Komunikaty PR

Cheat meal pod kontrolą

2020-11-12  |  12:00

Ścisłe przestrzeganie diety nie jest łatwe. Wie o tym każdy, kogo podczas walki o szczupłą sylwetkę naszła ochota na coś spoza ustalonego jadłospisu. Czasem ciężko odmówić sobie kawałka czekolady czy słonej przekąski. Dobra wiadomość jest taka, że od czasu do czasu można, a nawet warto, pozwolić sobie na pewne odstępstwa od diety. Zwłaszcza, że istnieją produkty, które w zdrowy i odpowiedzialny sposób pozwalają na stworzenie smacznych i dobrze zbilansowanych smakołyków.

 

Głównym zadaniem tzw. cheat meals, czyli wszelkich odstępstw od diety, jest podkręcenie metabolizmu, odciążenie psychiki oraz dostarczenie sobie przyjemności. Takie posiłki są nagrodami, które podnoszą poziom wydzielanych endorfin i pozwalają się zrelaksować. Nie chcąc zaburzyć wysiłków włożonych w odchudzanie czy kontrolę wagi, warto sięgnąć po sprawdzone produkty i przepisy opracowane przez dietetyków. Dzięki wykorzystaniu proteinowego koktajlu Tri Blend Select o smaku kawowo-karmelowym od Herbalife Nutrition można wyczarować w kuchni pyszną alternatywę do niezdrowych słodkości. Produkt, który otrzymał nagrodę Debiut roku 2020 przyznawaną przez projekt Konsumencki Lider Jakości, będzie doskonałym składnikiem prostych i zdrowych przekąsek. Dzięki zawartości grochu, komosy ryżowej i siemienia lnianego dostarczy przy okazji białka, a jego inne naturalne składniki będą doskonałym źródłem błonnika, witaminy C i mikroelementów.

 

 

  1. Koktajl migdałowy – na szybko

 

Składniki:

- 3 miarki Tri Blend Select o smaku kawowo‑karmelowym

- 250 ml napoju owsianego

- 1 łyżka masła migdałowego

- 1 banan

 

Wykonanie:

Przygotowanie napoju jest szybkie i proste. Wystarczy wszystkie składniki zmiksować blenderem lub w mikserze. Gotowa porcja koktajlu ma 396 kcal.

 

  1. Proteinowe brownie – dla wielbicieli kakao

 

Składniki:

- pół szklanki (67 g) Tri Blend Select o smaku kawowo-karmelowym

- 6 bardzo dojrzałych bananów (średniej wielkości)

- 1 szklanka masła orzechowego z kawałkami orzechów (jeśli jesteś na diecie paleo lub niskowęglowodanowej możesz użyć masła z migdałów lub orzechów nerkowca)

- ćwierć szklanki kakao

 

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do 190°C i wyłóż małą formę papierem do pieczenia. W dużej misce rozgnieć banany i dokładnie wymieszaj z masłem orzechowym. Dosyp Tri Blend Select oraz kakao, a następnie połącz wszystko do uzyskania gładkiej konsystencji. Przełóż gotową masę do formy i piecz przez 25 minut. Pamiętaj, aby przed pokrojeniem brownie na kawałki odczekać co najmniej 15 minut, aż ostygnie.

Brownie podajemy na zimno lub w temperaturze pokojowej. Gotowe ciasto można podzielić na 9 porcji. Każda z nich ma tylko 242 kcal.

 

 

  1. Pudding toffi – dla cierpliwych łasuchów

 

Składniki:

Pudding:

- 80 g Tri Blend Select o smaku kawowo‑karmelowym

- 100 g masła

- 80 g cukru trzcinowego

- 200 g daktyli bez pestek

- 250 ml napoju migdałowego (lub innego roślinnego)

- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

- 160 g mąki zmieszanej z dużą szczyptą proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

- 100 g posiekanych orzechów włoskich

 

Sos:

- 50 g masła

- 100 g cukru trzcinowego

- 25 ml napoju migdałowego (lub innego roślinnego)

- 1 łyżeczki ekstraktu waniliowego

 

