W DRODZE PO MEDALE W PEKINIE

Andrzej Bromski
Bromo
ul. Płowiecka 4/189
00-585 Warszawa
materialy.prasowedszkodowania|gmail.com| |materialy.prasowedszkodowania|gmail.com
510 139 576
www.bromo.pl
Już 4 lutego zapłonie w Pekinie znicz zimowych Igrzysk Olimpijskich. Przygotowania sportowców uprawiających dyscypliny zimowe oprócz treningów wytrzymałościowych i związanych bezpośrednio z daną dyscypliną uwzględniają jeszcze jeden kluczowy element. Chodzi mianowicie o odporność, którą o tej porze roku szczególnie należy wzmacniać. Jak robią to zawodowcy sportów zimowych? Rąbka tajemnicy uchylą nam siostry Natalia i Patrycja Maliszewskie – polskie łyżwiarki szybkie, specjalizujące się w short-tracku, wielokrotne medalistki Mistrzostw Europy i Świata.
WZMACNIANIE ODPORNOŚCI KLUCZOWE W SPORTACH ZIMOWYCH
Odporność na choroby i infekcje siłą rzeczy musi być wzmacniana przez wszystkich zawodowych sportowców. Żaden profesjonalista nie może sobie pozwolić na wykluczenie z zawodów czy treningów ze względu na przeziębienie. Ryzyko infekcji trzeba więc ograniczyć do absolutnego minimum. Dotyczy to zwłaszcza sportów zimowych. Zawodowcy tych dyscyplin sportowych z jednej strony większość czasu (podczas treningów) spędzają w niskich temperaturach, co w pewnym stopniu już ich uodparnia, z drugiej jednak strony najważniejsze dla nich zawody – finały mistrzostw czy igrzyska – odbywają się właśnie zimą – w miesiącach sezonu grypowego i przeziębieniowego, w których o infekcje dużo łatwiej. Dlatego właśnie dla sportowców sportów zimowych tak ważne jest dbanie o odporność w jeszcze większym stopniu. Zdają sobie z tego sprawę siostry Natalia i Patrycja Maliszewskie, znakomite polskie łyżwiarki szybkie, specjalistki w short-tracku:
Jeśli chodzi o budowanie odporności, już samo przebywanie podczas treningów po kilka godzin dziennie na chłodnej tafli lodu wiele daje. To taka mini krioterapia. – mówi Patrycja Maliszewska, po czym dodaje: Budowanie i wzmacnianie odporności u sportowca powinno trwać cały rok. To kwestia nawyków. Według mnie najlepszym sposobem na budowanie odporności jest picie świeżo wyciskanych i tłoczonych soków. Ja zastępuję jeden posiłek dziennie takim właśnie sokiem. To mój sposób na odporność. Taka dieta daje mi ponadto poczucie lekkości, odpowiednio nawadnia, mam pewność, że komórki mojego ciała będą odpowiednio odżywione.
Świeżo wyciskane soki to rzeczywiście najlepszy sposób na dostarczenie do organizmu niezbędnych składników odżywczych: Jeśli chodzi o sportowców, najlepszym, najszybszym i najmniej uciążliwym sposobem przyswojenia wszelkich dobroczynnych mikroskładników
zawartych w warzywach i owocach będą świeżo wyciskane skoki. Dla sportowców takie aspekty jak lekkość posiłku przed treningiem, szybkość przyswajania zawartych w warzywach i owocach składników, są kluczowe zarówno podczas treningu jak i na zawodach. Świeżo tłoczone soki to dla nich najlepsza forma spożycia warzyw i owoców. W przypadku zjedzonych warzyw i owoców przyswajamy tylko 17% zawartych w nich składników odżywczych, natomiast przy wypiciu szklanki jest to aż 75%. Wchłanialność takiego soku jest więc 5 razy większa, niż podczas zjedzenia posiłku złożonego z warzyw w formie stałej. Zdecydowanie warto jeden posiłek zamienić na świeżo wyciskany sok. – mówi Marcin Szczuka, przedstawiciel Kuvings Polska.
Natalia Maliszewska potwierdza słowa siostry: Soki to podstawa przy budowaniu odporności. Warto pamiętać jeszcze np. o zakwasie buraczanym czy pszczelim pyłku.
Czempionki zdradzają też przepisy na swoje ulubione soki wzmacniające odporność: Uwielbiam sok z imbiru, gruszki i pomarańczy. Taki sok nie tylko wzmocni odporność ale też ukoi bolące gardło. Moim sprawdzonym sposobem są też „imbirowe shoty”, które przygotowuję z jednej limonki z dodatkiem 3 plasterków imbiru. – mówi Patrycja Maliszewska
Ja z kolei mam stały zapas świeżo wyciskanego soku z imbiru, jabłka i gruszki. Bardzo lubię także połączenie świetnie nawadniającego selera z jabłkiem i cytryną – dodaje Natalia Maliszewska.
SIŁA W IMBIRZE
Nie bez powodu najczęściej pojawiającym się składnikiem w przepisach sióstr Maliszewskich na soki wzmacniające odporność jest imbir. Prozdrowotne właściwości tego wschodnioazjatyckiego kłącza znane są już od dawna. Zawarte w imbirze substancje (olejki eteryczne, zingiberol, gingerol, cytral, limonen, borneol, fenyloalkalony) wykazują wielokierunkowe działanie antybakteryjne, antywirusowe i przeciwzapalne. Imbir dodawany do wielu maści przeciwbólowych i rozgrzewających, wpływa na układ krwionośny, pobudzając krążenie krwi. Działa także korzystnie na układ trawienny, a także – co ważne dla sportowców w sposób naturalny podnosi poziom testosteronu we krwi – wzmacniając w ten sposób naturalny przyrost masy mięśniowej i ogólną wydolność organizmu. Dodatkowo imbir ma właściwości moczopędne i przeciwobrzękowe. Dodanie kilku plasterków imbiru do świeżo-wyciskanego soku może się więc okazać strzałem w dziesiątkę jeśli chodzi o budowanie odporności nie tylko u zawodowych sportowców!

Bieganie zimą? Marka Montis proponuje latarkę czołową

Świąteczna niespodzianka od siatkarek KSG Warszawa

Siatkarki KSG Warszawa wprowadziły sportową energię do warszawskich szkół
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Gwiazdy

Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj
Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Infrastruktura
Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.