… bez wychodzenia z domu!
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Nie żyje Bogumiła Wander
Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy
Zdrowie
Lenka Klimentová: Od 12. roku życia męczą mnie silne migreny. Najbardziej cierpiałam w czasie ciąży, kiedy nie mogłam brać tabletek
Tancerka przyznaje, że ataki migreny uniemożliwiają jej normalne funkcjonowanie i czasami nie jest w stanie nic zrobić, nawet wykonać najprostszych czynności. I choć próbowała już wielu metod, by złagodzić tę niezwykle uciążliwą dolegliwość, to na dłuższą metę wszystko staje się nieskuteczne. Pomagają jedynie silne tabletki. Lenka Klimentová wspomina, że kiedy była w ciąży, przez pierwsze miesiące nie mogła się ratować w ten sposób i z ogromnym bólem musiała wziąć udział w pokazie tańca.
Nauka
Zła dieta może powodować obniżenie nastroju i zdolności poznawczych. Naukowcy potwierdzają związek żywienia z neurochemią
Jedzenie niezdrowej żywności może prowadzić do zmian w mózgu, związanych z depresją i zaburzeniami lękowymi. Obniżeniu mogą też ulec zdolności poznawcze. Do takich wniosków doszli naukowcy z Wielkiej Brytanii, obserwując skany mózgów pacjentów z różnymi nawykami żywieniowymi. Uwidocznione zostały zmiany w neuroprzekaźnikach i objętości istoty szarej u osób, które mają złą dietę, w porównaniu z tymi, które stosują dietę śródziemnomorską. Badacze wciąż poszukują potwierdzenia mechanizmów, które sprawiają, że jedzenie ma taki wpływ na kondycję ośrodkowego układu nerwowego. Jedna z koncepcji zakłada powiązanie ich z nieprawidłowościami w mikrobiocie jelitowej.
Handel
Z programów lojalnościowych w sklepach korzysta 85 proc. Polaków. Ważne są dla nich promocje, personalizowane oferty i zbieranie punktów na nagrody
Przy wyborze sklepu stacjonarnego Polacy zwracają uwagę na dogodną lokalizację, duży wybór produktów i atrakcyjne ceny. Istotne są dla nich również programy lojalnościowe, z których korzysta już 85 proc. konsumentów, a 40 proc. decyduje się na zakupy właśnie ze względu na oferowane w nim rabaty – wynika z badania SW Research na zlecenie sieci Carrefour. Przyszłością rozwoju takich programów są spersonalizowane oferty, które pomagają klientom oszczędzać pieniądze na produktach kupowanych przez nich najczęściej. W taką stronę swoją platformę rozwija również Carrefour. Ostatnio sieć połączyła siły z programem Payback, przez co zasięg programu lojalnościowego zwiększył się do 10 mln klientów.