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Masło utrzyj z cukrem na gładką masę. Daktyle posiekaj jak najdrobniej i dodaj do garnka wraz z napojem migdałowym i ekstraktem waniliowym. Gotuj całość na wolnym ogniu przez 3 do 5 minut, ciągle mieszając. Gdy daktyle zmiękną i zaczną się rozpadać, dodaj mieszankę do masła utartego z cukrem i wymieszaj. Następnie wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia, sodę oczyszczoną, posiekane orzechy włoskie i Tri Blend Select o smaku kawowo-karmelowym. Wymieszaj dokładnie całość i przełóż do wcześniej przygotowanej formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto powinno się piec przez 25-30 minut, aż jego wierzch będzie zarumieniony i suchy. Za pomocą patyczka można sprawdzić, czy pudding jest już upieczony. Jeśli na patyczku widać ślady ciasta, to oznacza, że musi ono jeszcze zostać w piekarniku.

Upieczone ciasto odstaw do ostygnięcia. W tym czasie możesz zająć się przygotowaniem sosu: włóż wszystkie jego składniki do garnka i podgrzewaj na średnim ogniu, aż masło i cukier się rozpuszczą. Doprowadź do bardzo delikatnego zagotowania i pozostaw na wolnym ogniu na 5 minut bez mieszania, w razie potrzeby zmniejszając lub zwiększając płomień.

Pokrój pudding na 6 plastrów i podawaj z sosem. Każda porcja ma 468 kcal, ale zastrzyk endorfin jest bezcenny.

 

Więcej ciekawych przepisów z wykorzystaniem Tri Blend Select można znaleźć na nutriportal.pl.

Najświeższe informacje na temat Herbalife Nutrition można znaleźć na profilu marki na Facebooku, koncie w serwisie Instagram oraz na nutriportal.pl

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Sport Najważniejsze uniwersyteckie rozgrywki już w środę. Duże szanse Polaka Biuro prasowe
2024-03-28 | 11:00

Najważniejsze uniwersyteckie rozgrywki już w środę. Duże szanse Polaka

Już w najbliższą środę (27 marca) miasto Indianapolis stanie się areną niezwykłych zmagań sportowych podczas mistrzostw I Dywizji National Collegiate Athletic Association (NCAA) w
Sport W weekend Antalyę opanują judocy. Polska ekipa gotowa na sportowe wyzwania
2024-03-28 | 10:00

W weekend Antalyę opanują judocy. Polska ekipa gotowa na sportowe wyzwania

W najbliższy weekend tureckie miasto Antalya stanie się świadkiem zaciętej rywalizacji judoków podczas prestiżowego turnieju z cyklu Grand Slam. Polska delegacja, licząca
Sport Starcie najlepszych judoków już w weekend. Na macie stanie polska faworytka
2024-03-21 | 10:30

Starcie najlepszych judoków już w weekend. Na macie stanie polska faworytka

W nadchodzący weekend stolica Gruzji stanie się areną zmagań dla elity światowego judo.  W dniach 22-24 marca w Tbilisi odbędzie się kolejny turniej rangi Grand Slam w 2024 roku.

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Partner Serwisu Zdrowie

Viatris

Gwiazdy

Gwiazdy

Marcin Bosak: Mam to szczęście, że nie dostaję nietrafionych prezentów. Sam bardzo lubię je dawać

Aktor zaznacza, że lubi wręczać prezenty i obserwować reakcję osób, którym je wręcza. Raczej nie zdarzyło mu się w tej kwestii nieprzyjemnie kogoś zaskoczyć. On sam również nie dostał czegoś, co szybko wylądowało w koszu.

Gwiazdy

Enej: Wielkanoc musi być w rodzinnym gronie. Nie jesteśmy fanami wyjazdów do hoteli, żeby spędzać święta z obcymi ludźmi

Muzycy zespołu Enej przyznają, że lubią i celebrują święta, dlatego cieszą się na nadchodzącą Wielkanoc. Zamierzają wtedy zwolnić tempo, odłożyć na bok pracę i poświęcić czas rodzinie. Mirosław Ortyński i Piotr Sołoducha zdradzają, że ich popisowym, a jednocześnie ulubionym świątecznym przysmakiem jest sałatka jarzynowa. Sami też z przyjemnością ją przygotowują.