Puchar Świata we wspinaczce w Wuijang: Polak Marcin Dzieński z dużymi szansami
oLIVE media
ul. Prosta 20
00-850 Warszawa
s.stepien|olivemedia.pl| |s.stepien|olivemedia.pl
661364817
https://olivemedia.pl/
Chińskie Wujiang szykuje się na niesamowite emocje sportowe. Już w najbliższy weekend odbędą się tam pierwsze w tym sezonie zawody z cyklu Pucharu Świata we wspinaczce sportowej. Pełna determinacji polska reprezentacja będzie miała okazję stawić czoła wyzwaniom na międzynarodowej arenie. Nasz kraj w Chinach będzie reprezentował m.in. obecny Mistrz Polski Marcin Dzieński.
Puchar Świata we wspinaczce sportowej to zawody, które przyciągają najlepszych sportowców z całego globu, a także jedno z najbardziej oczekiwanych wydarzeń w kalendarzu miłośników tej dyscypliny. Pierwsze w tym sezonie spotkanie na najwyższym szczeblu odbędzie się w Wujiang w dniach 12-14 kwietnia.
Do zawodów zgłosiły się 234 osoby z całego świata, w tym m.in. z Hiszpanii, Japonii, Irlandii czy Stanów Zjednoczonych. Wspinacze wezmą udział w konkurencjach prowadzenie oraz wspinaczka na czas.
Polskę reprezentować będzie sześcioro sprinterów - jeden zawodnik i pięć zawodniczek. Wśród kobiet w biało-czerwonych barwach wystąpią zawodniczka z Lublina, reprezentantka Kaman Sport Group Patrycja Chudziak, siostry Kałuckie, Aleksandra Mirosław oraz Anna Brozek.
W rywalizacji mężczyzn szansę na zdobycie medalu ma obecny Mistrz Polski, zawodnik AZS AT Tarnów Marcin Dzieński. W marcu podczas LOTTO Pucharu Europy, który rozegrał się w Lublinie, popularny “Rambo” popisał się wyjątkową szybkością i zajął trzecie miejsce, pokonując 15-metrową ściankę w czasie 5,29 sekundy. Tym razem również rodacy pokładają ogromne nadzieje w sukcesie podopiecznego KSG “Olympic Dreams”.
Finały konkurencji “na czas” kobiet i mężczyzn rozpoczną się w sobotę 13 kwietnia o godzinie 19:30 czasu lokalnego, czyli o godzinie 13:30 czasu polskiego. Polska delegacja będzie liczyć na wsparcie kibiców zarówno na miejscu, jak i tych oglądających z całego świata. Relację z biegów będzie można śledzić na żywo na kanale YouTube IFSC Europe.

Bieganie zimą? Marka Montis proponuje latarkę czołową

Świąteczna niespodzianka od siatkarek KSG Warszawa

Siatkarki KSG Warszawa wprowadziły sportową energię do warszawskich szkół
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Moda

Klaudia Zioberczyk: Doszłam już do takiego momentu, że jak wchodzę do sklepu, to mówię: wcale tego nie potrzebuję. Teraz stawiam na jakość, a nie na ilość
Modelka zdaje sobie sprawę z tego, że trzeba być bardzo ostrożnym, by nie dać się nabrać na różne sztuczki marketingowe, nie ulegać czarowi wyprzedaży i promocji, a zamiast tego kompletować swoją garderobę z ponadczasowych zestawów, które będzie można wykorzystać na różne okazje. Klaudia Zioberczyk uważa, że greenwashing, czyli wywoływanie u konsumentów poszukujących towarów eko mylnego wrażenia, że oferowany produkt taki właśnie jest, to nieuczciwa praktyka. Temu zjawisku postanowiła więc dokładnie się przyjrzeć w swojej pracy magisterskiej.
Konsument
Możliwość zakupu online może zachęcić kolejne grupy Polaków do ubezpieczeń zdrowotnych. Dziś korzysta z nich już prawie 5,5 mln osób

Polska jest jednym z liderów Europy w obszarze cyfryzacji sektora usług medycznych. Świadczą o tym m.in. popularność elektronicznych narzędzi zapewniających dostęp do danych zdrowotnych, e-recept czy wirtualna diagnostyka. Polacy są też otwarci na innowacje w zakresie ubezpieczeń zdrowotnych, z których korzysta już blisko 5,5 mln osób. Za pomocą nowej cyfrowej platformy Medicover chce zachęcić klientów do samodzielnej konfiguracji i zakupu polis online.
Żywienie
Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień

Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.