Komunikaty PR

Sokoterapia dla zdrowia

2023-06-20  |  14:44
Biuro prasowe
Kontakt
Justyna Kurowska
Manor House

ul. Czachowskiego 56
26-510 Chlewiska
justyna.kurowska|manorhouse.pl| |justyna.kurowska|manorhouse.pl
+48607085850
www.manorhouse.pl

Soki ze świeżych warzyw i owoców dostarczają organizmowi drogocenne witaminy i mikroelementy, wzmacniają go i uodparniają. Ze względu na ich zdrowotne walory serwuje się je w restauracji hotelu Manor House SPA, gdzie podchodzi się holistycznie do dobrostanu człowieka.

Rośnie nasza zdrowotna świadomość, coraz częściej stawiamy na naturalne metody poprawiające stan zdrowia i jakość życia. Bardziej cenimy work-life balans, aktywność fizyczną i odpoczynek. Przykładamy większą dbałość do zdrowego stylu życia i mądrego odżywiania, opierając dietę na naturalnych, nieprzetworzonych składnikach. Doskonałe efekty przynosi picie zdrowych soków, świeżo-wyciskanych i bez dodatku cukru oraz konserwantów, więc i one zyskują popularność. Widać to w restauracji hotelu Manor House SPA - Best Hotel SPA 2023, gdzie propozycje z karty „Sokoterapia” cieszą się zainteresowaniem gości.

- W naszej restauracji serwujemy ożywioną wodę, na jej bazie powstają też napoje i potrawy. Można  skosztować tłoczonych na zimno soków z okolicznych sadów oraz zdrowych smoothie z karty „Sokoterapia”. Znajdują się w niej m.in. takie propozycje: Krok do Zdrowia, Eliksir, Strażnik Wagi Pogromca Stresu, Łyk Orzeźwienia, Sekret Oczyszczenia czy Zielony Eliksir. Przy czym chodzi nam nie o specjalistyczną terapię sokami – jeśli ktoś chce leczyć w ten sposób jakąś dolegliwość, niech koniecznie robi to pod okiem lekarza, bo terapia powinna być indywidualnie dopasowana do potrzeb, niedoborów czy nietolerancji pokarmowych – a pokazanie różnorodności soków wyciskanych z warzyw i owoców oraz ich walorów smakowych. Chcielibyśmy zainspirować naszych Gości do wprowadzenia nawyku picia wyciskanych soków, do urozmaicania ich diety o nie, również po powrocie do domu. – mówi Małgorzata Figarska, Szefowa Gastronomi w hotelu Manor House SPA.

Wśród korzyści sokoterapii warto wymienić: odciążenie układu pokarmowego, oczyszczenie organizmu, poprawienie pracy układu immunologicznego, pozbycie się zaparć, bóli głowy czy przewlekłego zmęczenia. Soki ze świeżych warzyw i owoców zawierają tak potrzebne organizmowi witaminy i minerały (przy czym przyswajalność witamin i mikroelementów z soków jest większa niż ze spożywania całych warzyw i owoców), a także błonnik, który poprawia perystaltykę jelit, pomaga w regulacji przemiany materii i w przetwarzaniu pożywienia w energię. Soki wzmacniają też odporność na choroby i poprawiają samopoczucie, są niezbędne do budowy i odbudowy układu kostnego, wspomagają pamięć i koncentrację. Jako, że są bogate w antyoksydanty, wstrzymują proces starzenia się organizmu, dzięki np. beta-karotenowi skóra wygląda młodziej, a witaminy: C, E, K, potas i żelazo wpływają na elastyczność i blask włosów. Zielone warzywa (brokuły, brukselka, kalafior, kapusta, jarmuż) zawierają dużą ilość składników odżywczych i działają antynowotworowo. Ponadto soki działają zasadowo, a więc neutralizują zakwaszanie organizmu i poprawiają pracę nerek, wypłukując z organizmu toksyny.   


Chętnie używane składniki świeżych soków to: szpinak, jarmuż, brokuł, sałata, natka pietruszki, seler naciowy i korzeniowy, ogórek, marchew, burak i różne owoce (jabłko, cytryna, pomarańcza, grejpfrut, arbuz). Za najbardziej wartościowe warzywa uchodzą brokuł i jarmuż, które zawierają bogactwo siarki, kwasu foliowego, wapnia, fosforu, magnezu, cynku, manganu i jodu. Ich składniki wzmacniają kości, stawy, wpływają na włosy, skórę, paznokcie, oddychanie komórkowe i odbudowę komórek.


Pełne zdrowia pozycje z karty „Sokoterapia” Manor House: 

- Krok do Zdrowia - obniża ciśnienie krwi, wspomaga działanie nerek, wspiera metabolizm,

- Eliksir Harmonii - wzmacnia, oczyszcza, reguluje, wspomaga odporność,

- Strażnik Wagi - oczyszcza, wspomaga spalanie tłuszczu, hamuje apetyt,

- Pogromca Stresu - usprawnia krążenie, dodaje energii, wspiera układ nerwowy,

- Łyk Orzeźwienia - orzeźwia, gasi pragnienie, zapobiega zmęczeniu,

- Strażnik Zdrowia - wspomaga odporność, ułatwia wchłanianie żelaza,

- Sekret Oczyszczenia - oczyszcza z toksyn, zapobiega zatrzymywaniu wody w organizmie,

- Zielony Eliksir - uzupełnia dietę w składniki odżywcze, wspomaga odporność, zapobiega zakwaszaniu.

