Zimowe szaleństwo na Pradze. Piruet zaprasza na lodowisko do Konesera
Pierwsze w tym sezonie lodowisko na Pradze pojawiło się w klimatycznej, zrewitalizowanej przestrzeni Centrum Praskiego Koneser. Z tafli o powierzchni prawie 400 m2, wybudowanej przez firmę Piruet, można korzystać codziennie od 10:00 do 22:00, z niewielkimi wyjątkami. W ciągu dnia obowiązują dwie przerwy techniczne – od 14:30 do 16:00 i od 18:45 do 19:00 – które zapewniają bezpieczną i komfortową zabawę. Obiekt dostępny będzie również podczas samych świąt Bożego Narodzenia, w godzinach porannych w Wigilię i 26 grudnia.
– Piękna sceneria Konesera sprawiła, że pragnęliśmy zorganizować tu „Praską Ślizgawkę”. To miejsce dla wszystkich, a zwłaszcza dla tych, którzy cenią ruch na świeżym powietrzu. Przerwa świąteczna i ferie zimowe to trzy tygodnie bez szkoły. Jednak ze względu na obostrzenia wiele rodzin nie będzie miało możliwości wyjazdu. Lodowisko na Placu Konesera to świetny pomysł na wspólną, rodzinną zabawę w otwartej i bezpiecznej przestrzeni pod okiem wykwalifikowanych instruktorów – mówi Tomasz Jędrzejewski, prezes zarządu Piruet sp. z o.o.
Jedna sesja jazdy trwa 75 minut, a cena za wejście to 5 zł. Tyle samo kosztuje wypożyczenie łyżew, jeżeli nie dysponuje się własnym sprzętem. Klienci Centrum Praskiego Koneser, po okazaniu paragonu na sumę co najmniej 20 zł, mogą skorzystać z atrakcji bezpłatnie. W dni powszednie, w godzinach 10:15-14:30, dzieci i młodzież do 14. roku życia wejdą na lodowisko pod opieką osoby dorosłej za darmo. Podczas przerwy świątecznej i ferii zimowych ta oferta obowiązuje przez cały dzień. Zmotoryzowani natomiast mogą zostawić swoje auto na parkingu – pierwsza godzina gratis. Na „Praskiej Ślizgawce” można również poprawić swoje umiejętności podczas indywidualnych lekcji, które prowadzi wykwalifikowany instruktor. To doskonała okazja dla tych, którzy wcześniej nie próbowali tego sportu, a chcieliby się nauczyć jazdy na łyżwach. Dla szkół i zorganizowanych grup przewidziane są specjalne zajęcia nauki łyżwiarstwa.
Na terenie lodowiska obowiązują wszelkie obostrzenia sanitarne związane z pandemią COVID-19 – m.in. konieczność zasłaniania nosa i ust oraz zachowanie dystansu w kolejce i w trakcie zabawy. Sprzęt po każdym wypożyczeniu będzie dezynfekowany. Jednocześnie na taflę wejdzie maksymalnie 40 osób.
Więcej informacji na stronie https://koneser.eu/praska-slizgawka/

Bieganie zimą? Marka Montis proponuje latarkę czołową

Świąteczna niespodzianka od siatkarek KSG Warszawa

Siatkarki KSG Warszawa wprowadziły sportową energię do warszawskich szkół
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Moda

Malwina Wędzikowska: Luksusowe marki bardzo podupadły. Miliarderzy noszą się bez logo, a influencerzy przebodźcowali odbiorców towarami z górnej półki
Prezenterka uczestniczyła w Paris Fashion Week, który dla niej jest nie tylko wydarzeniem modowym, ale i szansą do obserwacji dynamicznych zmian w branży. Malwina Wędzikowska uważa, że kryzys, z jakim boryka się obecnie rynek mody, może skłonić marki do uproszczenia swoich kolekcji oraz wprowadzenia bardziej funkcjonalnych rozwiązań. Odpowiedzią na potrzebę oszczędności oraz zrównoważonego rozwoju w modzie powinna być chociażby możliwość wykorzystania tych samych modeli w propozycjach na różne sezony. Jej zdaniem może się również zmienić kształt tradycyjnych pokazów mody, które wiążą się z dużymi kosztami i spektakularnymi efektami.
Prawo
Polska w końcówce europejskiej stawki pod względem udziału kobiet w zarządach spółek. Zmienić ma to unijna dyrektywa

Udział kobiet w zarządach i radach nadzorczych 140 największych spółek notowanych na warszawskiej giełdzie na koniec 2024 roku wyniósł 18,4 proc. – wynika z danych 30% Club Poland. Zgodnie z dyrektywą Women on Boards, żeby zapewnić równowagę płci, 33 proc. wszystkich stanowisk zarządczych powinno być zajmowane przez osoby należące do niedostatecznie reprezentowanej płci. Sytuację kobiet powinny poprawić obowiązkowe parytety, transparentność rekrutacji oraz merytoryczne kryteria wyboru kandydata.
Żywienie
Prawidłowe odżywianie ma największy wpływ na zdrowie i długość życia. Niewiele osób stosuje odpowiednią dietę

– Skomponowanie odpowiedniego jadłospisu i kultura jedzenia są obecnie sporym wyzwaniem – uważa prof. dr hab. n. med. Grzegorz Dworacki, ekspert z Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Jego zdaniem zaszkodzić może nam chociażby spożywanie produktów tuż po wyjęciu ich z lodówki. Ekspert medycyny stylu życia zaznacza też, że bardzo ważną rolę w naszym organizmie odgrywają jelita, a żeby właściwie funkcjonowały, powinniśmy włączyć do swojego menu probiotyki oraz prebiotyki.