Sezonowa harmonia smaków. Restauracja Nova Wola prezentuje swoje nowe menu
Nova Wola, restauracja zlokalizowana na pierwszym piętrze hotelu Crowne Plaza Warsaw – The HUB, na rondzie Daszyńskiego już po raz kolejny zaskakuje nowym menu, w którym nie brakuje letnich akcentów. Szef Kuchni Paweł Suchenek ponownie proponuje podróż po kulinarnej mapie Polski, ukazując staropolskie smaki w odświeżonym wydaniu.
Restauracja Nova Wola proponuje gościom autentyczną polską kuchnię w nowoczesnej odsłonie. Za serwowane dania odpowiada Paweł Suchenek – szef kuchni z ponad dwudziestoletnim doświadczeniem, które zdobywał, gotując w sieciach hotelowych na całym świecie, w tym w Szwajcarii, Belgii, Wielkiej Brytanii, Armenii czy Katarze.
– Polska kuchnia od wieków korzysta z bogactwa przyrody, co przenieśliśmy także do kuchni restauracji Nova Wola, regularnie prezentując naszym gościom nowe menu. Dostosowujemy je do zmieniającej się pogody, aby serwować tylko najświeższe i najsmaczniejsze składniki, które są dostępne w danym sezonie i pochodzą od lokalnych dostawców. Tym razem w karcie znalazły się nowości na bazie sezonowych warzyw – sałaty czy zielonego groszku – a także wyjątkowy wybór mięs i świeżych ryb – mówi Paweł Suchenek, szef kuchni w restauracji Nova Wola.
Autentyczne staropolskie mięsa i doskonała selekcja ryb
Wśród nowych propozycji restauracji Nova Wola znalazły się zarówno pozycje skierowane do wegetarian, jak i fanów dań mięsnych oraz ryb.
Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami i jajkiem na miękko czy sałatka z kalarepy z pesto z trybuli i prażonymi orzechami laskowymi to propozycje, które z pewnością zadowolą miłośników kuchni jarskiej. Wśród nowości znalazł się także staropolski żurek z suszonymi grzybami i białą kiełbasą, sałatka z pstrąga oraz smażona wątróbka z cebulą i jabłkiem.
Na dania główne szef kuchni Paweł Suchenek serwuje ryby – pieczonego pstrąga z czarną soczewicą, warzywami i sosem maślanym, a także smażony filet z suma z duszonymi grzybami i rakami w maślanej emulsji. W nowej karcie nie mogło zabraknąć mięs, stanowiących podstawę staropolskiej kuchni. Mowa tutaj o giczy jagnięcej z ziemniaczanym purée, warzywami sezonowymi i sosem z czerwonego wina, która wprost rozpływa się w ustach. Na uwagę amatorów mięsa zasługuje także aromatyczna pierś z kaczki z tarte tatin z polskich jabłek i sosem winnym z żurawiną. Dla fanów lżejszej kuchni bezmięsnej przygotowano natomiast leniwe kluski, serwowane w towarzystwie twarogu, śmietany i bułki tartej. Na deser szef kuchni proponuje tartę jabłkowo-gruszkową z budyniem i lodami śmietankowymi oraz torcik kokosowy z mango i marakują.
Ponadto, w karcie znajdują się niezmiennie klasyczne dania polskiej kuchni w nowoczesnym wydaniu, jak m.in. kaczka, tatar wołowy czy pierogi, serwowane także w większej porcji, idealnej do dzielenia się przy stole.
Menu w swojej najnowszej odsłonie obowiązywać będzie przez cały sezon letni.
![Podczas Pol’and’Rock powstanie rekordowy obraz z wkrętów Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_1594543522,w_270,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Podczas Pol’and’Rock powstanie rekordowy obraz z wkrętów
![Teatr dla dzieci, koncert, DJ i joga – tak wygląda sierpień w Galerii Północnej](/files/_uploaded/glownekonf_1348070915,w_226,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Teatr dla dzieci, koncert, DJ i joga – tak wygląda sierpień w Galerii Północnej
![Pokolenie pracoholików ma się dobrze. Co drugi Polak pracuje po godzinach](/files/_uploaded/glownekonf_765942840,w_253,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Pokolenie pracoholików ma się dobrze. Co drugi Polak pracuje po godzinach
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Nie żyje Bogumiła Wander
![](/files/1922771799/wander,w_274,r_png,_small.png)
Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy
Zdrowie
![](/files/1922771799/klimentowie-migreny-foto-ram,w_274,_small.jpg)
Lenka Klimentová: Od 12. roku życia męczą mnie silne migreny. Najbardziej cierpiałam w czasie ciąży, kiedy nie mogłam brać tabletek
Tancerka przyznaje, że ataki migreny uniemożliwiają jej normalne funkcjonowanie i czasami nie jest w stanie nic zrobić, nawet wykonać najprostszych czynności. I choć próbowała już wielu metod, by złagodzić tę niezwykle uciążliwą dolegliwość, to na dłuższą metę wszystko staje się nieskuteczne. Pomagają jedynie silne tabletki. Lenka Klimentová wspomina, że kiedy była w ciąży, przez pierwsze miesiące nie mogła się ratować w ten sposób i z ogromnym bólem musiała wziąć udział w pokazie tańca.
Nauka
Zła dieta może powodować obniżenie nastroju i zdolności poznawczych. Naukowcy potwierdzają związek żywienia z neurochemią
![](/files/1922771799/hepsomali-mozg-zywienie-foto1,w_133,r_png,_small.png)
Jedzenie niezdrowej żywności może prowadzić do zmian w mózgu, związanych z depresją i zaburzeniami lękowymi. Obniżeniu mogą też ulec zdolności poznawcze. Do takich wniosków doszli naukowcy z Wielkiej Brytanii, obserwując skany mózgów pacjentów z różnymi nawykami żywieniowymi. Uwidocznione zostały zmiany w neuroprzekaźnikach i objętości istoty szarej u osób, które mają złą dietę, w porównaniu z tymi, które stosują dietę śródziemnomorską. Badacze wciąż poszukują potwierdzenia mechanizmów, które sprawiają, że jedzenie ma taki wpływ na kondycję ośrodkowego układu nerwowego. Jedna z koncepcji zakłada powiązanie ich z nieprawidłowościami w mikrobiocie jelitowej.
Handel
Z programów lojalnościowych w sklepach korzysta 85 proc. Polaków. Ważne są dla nich promocje, personalizowane oferty i zbieranie punktów na nagrody
![](/files/1922771799/carrefour-programy-foto-4,w_133,r_png,_small.png)
Przy wyborze sklepu stacjonarnego Polacy zwracają uwagę na dogodną lokalizację, duży wybór produktów i atrakcyjne ceny. Istotne są dla nich również programy lojalnościowe, z których korzysta już 85 proc. konsumentów, a 40 proc. decyduje się na zakupy właśnie ze względu na oferowane w nim rabaty – wynika z badania SW Research na zlecenie sieci Carrefour. Przyszłością rozwoju takich programów są spersonalizowane oferty, które pomagają klientom oszczędzać pieniądze na produktach kupowanych przez nich najczęściej. W taką stronę swoją platformę rozwija również Carrefour. Ostatnio sieć połączyła siły z programem Payback, przez co zasięg programu lojalnościowego zwiększył się do 10 mln klientów.