- Od początku funkcjonowania naszego kompleksu, przyświeca nam holistyczna filozofia, która traktuje organizm człowieka jako całość. Skupiliśmy się na tworzeniu miejsca, gdzie dbamy o Gości na każdym poziomie, od relaksu w bliskości przyrody i dobrych sił natury, przez służące zdrowiu i urodzie naturalne metody i terapie w Gabinetach Bioodnowy, po jedzenie. Prawdziwe jest bowiem powiedzenie: „jesteś tym, co jesz”. Organizm wykorzystuje składniki pokarmu do budowy, regeneracji i funkcji życiowych, a nieprawidłowy sposób żywienia wpływa na rozwój chorób. Dlatego też w naszej restauracji propagujemy dania wegańskie, opracowaliśmy autorską Dietę Życia, która łączy zdrowe style odżywiania i Menu degustacyjne Smaki Lasu. Wykorzystujemy lokalne produkty, takie jak: jaja od kur z wolnego wybiegu, kiszonki, miody oraz ożywioną wodę i naturalne soki – tłumaczy Dorota Tokarska, Dyrektor Marketingu hotelu Manor House SPA.

Aby dieta sokowa była zdrowa, jak we wszystkim, należy zachować umiar i rozwagę. Na przykład nadmiar szczawianów, które zawierają szpinak i burak, może odwapniać kości, dlatego ważna jest różnorodność. Warto też stawiać na ekologiczne, dobrej jakości produkty (niektóre warzywa bulwiaste mają tendencję do magazynowania metali ciężkich). Kupując gotowe soki zwracajmy uwagę na skład (omijajmy te dosładzane, ze sztucznymi dodatkami i konserwantami).

Więcej: www.manorhouse.pl/kuchnia

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Manor House
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Zdrowie 4DCenter - Centrum diagnostyczne nowego pokolenia Biuro prasowe
2024-08-02 | 01:00

4DCenter - Centrum diagnostyczne nowego pokolenia

Według badań ARC Rynek, we współpracy z ERHO Hestia, niemal połowa polskiego społeczeństwa korzysta z prywatnej służby zdrowia. Tylko co czwarty Polak (24 proc.) dobrze ocenia
Zdrowie Wirusowe zapalenie wątroby – jak się przed nim chronić?
2024-08-01 | 13:27

Wirusowe zapalenie wątroby – jak się przed nim chronić?

Wirusowe zapalenie wątroby (WZW) stanowi jedno z najpoważniejszych zagrożeń zdrowotnych współczesnego świata. W wyniku zakażeń wirusami hepatotropowymi każdego roku miliony
Zdrowie Wymiana doświadczeń i dobrej energii, czyli Zjazd Różowych Patroli
2024-08-01 | 13:00

Wymiana doświadczeń i dobrej energii, czyli Zjazd Różowych Patroli

Ambasadorki profilaktyki działające jako lokalne oddziały Różowych Patroli zjechały się z całej Polski w konkretnym celu – wymiany doświadczeń i wzajemnego inspirowania się

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Bogumiła Wander

Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Bogumiły Wander, jednej z najbardziej cenionych postaci polskiego świata medialnego. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Zdrowie

Nauka

Zła dieta może powodować obniżenie nastroju i zdolności poznawczych. Naukowcy potwierdzają związek żywienia z neurochemią

Jedzenie niezdrowej żywności może prowadzić do zmian w mózgu, związanych z depresją i zaburzeniami lękowymi. Obniżeniu mogą też ulec zdolności poznawcze. Do takich wniosków doszli naukowcy z Wielkiej Brytanii, obserwując skany mózgów pacjentów z różnymi nawykami żywieniowymi. Uwidocznione zostały zmiany w neuroprzekaźnikach i objętości istoty szarej u osób, które mają złą dietę, w porównaniu z tymi, które stosują dietę śródziemnomorską. Badacze wciąż poszukują potwierdzenia mechanizmów, które sprawiają, że jedzenie ma taki wpływ na kondycję ośrodkowego układu nerwowego. Jedna z koncepcji zakłada powiązanie ich z nieprawidłowościami w mikrobiocie jelitowej.

Handel

Z programów lojalnościowych w sklepach korzysta 85 proc. Polaków. Ważne są dla nich promocje, personalizowane oferty i zbieranie punktów na nagrody

Przy wyborze sklepu stacjonarnego Polacy zwracają uwagę na dogodną lokalizację, duży wybór produktów i atrakcyjne ceny. Istotne są dla nich również programy lojalnościowe, z których korzysta już 85 proc. konsumentów, a 40 proc. decyduje się na zakupy właśnie ze względu na oferowane w nim rabaty – wynika z badania SW Research na zlecenie sieci Carrefour. Przyszłością rozwoju takich programów są spersonalizowane oferty, które pomagają klientom oszczędzać pieniądze na produktach kupowanych przez nich najczęściej. W taką stronę swoją platformę rozwija również Carrefour. Ostatnio sieć połączyła siły z programem Payback, przez co zasięg programu lojalnościowego zwiększył się do 10 mln klientów.